Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Üzemi hatékonyság optimalizálása

A világszerte megnövekedett fogyasztói igények hátterében a globális népességnövekedés és a gyors technológiai fejlődés áll.

Minden területen jelentős keresletnövekedés tapasztalható, és ez magában foglalja a szélesebb körű infrastruktúrára, az egyre több árucikkre és élelmiszerre vonatkozó igényeket is. Ennek következményeként egyre nagyobb nyomás nehezedik a bányákra és gyárakra, hogy többet, gyorsabban és olcsóbban termeljenek. A maximális termelékenység és az általános üzemi hatékonyság eléréséhez kulcsfontosságú a berendezések magas rendelkezésre állása és a munkaerő optimális kihasználása. Ezért az üzemeltetők többet követelnek a berendezéseiktől a teljesítmény, a megbízhatóság és a hatékonyság tekintetében, ugyanakkor a biztonság és a környezetvédelem érdekében az iparági legjobb gyakorlatokat alkalmazzák.

Mivel a helyzetből adódóan a gépleállást a gyárak nem engedhetik meg maguknak, a berendezésekkel és eszközökkel kapcsolatban elvárás, hogy hosszabb ideig és rendkívül megbízhatóan üzemeljenek. Tekintettel arra, hogy a berendezések jellemzően szélsőségesen zord üzemi környezetben működnek, a magasabb üzemi hatékonyság és termelékenység érdekében elengedhetetlen teljesítményoptimalizáláshoz alapvető fontosságú a berendezések állapotfelügyelete és rendszeres karbantartása. Ebben a helyzetben a hordozható eszközökkel manuálisan végzett ellenőrzések és a kevesebb erőforrással történő gyakoribb karbantartás kihívást jelenthet. Mindezek mellett a mostoha körülmények gyakran megnehezítik a karbantartási munkákat és veszélyeztethetik az alkalmazottak biztonságát.

Az SKF javasolja, hogy a forgóberendezések rendelkezésre állásának növelése érdekében a manuális vizsgálatok helyett az üzemeltetők álljanak át az automata állapotfelügyeleti rendszerre és adatgyűjtési folyamatokra. Az SKF Enlight Collect IMx-1 hőmérséklet- és rezgésérzékelői lehetőséget biztosítanak a berendezések és eszközök kritikus állapotadatainak gyakoribb összegyűjtésére a korábban elérhetetlen helyekről. Az érzékelők használatával kevesebb technikusra van szükség és javul a munkahelyi biztonság. Továbbá a gyakoribb adatgyűjtéssel – azaz óránként vagy naponként a hetek, vagy akár hónapok helyett – a gépkezelők gyorsabban észlelhetik a problémákat, és előrejelzést kapnak a berendezés küszöbön álló meghibásodásáról. Ez lehetővé teszi számukra, hogy proaktív módon megelőző karbantartást végezzenek. A korai meghibásodások kiküszöbölése csökkenti a jelentős összeget felemésztő nem tervezett leállások számát és a karbantartási költségeket, emellett az üzemeltetők számára további előnyt jelent a berendezések hosszabb életciklusa és a megnövelt eszközmegbízhatóság.

A kompakt, akkumulátorral működő, könnyen telepíthető IMx-1 érzékelők lehetővé teszik az üzemeltetők számára egy felhőalapú IoT-megoldásokkal és AI-alapú diagnosztikával támogatott automata állapotfelügyeleti rendszer bevezetését. A csapágyházra szerelt érzékelő automatikusan felügyeli a nehézipari berendezések forgóalkatrészeinek állapotát, és egy skálázható hálózatot képez a forgóeszközök különböző kritikus állapotadatainak összegyűjtéséhez. Az SKF Enlight Collect IMx-1 számos általános problémát képes észlelni és feldolgozni, beleértve a kiegyensúlyozatlanságot, az egytengelyűségi hibát, a magas hőmérsékletet, a laza illesztést, az elektromosság által kiváltott rezgést, valamint a korai szakaszban lévő fogaskerék- és csapágyhibát.

A vezeték nélküli érzékelők által összegyűjtött nagy mennyiségű adat elküldhető egy kiszolgáló számítógép hálózatra, majd feltölthető az SKF felhőbe és csatlakoztathatók az SKF Forgóberendezés-teljesítményoptimalizálási (REP) központokba, ahol az SKF alkalmazástechnikai szakértői elemzik az adatokat. Az automatizált adatértelmezés és a professzionális hibadiagnosztikai rendszerek lehetővé teszik az üzemeltetők számára a nagy mennyiségű gépi adat értelmezését, és felbecsülhetetlen értékű információkat biztosítanak a forgóberendezéseik teljesítményoptimalizálásához (REP). A teljes eszközhálózatra történő nagyobb rálátás segítséget nyújt az üzemeltetők számára a céljaik eléréséhez, azaz a berendezések magas rendelkezésre állásának, a nagyobb termelékenységnek, a fokozott biztonságnak és a környezeti hatások csökkentésének eredményeként megvalósítható a fenntartható, hatékony és nyereséges üzemeltetés.

Az IMx-1 rendszer alapja egy ún. „mesh” hálózat, amely lehetővé teszi, hogy az érzékelők adatokat továbbítsanak egymás között úgy, hogy a rádiós rálátást akadályozó objektumokat kikerüljék, mint pl. a csővezeték hálózatok. A „mesh” hálózat önformáló, amely más vezeték nélküli kommunikációs technológiákhoz – például a Wi-Fi vagy a Bluetooth technológiákhoz – képest egyszerűbb és gyorsabb telepítést biztosít. Továbbá a rendszer innovatív módon kezeli a sávszélességet és az érzékelők energiafogyasztását, mely hosszabb akkumulátor-élettartamot eredményez.

A robusztus SKF Enlight Collect IMx-1 eszközt kifejezetten az IP69K védettségi szint elérésére tervezték. Ez azt jelenti, hogy megbízhatóan működik mostoha üzemi körülmények között – például por, szennyeződés, olaj, zsír, szennyezőanyagok, szálló törmelék, hőmérsékleti változások, szél, eső, nagynyomású forróvizes-lemosás stb. esetén is.

Az üzemeltetők egyszerűen bevezethetik az SKF Enlight Collect IMx-1 használatát egy szolgáltatásidíj-alapú szerződéssel, amely lehetővé teszi számukra, hogy a működésre fordítható költségkereteken belül hozzáférjenek az automatikus előrejelző karbantartáshoz.

Hirdetés

További cikkek a témában