Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Automatizálási megoldások a Mazaktól

A gyártók a világ minden táján komplex és egyre fokozódó kihívásokkal szembesülnek: a munkaerő véges, a munkaképes lakosság csökkenésével a munkabérek meredeken emelkednek, a termékek életciklusa pedig az egyre szerteágazóbb vásárlói igények miatt lerövidül.

E kihívásokra válaszul az iparban egyre fokozódnak a gyártási folyamatokat automatizáló, illetve a hatékony és rugalmas gyártórendszereket eredményező törekvések.

A Mazak többféle típusú automatizálási rendszert fejlesztett ki, hogy meg tudjon felelni a növekvő automatizálási igényeknek. Automatizálási rendszerek széles köre áll rendelkezésre a termék alakja és a gyártás volumene szerint. Vállalatunk olyan automatizálási rendszereket is kínál, amelyek működést támogató szoftverrel, valamint automatizált munkadarab-mozgatási és beállítási műveletekkel is el van látva.

Automatizálási rendszerek különleges szakértelem nélkül használható csuklós karos robottal

TA (TURN ASSIST) és MA (MILL ASSIST) terméksorozat

A munkadarabok csuklós karos robottal történő be- és kirakása az egyik leggyakoribb példa a gyártási folyamatok automatizálására.

A robotmegfogók betanítása (a robot mozgásainak programozása) viszont szakértelmet igényel. Emiatt külsős szakembert kell hívni a rendszer beüzemelésekor, illetve más munkadarabra történő átváltáskor. Ez egyrészt növeli a költségeket, másrészt kevésbé rugalmassá teszi a rendszer üzemeltetését.

A Mazak automatizálási rendszerek csuklós karos robotot használó TA (TURN ASSIST) és MA (MILL ASSIST) sorozatánál ilyen bonyolult betanításra nincs szükség. A robot beállításához a lehető legkevesebb adatot (pl. az anyagok alakját és mennyiségét) kell megadni az interaktív szoftverben. A rendszert egy, a robotok terén nem jártas gépkezelő is tudja irányítani.

Az egy robotból és egy munkadarabtárolóból álló rendszer annyira kompakt méretű, hogy kézi raklapmozgatóval is szállítható, beállítása pedig rövid idő alatt elvégezhető. Miközben egy rendszer telepítése és beállítása általában több napig is eltart, ez a feladat a TA és MA sorozat esetén akár egy nap alatt elvégezhető.

Automatizálási rendszerek, amelyek dedikált szoftverrel támogatják a működés beállítását

MPP (többpalettás tár) és AWC (automata munkadarabcserélő)

Ahhoz, hogy egy automatizálási rendszer hosszú órákon át automatikusan tudjon működni, elengedhetetlen az anyagok és szerszámok előzetes kezelése és előkészítése.

Az MPP (többpalettás tár) és az AWC (automata munkadarabcserélő) dedikált szoftverrel segíti az automatizálási rendszerek működését. A CNC-vezérlőbe telepített szoftver a gépek működését koordinálva képes irányítani az automatizálási rendszereket. A rendszerek el vannak látva eszközellenőrző funkciókkal a programok és szerszámok megjelenítéséhez, emellett kijelzik a hátralévő szerszámélettartamot a hosszabb idejű üzem szimulációja alapján. Automatikus üzemben így nincs szükség a megmunkálás felfüggesztésére, ami zökkenőmentes gyártást garantál. Mindkét rendszert úgy tervezték, hogy a kis költségű kezdeti telepítés után könnyen követni tudja a gyártási volumen későbbi megnövekedését.

 

Többpalettás tár (MPP)

Az MPP 5 tengelyes függőleges megmunkáló központokhoz és vízszintes elrendezésű megmunkáló központokhoz csatlakoztatható.

A munkarabok be- és kirakását palettacserélők végzik, lehetővé téve bonyolult munkadarabmegfogó készülékek és nehéz munkadarabok berakását.

Automata munkadarabcserélő (AWC)

A VARIAXIS i-300 AWC 5 tengelyes megmunkáló központ automatizálja a kisméretű és bonyolult darabok gyártását. Része egy munkadarabtároló egység, valamint egy dedikált szerszámtár, amellyel hosszabb időn át is lehetséges a folyamatos automatikus megmunkálás.

