Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Új napelemes inverterek

A Huawei olyan fejlett ívérzékelőt és gyorsleállítási technológiát kínál, amelyek felhasználhatók az ívzárlati hibák hatékony megelőzésére a tetőre szerelt napelemes rendszerekben.

Az AI BOOST AFCI intelligens érzékelői egyesítik az AFCI (Arc Fault Circuit Interrupter) és az intelligens tanulási technológiákat a Huawei IKT (információs és telekommunikációs technológiák) és mesterséges intelligencia terén szerzett technikai tapasztalataira támaszkodva. A készüléket a Kínai Általános Hitelesítési Központ (CGC) vizsgálta be és hitelesítette.

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) adatai szerint a globális szinten a hálózatra csatlakoztatott naperőművek beépített teljesítménye 2019 végén elérte az 580,1 GW-ot, amelyből Kína 204,3 GW-t adott. A Kínai Fotovoltaikus Ipari Szövetség adatai szerint a lakossági napelemek összes beépített kapacitása 2019 végén elérte a 10,1 GW-ot, ami több mint 1,08 millió otthont jelent. Ez több mint az ötvenszerese a 2015-ös kapacitásnak.

Alapvető biztonsági szabályozások hiánya

A kereskedelmi forgalomban lévő napelemeknek a fogyasztó oldalán kapcsolódnak a hálózathoz, így kiemelten fontos, hogy biztonságosan, anyagi kár és személyi sérülések okozása nélkül működjenek. Elsősorban az egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot. A napelemeket érintő biztonsági előírások és biztonsági védelmi technológia jelenleg kiforrott; a DC oldalra vonatkozó előírások szempontjából azonban még van mit javítani. Ezért elengedhetetlen, hogy átfogó intézkedéseket alkalmazzanak, különösen az intelligens ívfelismerő és a gyors leállítási technológiát a napelemek biztonságának és vezérlésének javítása érdekében.

A napelemes rendszerben az ívet laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő, vagy sérült szigetelőanyagok, hibás vezetékek okozhatják. Az egyes gyártók által forgalmazott integrált algoritmus csomagokban az ívfelismerési algoritmus és a küszöbérték beállítása a hagyományos megoldásban főként emberi tapasztalatokon alapul, vagyis a technológia korábban nem volt képes az íveket hatékonyan azonosítani.

Intelligens ívzárlati hibajelző a Huaweitől

A Huawei az előző nehézségek megoldására fejlesztette ki az AI BOOST AFCI intelligens ívérzékelő megoldást. Ez kombinálja az AFCI és az intelligens tanulási technológiákat, a Huawei technológiai tapasztalataira támaszkodva, felhasználva a mesterséges intelligenciát is. A modell hatékonyan alkalmazkodik és képes azonosítani az ívjellemzőket különböző helyzetekben.

A kínai tanúsító hatóságok 2020. februárja és májusa között végzett vizsgálata alapján a Huawei által használt AFCI technológia megfelel az alkalmazási követelményeknek és a műszaki elveknek.

A vállalat így olyan fejlett ívérzékelőt és gyors leállítási technológiát kínál, amelyek felhasználhatók az ívveszélyek hatékony megelőzésére a tetőtéri napelem rendszerben, összetett környezetben. Valamint a nagy pontosságú érzékelést szélesebb körben valósítják meg, akár 200 méteres kábelhossz esetében.

A hatóságok értékelése alapján az AFCI funkcióval rendelkező Huawei inverterek megfelelnek az UL 1699B-2018 szabványnak, valamint alapteljesítményét tekintve eléri az L4 szintet a CGC / GF 175: 2020 szabványban.

Hivatalos kézikönyv a paraméterekről

A Huawei a CGC-vel közösen technikai útmutatót (White Paper) adott ki a napelem rendszerek intelligens egyenáram-érzékeléséről. A dokumentum részletesen ismerteti a technológia fejlesztési hátterét, technikai alapelveit, nehézségeit és jellemzőit, ellenőrzési és értékelési eredményeit, valamint az alkalmazási lehetőségeket azért, hogy referenciaként szolgálhasson a naperőmű-fejlesztő piaci szereplőknek az AFCI funkcióval rendelkező termékek pontos megértéséhez és használatához. Továbbá, hogy elősegítse a technológiai fejlődést, valamint azt, hogy a vállalkozások folyamatosan javítsák termékeiket a piaci igények alapján.

Hirdetés

További cikkek a témában