Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Csak tisztán elektromos Mercedesek

Átalakulás – Sokakat meglepő kijelentéssel állt elő a Mercedes, ugyanis jelezték, 2030-tól kezdődően már csak a tisztán elektromos-hajtású modellek gyártásában lesznek érdekeltek.

A tisztán elektromos-hajtású autók elkészítésére történő átállást már 2025-ben megkezdi a gyártó, a jövőben érkező új platformok pedig már kifejezetten az elektromos autók számára készülnek. Csak 2025-ben három vadonatúj platform bemutatását tervezik, az ügyfeleknek pedig addig arra is lehetőségük lesz, hogy a jelenlegi típusok elektromos változataiból válogassanak. Természetesen addig sem fog unatkozni a gyártó, amely célul tűzte ki, hogy 2022-től minden egyes olyan szektorban rendelkezzenek akkumulátor-hajtású autóval, amelyben aktívan jelen vannak.

Csupán néhány hét telt el azóta, hogy az Európai Bizottság bemutatta a “Fit for 55” uniós klímacsomagot, amelyből kiderült, hogy a brüsszeli döntéshozók először jelentősen szigorítanák a járművek megengedett szén-dioxid-kibocsátását az előttünk álló évtizedben, majd be is tiltanák a benzines és dízel autók értékesítését 2035-től. A Mercedes  menedzsmentje azonban máris bejelentette, hogy több mint 40 milliárd eurót kívánnak elkölteni a 2022 és 2030 közötti időszakban annak érdekében, hogy felgyorsítsák az elektromos autózásra történő átállását. A végső cél, hogy a cégcsoport képessé váljon arra, hogy akár kizárólag elektromos járműveket gyártson és értékesítsen az évtized végétől, amennyiben ezt a piaci igények is indokolják.

A Mercedes-Benz készen áll arra az évtized végére, hogy átálljon az elektromos autózásra ott, ahol ezt a piaci körülmények lehetővé teszik.

A cég egyben jelezte, hogy várakozásaik szerint a részben és teljesen elektromos autók adják majd a teljes értékesítésük 50 százalékát 2025 végére, korábban úgy számoltak, hogy ezt az értékesítési arányt csak 2030-ra érik el. A menedzsment célja továbbá az is, hogy 2025-ben bemutasson három új platformot, amelyeken kizárólag elektromos járművek készülnek majd. A cég egyben bejelentette azt is, hogy nyolc akkumulátorgyárat fog felépíteni partnereivel közösen annak érdekében, hogy az éves akkumulátorgyártó kapacitásuk meghaladja a 200 GWh-t. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az elektromos autózásban tervezett offenzívájukat sikeresen megvalósítsák. Az akkumulátorgyártás mellett az akkumulátorok fejlesztésére is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a németek.

Éppen ezért partnereikkel közösen jelentős összegeket fordítanak majd olyan szilárdtest akkumulátorok fejlesztésére és előállítására, amelyek nagyobb energiasűrűségüknek köszönhetően hatékonyabb felhasználást teszek lehetővé.

Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezére beszélt arról is, hogy a cégcsoportjuk 2025-re már jóformán semmit sem fog költeni a hagyományos, belsőégésű motorok fejlesztésére. Egyben hozzátette, nincs értelme arról beszélni, hogy mikor gyártják majd le az utolsó belsőégésű motort. A fontos kérdés az, milyen gyorsan tudnak átállni a teljesen elektromos autózásra, ez az, amire koncentrálnak.

Hirdetés

További cikkek a témában