Egyedi igényekre szabott tömeggyártás FMS bevezetésével

Mivel a piaci igények egyszer szerteágazóbbak, a gyártóknak az egyedi igényeket is ki kell tudniuk szolgálni alacsony költséggel és határidővel, ami eddig csak tömeggyártással volt lehetséges. Válaszul a változó gyártási igényekre, amelyet egyedi igényekre szabott tömeggyártásnak nevezünk, egyre nagyobb igény mutatkozik a rugalmas gyártórendszerek (FMS) használatára, ahol a szerszámgépek munkáját szállító rendszerek és csuklós karos robotok segítik változatos termékpaletta kisszériás gyártásához. A berendezés olyan rugalmas gyártórendszert alkot, amely különböző adatokat szolgáltat, és lehetővé teszi a gyártási ütemterv és a specifikációk változásainak rugalmas követését.

Egy termék tömeggyártásával szemben a változatos termékskála kisszériás gyártáshoz sokféle munkadarabmegfogó készülék és szerszám szükséges, amelyek gyakori beállítást igényelnek. A rugalmas gyártórendszernek köszönhetően a munkadarabmegfogó készülékek és a szerszámok megoszthatóak, a gyártási folyamatok pedig rugalmasan kijelölhetők az egyes gépek üzemállapota alapján, változatos tömeg,- és kisszériás gyártás megvalósításához.

A Mazak által kínált FMS rendszer automatizálni tudja a különféle beállítási műveleteket, beleértve az automatikus anyagellátást és a szerszámcserét is. A rendszer megfelelő rugalmasságot biztosít több szerszámgép csatlakoztatásához, működése pedig mérésre, munkadarabtisztításra, sorjátlanításra stb. való célgépekkel kiegészíthető. Az általunk kínált FMS rendszer pontosan illeszkedik ügyfeleink gyártási folyamataihoz, megmunkáló eszközeihez és gyártási-tétel mennyiségéhez, hatékonyan segítve őket az egyedi igényekre szabott tömeggyártás megvalósításában.

Palletech gyártócella

A PALLETCH gyártócella (PMC) egy FMS rendszer, amely vízszintes elrendezésű megmunkáló központokból, többfunkciós gépekből és 5 tengelyes megmunkáló központokból épülhet fel. Tervezésének hála a rendszer rugalmas, így egyszerűen kiegészíthető palettatárakkal, valamint betöltő állomásokkal és gépekkel. Használatával drasztikusan lerövidíthetők a beállítási műveletek még olyan gyártósoroknál is, ahol különböző típusú és dedikált gépek együtt dolgoznak, mivel a munkadarabokat át lehet szállítani a műveletek között. Nagyfokú rugalmasságának hála a már meglévő szerszámgépek és a modulok utólag is átalakíthatók PMC gyártócellává.

Mazak Auto Flex cella

Az AUTO FLEX cella (AFC) egy kifejezetten az INTEGREX i –H sorozathoz való FMS rendszer, amelyhez szabadon lehet választani olyan komponenseket, mint a csuklós karos robotok, különböző tárak, továbbító rendszerek stb. A CNC-rendszer a gyártási ütemterv alapján kijelzi a hiányzó tokmánypofákat és szerszámokat. A robotok különböző beállítási műveleteket végeznek, pl. be- és kirakják a munkadarabot, cserélik a tokmánypofákat és kicserélik a speciális szerszámokat. Az AFC cella vezető nélküli járművel (AGV) vagy vezető nélküli targoncával (AGFL) is kombinálható, így kiválóan együtt tud működni logisztikai rendszerekkel, pl. külső raktárakkal.

Egyedi igényekre szabott automatizálási megoldások

A Mazak kulcsrakész megoldásai az automatizálási rendszer kialakításától a beállításon át egészen az üzemeltetéséig segítséget nyújtanak. Vállalatunk egy komplett automatizálási csomagra tesz javaslatot, benne a géptípusokkal, a folyamatok terveivel, a munkadarab megfogó készülékekkel és a szerszámokkal. Majd a kapcsolódó összes műveletet felügyeli egészen a gyártósor elindításáig, hogy ügyfeleink minél gördülékenyebben indíthassák el a gyártást.

A világ minden táján működő gyártóüzemeinkben, kulcsrakész megoldásokra specializálódott munkatársaink támogatásával már számos ipari területen sikerrel vezettük be automatizálási megoldásainkat. Egészen a járműipari tömeggyártó soroktól, a repülőgépek és építőipari gépek alkatrészeinek változatos alkatrészeinek gyártására és kisszériás gyártására szolgáló FMS rendszerekig.

Ezt az automatizálási tudást felhasználva olyan optimális gyártórendszereket kínálhatunk, amelyek mindenben megfelelnek ügyfeleink egyedi igényeinek.

www.mazakeu.hu/hu/machines-technology/by-product/automation/

Hirdetés

További cikkek a témában