Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Bemutatta az Ikarus a legmodernebb elektromos autóbuszt

A Greentech 2021 nevű szakkiállításon hullott le a lepel az Ikarus 120e-ről, ami az első Magyarországon tervezett és gyártott, európai licenccel rendelkező, tisztán elektromos meghajtású busz.

Az elmúlt évek tetszhalott állapotából kilépett az Ikarus a héten, amikor a 120e-t bemutatták a Greentech 2021 kiállításon a Zalazone járműipari tesztpályán. A 70-es és 80-as években Európa legnagyobb buszgyártójaként ismert Ikarus kifejlesztette és már folyamatosan teszteli új, 100 százalékban elektromos energiával működő buszát, az Ikarus 120e-t – olvasható a vállalat közleményében.

A céljuk, hogy a székesfehérvári Ikarusszal részt vegyenek a Zöld Busz Programban, amellyel a jelenlegi autóbusz-állományt cserélnék le korszerűbb modellekre.

A tiszta üzemű járművekre való átállást a kormány 10 év alatt összesen 36 milliárd forinttal támogatja, ami a tervek szerint közel 1300 busz megvásárlását jelentheti.

Az Ikarus 120e igazi különlegesség, ugyanis ez az első Magyarországon tervezett és gyártott, európai típusengedéllyel rendelkező, tisztán elektromos városi autóbusz. Felszereltségét tekintve Európában is lehet rá kereslet: a 314 KWh-os akkumulátor-pakkal felszerelt jármű, 350 kilométeres garantált hatótávolsággal, nulla helyi emisszióval üzemel.

A magyar mérnökóráknak, a székesfehérvári gyártásnak és az egyre jelentősebb hazai beszállítói teljesítménynek köszönhetően a busz előállítása során a magyar hozzáadott érték meghaladja az 50 százalékot, amit az Ikarus a sorozatgyártás bővülésével fokozatosan tovább növelne.

Forrás: Liner.hu

Hirdetés

További cikkek a témában