Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

A CEZ hátán lehet akkumulátorkirályság Csehországból

A cseh kormány azt tervezi, hogy legalább egy nagy akkumulátorgyár építését támogatja és megindítják a lítiumbányászatot az országban. Az előbbihez már találtak is német és dél-koreai partnert.

A cseh kormány azt akarja, hogy Csehország területén legalább egy nagy autóakkumulátor-gyár épüljön – idézte Karel Havlicek miniszterelnök-helyettest, ipari és kereskedelmi minisztert a Radió Praha. A politikus szerint az előbbi projekt iránt a német Volkswagen autógyártó, a Skoda tulajdonosa és a dél-koreai LG érdeklődést mutatott.

A terv az lenne,hogy az üzemet vagy üzemeket 2026-ban vagy legkésőbb 2028-ban már át is adnák. Cseh részről az ország legnagyobb energiaszolgáltatója, a CEZ igazgatója, Daniel Benes, illetve Havlicek aláért egy szándéknyilatkozatot arról, hogy felépítik az akkumulátorgyárat. A legvalószínűbb helyszín az ország északnyugati részén lévő Prunerov szénerőművének telephelye.

Benes szerint az akkumulátor-gyártó gigaüzemet összekötnék az országban talált jelentős lítiumlelőhely kiaknázásával, amelyet jó pár évvel ezelőtt fedeztek fel. A CEZ 2022-ben akar döntést hozni arról, hogy felépít-e egy lítiumbányát. Ha a terv zöld utat kap, akkor a beruházást 2025-re fejezhetik be, és akkortól indulhat a bányászkodás.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

További cikkek a témában