Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Modern vertikális farmot adtak át Dániában

A koppenhágai ipari zónában található raktárban a növények a padlótól a tetőig kitöltik a teret. Az újonnan megnyílt gazdaság az egyik legnagyobb Európában, amelynek energiaigényét szélerőművek biztosítják.

A következő hónapokban száz tonna salátát, káposztafélét és gyógynövényeket takarítanak be a dán Nordic Harvest hatalmas gazdaságában.

“Jelenleg mintegy évi 200 tonnás termelésre vagyunk berendezkedve, de a létesítményt úgy építettük fel, hogy felmehessünk 1000 tonnáig is”

– mondta Anders Riemann vezérigazgató az AFP-nek.

A futurisztikus gazdaság 20 ezer speciális LED-et használ a növények fényigényének biztosítására, míg a robotok a 7000 négyzetméteres hangárban folyosóról folyosóra szállítják a vetőmagtálcákat.

A mesterséges fény biztosításához szükséges hatalmas mennyiségű villamos energia szükséges, ezért a berendezéseket teljes egészében Dánia szélerőműveiből származó megújuló energia hajtja. Ezek ma már az ország villamos energiájának mintegy 40 százalékát termelik.

“A vertikális gazdaságra jellemző, és esetünkben 100%-ban szélerőművekből származó energiát használunk fel, ami karbonsemlegessé tesz minket”

– mondta Riemann.

A vertikális gazdálkodás a városi terek felhasználásának egyik újszerű módjaként fontos szerephez juthat a jövőben a világ növekvő élelmiszerigényének kielégítésére és az élelmiszer helyi termelésére.

Forrás: Agrofórum

Hirdetés

További cikkek a témában