Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

A Boehlerit univerzális 3D marási programja

A Boehlerit általánosan is alkalmazható 3D marási programja ideális megoldást nyújt az edzett, kemény anyagok megmunkálásához.

A BALLtec gömblapkás marószerszámot kifejezetten simító megmunkáláshoz fejlesztették ki – amit két új geometria tesz igazán hatékonnyá. Elősimításhoz a neutrális él kialakítású N-geometria, míg simításhoz az éles, pozitív homlokszöggel rendelkező F-geometria. Ez utóbbi a kis forgácsolási erőknek köszönhetően könnyű vágást, és rezgésmentes megmunkálást eredményez.

A Boehlerit szoros együttműködésben dolgozik német testvérvállalatával, a Bilz-cel. Mindkét cég a Leitz cégcsoport kiemelkedő szereplője, akik a fémipar legkülönbözőbb feladatait oldják meg az összehangolt fejlesztéseknek köszönhetően. Boehlerit a forgácsoló szerszámokat, Bilz a prémium befogókat fejleszti és készíti az ipar számára.

A felcsavarozható kivitelű marófejek remekül kombinálhatóak a Bilz által szabadalmaztatott, ún. Vidat© rezgéscsillapított- , illetve a Boehlerit saját, tömör keményfém hosszabbítóival is. A szármaró kialakítás elérhető acél-, és nagypontosságú, keményfém száras kivitelben is.

A vadonatúj fejlesztésű BCH13M bevonat a keménység és szívósság egyedülálló párosítását kínálja acélanyagok elősimításához és simításához, legfeljebb 62 HRC keménységig. A rendkívül kopásálló, ultra finom szemcsés keményfém alapanyag, egy kifejezetten tömör, mikrokristályos, PVD bevonattal ellátva, a legmagasabb teljesítmény követelményeknek is megfelel, igen magas folyamatbiztonság mellett. A BALLtec családot a konvex, spirális él kiképzéssel ellátott FHF2 geometria teszi kompletté.

Hasonlóképpen simító megmunkáláshoz alkalmas fejlesztés a RHOMBICtec marórendszer is, de nagyobb átmérőtartományban (16–25 mm). Elsősorban a 90°-os falak kontúrmarásánál jelent hatékony megoldást.

„A kétélű, cserélhető lapkás szerszám különlegessége a sarokrádiusz folytatásaként kialakított Wiper él szakasz, ami biztosítja a szerszámgyártásban elvárt magas felületi minőséget.”

– magyarázza André Feiel, a Boehlerit esztergálási-, és marási technológia, fejlesztési vezetője.

Az ISO 00P marórendszer, széles körlapka- és marófej méretválasztékkal áll rendelkezésre nagyolási feladatokhoz. A legtöbb anyagminőség, úgymint acél, öntöttvas, edzett acél és rozsdamentes anyagok is megmunkálhatóak a segítségével.

Mindhárom szerszámrendszer megalkotásakor a kapfenbergi szerszámfejlesztők a teljesítményt helyezték előtérbe. A cél biztos eléréséhez, a kifejezetten a szerszámgyártási alkalmazásokhoz létrehozott keményfém minőségek is nagyban hozzájárulnak. Például a rendkívül kopásálló, finomszemcsés BCH03Mminőség, mindössze 3 százalékos Co (kobalt) tartalommal rendelkezik, melynek köszönhetően RHOMBICtec és BALLtec fejekkel –alkalmazva a legkeményebb anyagok (akár 66 HRC) marása is lehetővé válik. A szintén edzett, de valamivel puhább anyagok megmunkálására a BCH23M jelenti a tökéletes megoldást. A BCH03M minőség az ISO 00P körlapkás marókhoz is elérhető.

A palettát további két, szintén erre a területre fejlesztett minőség teszi teljessé.  A hő-, és kopásálló CVD bevonattal ellátott BCH05M minőség a stabil vágó éllel rendelkező ISO 00P szerszámokkal párosítva, különösen a nagy előtolási tartományokban nyújt kimagasló teljesítményt.

Univerzális választásként pedig a BCH10M áll rendelkezésre, amely a BALLtec, RHOMBICtec és az ISO 00P fejekhez is beszerezhető.

Maximális dinamika és gazdaságosság kis átmérőtartományokban is

A nagysikerű, multifunkcionális BETAtec 90P Feed és a DELTA 90P Feed marócsalád kis átmérőtartományokba történő kiterjesztése, a felhasználók számára egy abszolút hiánypótló bővülést jelentett. A 06-os (LDMX06) méretű váltólapka a BETAtec 90P Feed szerszámrendszerben feltűzhető-, csavaros és szármaró változatban 10 – 50 mm-es átmérőtartományban kapható. A szintén 06-os (SDMT06) váltólapkával szerelt DELTAtec 90P Feed marószerszámok csavaros és szármaró változatban 16 – 35 mm-es átmérőtartományban állnak rendelkezésre.

A szerszám- és formagyártáshoz ideális új szerszámok 62 HRC keménységig terjedő anyagok rendkívül dinamikus megmunkálását teszik lehetővé, ezáltal eredményezve nagy hatékonyságot. A nagyfokú dinamikusság elérésében fontos szerepe van a szűk osztásköznek is, aminek köszönhetően lecsökken az egy lapkára jutó terhelés, viszont növekszik az anyagleválasztási teljesítmény. A minimális maradék anyagmennyiség következtében az utómegmunkálás szükségessége is jelentősen lecsökken. A BETAtec 90P Feed rendszernél hasonlóan a korábbiakhoz, az új, kis lapkaméretek is elérhetőek HFC és 90°-os kivitelben. A DELTAtec 90P Feed szerszámok 06-os lapkákkal kifejezetten a nagyelőtolású anyagleválasztásra fókuszálnak, így ezek kizárólag HFC kialakítással állnak rendelkezésre.

Fentiek gyakorlatilag csak egy-egy kiemelt szegmensei a most megjelent 360 oldalas új marókatalógusunknak, melyben közel 100 oldalon csak a keményfém marószerszámok kaptak helyet. Ezzel is jelezve, hogy a piacon fejlesztéseink szerteágazóak, a legérzékenyebb megmunkálásoknál is professzionálisan helyt állnak.

www.boehlerit.hu

Hirdetés

További cikkek a témában