Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Autóipari beszállítók lépnek le Szlovákiából

Két világhírű autóipari beszállító szlovákiai működése vált gazdaságtalanná, a Kasai és az Adient veszi is a sátorfáját.

Szlovákiában a napokban két autóipari beszállító jelezte, hogy felszámolja itteni tevékenységét. A világ vezető autóülés-gyártója, az Adient Turócszentmárton (Martin) melletti üzemében 2022 szeptemberében áll le a termelés, addig összesen 442 állást számolnak fel. A magyar határ menti Léván (Levice) 264 állás szűnik meg, miután a japán Kasai cég alig négy év után bezárja műanyagalkatrész-gyárát.

A társaság korábban azt tervezte, hogy a BMW-nek, a Suzukinak, illetve a közeli Nyitrán letelepedett Jaguar Land Rovernek (JLR) szállít be, azonban számításaik nem váltak be. A Kasai hivatalosan csupán annyit közölt, mindent megtett a fennmaradásért, de nem járt sikerrel. A cég viszont egyetlen dolgozójának sem marad adósa.

“A Lévai járásban egyébként 900 betöltetlen állást tartanak nyilván, az itt lévő, befejezés előtt álló mohi (Mochovce) atomerőmű máris jelezte, mintegy 60 műszaki végzettségű embert azonnal fel tudna venni.”

A két autóipari beszállító leállása így is szokatlan Szlovákiában, mivel ez az ágazat az ipar legerősebb pillére, és az ország a négy autógyárának (VW, Stellantis, KIA Motors, JLR) köszönhetően világelső az ezer főre jutó legyártott gépkocsik alapján.

Forrás: vg.hu

Hirdetés

További cikkek a témában