Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Hogyan épül fel egy műanyag ablak, milyen előnyei vannak?

A műanyag ablak előnye, hogy kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, tartós, könnyű karbantartani és ár-érték arányban veri a mezőnyt. Sőt, ma már számtalan színben is elérhetők ezek az ablakok, így nem kell esztétikai szempontból sem megalkudnunk. Most nézzük meg, hogy épül fel egy műanyag ablak.

Színes profil

Amikor a műanyag ablak szóba kerül, akkor elsősorban a profil és az ablakszárny jelenik meg lelki szemeink előtt, hiszen ezek az alkatrészek készülnek műanyagból. Régebben kizárólag fehér színben lehetett kapni műanyag ablakokat. Később bejöttek a színes műanyag ablakok, de olyan sokba kerültek, hogy csak a kiváltságosak engedhették meg maguknak. Mára szerencsére a technológia sokkal gazdaságosabb lett, így elérhető áron vásárolhatunk színes műanyag ablakokat.

Ha színes műanyag ablakot vásárolna, nálunk jó helyen jár! Itt olyan színeket is választhat, amelyeket semelyik másik profilgyártónál sem kínálnak. 75 féle faerezetű és színű fóliamintából választhat, valamint a teljes RAL színskála elérhető az alumínium klipsz borításhoz. Érdemes átböngészni a teljes listát.

Fontos! Ha színes műanyag ablakban gondolkozunk, kizárólag gyári fóliával ellátott nyílászárót vegyünk! A színes műanyag ablakokat fóliás proflillal készítik, vagyis nem utólag festik le a fehér műanyag ablakot, hanem a gyártás során kerül rá a fólia. Az utólagosan festett műanyag nyílászáró sem esztétikailag, sem tartósság szempontjából nem fogja felvenni a versenyt a gyári változattal. És nemcsak az ablakszárnyat, hanem a profilt is el kell látni a színes fóliával.

Üvegszerkezet

Mivel az üveg önmagában nem jó hőszigetelő az 5,8 W/(m2K) értékével, szükség van további anyagokra és megoldásokra, mellyel ez az érték jelentősen javítható.

A levegő lényegesen jobb hőszigetelő az üveghez képest, ezért az ablakoknál alkalmazott üvegszerkezetekben két üvegréteg közé egy légréteget zárnak be, így csökkentve a hőátbocsátási tényezőt. A levegő helyett argon vagy kripton nemesgázt alkalmazva az üvegszerkezet hőszigetelési tulajdonsága még tovább fokozható.

Az üvegrétegek számának növelésével is jelentős javulást érhetünk el a hőszigetelési tulajdonságban. Fontos azonban tudni, hogy két üvegréteg között az optimális távolság 20 mm, ekkor érhető el a legjobb érték. Nem szabad a rétegeket egymáshoz túl közel tenni, mert akkor romlik a szigetelési hatásfok.

A hősugárzás visszaverése érdekében az üveg belső oldalára egy lágyfém bevonatot képeznek (Low-e réteg). A bevonat úgy működik, mint egy tükör, a hősugarakat visszaverve javítja az üvegszerkezet hőszigetelését.

Fenti fejlesztések eredményeként a mai modern hőszigetelő üvegek lényegesen jobb tulajdonsággal rendelkeznek a régebbiekhez képest. Jelenleg az alap üvegezés 2 rétegű, 24 mm-es vastagsággal, Argon töltéssel általában 1,0 W/(m2K) értékkel rendelkezik, míg 3 rétegű, 48 mm-es üvegezéssel 0,5-ös értéket is el lehet érni.

Az üvegrétegek közötti távtartó anyaga alumínium vagy műanyag lehet. Hőtechnikai szempontból az utóbbi sokkal kedvezőbb, így elkerülhetőek az ablak pereménél jelentkező páracsíkok is.

Vasalat

Ahogy fent is írtuk, amikor az ablakokat, ajtókat, nyílászárókat mozgatjuk, valójában a vasalatnak köszönhetően biztosítjuk a megfelelő nyitást, buktatást, tolást, zárást. Vagyis ha a vasalattal valami baj van, akkor az kihat a nyílászáró különböző funkcióira.

Épp ezért nem érdemes spórolni a vasalat árán, minőségén. Különösen igaz ez a manapság népszerű, nagy felületű, több rétegű sok légkamrás üvegszerkezetek esetén. Ha például van egy 150 cm* 150 cm-es, két rétegű üvegszerkezettel szerelt nyílászárónk, pusztán az üveg 56 kilót nyom, és ha háromrétegű üveggel rendeljük meg ugyanezt az ablakméretet, máris 85 kilónál tartunk. És akkor még nem beszéltünk a tok és a szárny súlyáról.

A vasalatnak pedig ezt a súlyt nemcsak el kell bírnia, de gond nélkül mozgatnia is kell a teljes szerkezetet. Egy rosszul rögzített nyílászáró balesetveszélyes is lehet, ráadásul sokkal gyöngébb lesz a hőszigetelési, hangszigetelési képessége. Vagyis hiába vásároltuk meg a legjobb üvegszerkezetet, ha a vasalaton spóroltunk, mert a hideg levegő bizony be fog jutni a lakásba a rosszul záródó ablak rései mentén.

Régebben a vasalatokba nem volt beépítve az úgynevezett “hibásműködés-gátló”. Ha az ember véletlenül a két funkció közé (nyitó és bukó fázis) “váltott”, az ablakot vagy az ajtót csak egyetlen pont rögzítette, és kieshetett a helyéről, ami súlyos baleseteket okozhatott. Ma már kötelező tartozék a hibásműködés-gátló.

Van még egy lényeges extra a vasalatoknál, ez a résszellőztető funkció. A homlokzati szigetelés és a jól szigetelő nyílászárók miatt ma már nincs “természetes” szellőzése egy belső térnek, a résszellőző funkcióval azonban meg tudjuk oldani a szükséges légmozgást.

A minőségi műanyag ablak ismérvei

A modern műanyag ablakokban vastag, akár 1,5 mm-es acélmerevítők vannak korrózióálló kivitelben. Érdemes műanyag távtartóval vásárolni az ablakot, mert így kevesebb eséllyel jelenik meg páracsík az üvegen. Az sem mindegy, hogy milyen gumitömítést alkalmazunk, különösen a kritikus sarokrészeken.

És különösen fontos a megfelelő, szakszerű beépítés. Mert megvehetjük ugyan a legjobb hőszigetelési tulajdonsággal bíró üvegszerkezetet és a legkiválóbb vasalatot, ha a beépítés során nem tudjuk szakszerűen beilleszteni, a nyílászárónk mellett bizony bejön a huzat.

Hirdetés

További cikkek a témában