Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Orvostechnika

Nagy vágási pontosság – Szemműtét szeleptechnológiával

A szürke hályog műtét napjainkban rutin sebészeti beavatkozásnak minősül. Ez azért is van így, mert vállalatok, mint például a BYTEC, olyan orvostechnikai eszközöket fejlesztenek ki, mint a „QUBE”, amely szemsebészeket segít a precíz és hibátlan kezelésben. Piezo-, proporcionális és gyorskapcsolószelepek lehetővé teszik a szükséges gyors vágásokat.

A „QUBE” és „QUBE pro“ műtéti rendszerek a szemsebészek megfelelő technikai asszisztensei szürke hályog (cataracta) műtét vagy a szaruhártyán végzett műtétek esetén. Az első üzembe helyezéskor a BYTEC szervizszakemberei a szemsebészekkel együtt beprogramoznak minden eszközt, figyelembe véve a sebészek egyéni munkamódszerét. További funkciók nyolc lábkapcsolóval érhetők el – a biztonsági funkciókkal együtt. Ez lehetővé teszi, hogy a sebészek kényelmesen és egyszerűen használják a QUBE pro által vezérelt rendkívül precíz vágó- és szívóműszereket. A nyomás precíz szabályozása magában a műtéti rendszerben a piezo-technológia révén lehetséges. A gyorskapcsolószelepek növelik a vágási sebességet.

Könnyű, csendes és pontos

A szürke hályog műtét során a zavaros lencsét ultrahangos fogóval zúzzák szét. Egy rendkívül pontos szívó-öblítő eszköz, amelyet a Festo MPYE proporcionális szelepe A beavatkozás során az infúziós nyomás kívánt mértékét a Festo egy VEAB piezoszelepe vezérli. Az öblítés és a szövetmaradványok eltávolítása után a sebész behelyezi az új mesterséges lencsét. A rendkívül precíz nyomásszabályozás a szem hátsó szegmensének műtétjénél (vitrectomia) is használható.

„Elsődleges fejlesztési célunk a biztonság. Az összes felhasznált komponens és rendszer esetében a fejlesztési fázisban a technikailag megvalósítható határáig megyünk annak érdekében, hogy végül megkapjuk az engedélyező szervek, például az FDA tanúsítványait.” –  mondja Paul Willi Coenen diplomás mérnök, a BYTEC ügyvezetője. Ezért minden szelepfunkcióhoz további redundáns szelepek is van.

A legtöbb funkció műszaki alapja egy teljes pneumatikus vezérlőegység, amely mágnesszelepekből és piezo szelepekből áll. Ez biztosítja a sebészeti eszközök hajtását, a vákuumos szívást és a folyadékok szállítását. A piezo szelep pozitív tulajdonságai: könnyű, csendes és precíz, csekélyebb hőképződéssel és gyakorlatilag kopásmentes.

Szelepvezérlő blokk a „QUBE pro“ rendszerben: 50%-kal kevesebb beépítési hely a hagyományos megoldáshoz képest, amelynél minden pneumatikus komponenshez külön tömlő van.

7500 vágás percenként

„Minél magasabb a vágási sebesség, annál jobban és precízebben tud dolgozni a sebész a szem hátsó részében a vágóval” – mondja Coenen, „Ezért olyan szelepeket kerestünk, amelyek lehetővé teszik ezt a magas vágási sebességet.“

A Festo MHA2 gyorskapcsoló szelepei a QUBE pro rendszerben 7500 vágás/perc sebességet érnek el, hogy a cuttert, a szövet eltávolítására használt vágószerszámot precízen lehessen használni.

Dipl.-Ing. Harald Pauls, a BYTEC QUBE pro szemészeti sebészeti eszközének fejlesztője szerint:

„A technikai határok elérése csak azért lehetséges, mert partnerekkel keresünk új megoldásokat.”

Ennek során a legkülönbözőbb tudományágak szakembereivel – például orvosokkal, fizikusokkal vagy vegyészekkel dolgoznak együtt.

„De nagyon fontosak számunkra az automatizálási technológia beszállítói is, akik gyorsan reagálva velünk közösen fokozatosan és interaktív módon tudnak kifejleszteni gyártásra egy olyan terméket, mint a QUBE pro” – mondja Pauls.

Kompakt: Vezérlőblokk proporcionális, piezo és gyorskapcsoló szelepekkel, csatornalemezekkel az integrációs technológiában.

Távlat integrációs technológiával

A Festo a BYTEC vállalattal közösen kifejlesztett egy kompakt szelepvezérlő blokkot a QUBE pro számára. Az úgynevezett integrációs technológiával egy csatornalemez jött létre, ami az összes pneumatikus csatlakozást védve és tömlők nélkül, csatornák formájában összefogja. Ezen kívül az integrációs technológiának köszönhetően különböző elővolumenek és hangtompítók „is integrálhatók”. Ehhez egyébként külön speciális alkatrészekre lett volna szükség. Ezáltal a vezérlőblokk 50%-kal kevesebb beépítési helyet igényel a hagyományos megoldáshoz képest, amelynél minden pneumatikus komponenshez külön tömlő van. A csatornalemez egy központi elektromos gyűjtőinterfésszel rendelkezik a mágnestekercsek és érzékelőjelek számára.

Egy további előny: Az előszerelt és tesztelt csatlakozásoknak köszönhetően a vezérlőblokk gyorsan integrálható a QUBE pro sebészeti eszközbe. A vezérlőblokk kompakt, könnyen hozzáférhető és csendes.

„A Festo projektpartnerekkel való együttműködés sokat segített nekünk. Kezdeményezéseinkre gyorsan, kreatív javaslatokkal reagáltak és nagyban hozzájárultak közös célunk eléréshez” – mondja Pauls, a BYTEC QUBE pro fejlesztője.

www.festo.hu/medtech

www.festo.blog/bytec

bytec festo

A legjobb technikai asszisztens szemsebészek részére: a „QUBE pro“ figyelembe veszi az egyéni munkamódszereket, kettős lineáris vezérlőpedállal vezérel és szívja le a lencse darabjait.

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában