Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Elektromosbusz infrastruktúra

A világ egyik legnagyobb elektromos buszflottáját kiszolgáló, nagy teljesítményű töltési infrastruktúra tervezése, szállítása, tesztelése és üzembe helyezése.

Katar azt a célt tűzte ki, hogy a közösségi közlekedésben működő buszhálózata esetében az elektromos hajtás részarányát 2022-re 25%-ra, míg 2030-ra 100%-ra emeli. A terv keretében az emírség egy ütemben a világ egyik legnagyobb, e-buszokra épülő hálózatát kívánja kiépíteni, nagy teljesítményű töltési infrastruktúrával az 1000 elektromos járműből álló buszflottához, amely naponta 50 000 utast szállít.

Frank Muehlon, az ABB E-mobilitás divíziójának vezetője így nyilatkozott:

„Az ABB 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájával összhangban arra törekszünk, hogy a technológia élvonalába tartozó, intelligens töltési megoldásainkkal elősegítsük, hogy a járműflottákkal ki tudják aknázni az e-mobilitásban rejlő lehetőségeket. Mivel a világ a zöld buszflották megvalósítása felé tart, így a megoldásainkkal azon a téren is élen járunk, hogy világszerte segítjük a nagyvárosokat és a régiókat megismerni az elektromos hajtás előnyeit, és bemutatni számukra, hogy az miként segíti elő az áttérést a tisztább és zöldebb közlekedési megoldásokra.”   

A projekt keretében több mint 125 MW töltési kapacitást, 1300 járműtelepi töltőcsatlakozót és 89 pantográfos töltőt telepítenek. Az utóbbiak közül négy mobil kivitelű lesz. Ezzel a teljes elektromos buszflotta feltöltése biztosítható éjszaka, a járműtelepen való parkolás közben, míg üzem közben, a pantográfos töltők biztosítanak az üzemeltetők és az utasok számára egyaránt kedvező, gyors és kényelmes töltést, az utasforgalom megzavarása nélkül.

Dr. Saad Ahmed Ibrahim Al Mohannadi, a Public Works Authority ‘Ashghal’ elnöke így nyilatkozott:

„Katar már eddig is fontos lépéseket tett az éghajlatváltozás ellensúlyozására és a fenntarthatóság támogatására. Ennek keretében különböző helyi programokat és kezdeményezéseket indítottunk el, és hozzáláttunk a zöld közösségi közlekedési megoldások bevezetéséhez is. Katar ambiciózus célokat tűzött ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén, és jelentősen hozzájárul a klímaváltozás mérséklését, illetve az ahhoz való alkalmazkodást célzó világméretű törekvések sikeréhez is.”

Hirdetés

További cikkek a témában