Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Röhm újdonság az EMO Milano-n

Smart clamping – „Egyesek látomásnak nevezik, mi megoldásnak látjuk”. Befogás és megfogás pontosan a szükséges erővel.

A Röhm szenzorokat magába rejtő új befogás technológiát fejlesztett ki.

A Röhm az ipar 4.0-át újra gondoló fejlesztést mutatott be standján az idei EMO Milano kiállításon. A cég szakértői a Műszaki Magazin olvasóinak nyilatkozva elmondták, hogy a Röhm számára az ipar 4.0 többet jelent, mint befogás és megfogás technológiát egy kábellel. Ebből a célból fejlesztették ki a beépített szenzorokat magába foglaló munkadarab befogás technológiát, amit úgy hívnak „smart clamping”.

A RÖHM egyedülálló befogási megoldása az IO-link vezeték nélküli gyártási támogatásra:

  • Egy megfogó eszköz, ami az erőméréshez szükséges szenzorokat tartalmazza,
  • egy univerzális gateway – átjáró,
  • a gateway továbbítja a mért adatokat a cloud – felhőbe,
  • a gateway közvetlenül a szerszámgép PLC-hez csatlakozik a Profinet-en keresztül.

Tudni szeretné, hogy a szerszámgép és a munkadarab hogyan működik együtt?

1.alkalmazás: Megmunkálás – a tapintó megfogó rendszer. A megfogó erők a megmunkálás során valós időben mérhetők. A szorítóerőre ható különféle fizikai hatások teljes mértékben rögzíthetőek. Az adatok kiértékelése akár a gépkezelő által, akár egy automatikus kiértékelő rendszer által feldolgozhatóak, ami a megmunkálási folyamat pontosabb és hatékonyabb beállítását teszi lehetővé.

Tudni szeretné, hogy a megfogó készüléket mikor kell megkenni, karbantartani vagy javítani?

  1. alkalmazás: Karbantartás – az előrejelző befogó rendszer. A szorító erő a megmunkálás közben folyamatosan mérhető. A valós, mért erők időbeli értékelése és a meghatározott erőkkel való összehasonlítása segít előre látni a közelgő karbantartásokat vagy javításokat.

Tudni szeretné, hogy a szerszám mennyire kopott és mikor szorul cserére?

  1. alkalmazás: Szerszám kopás – az előrejelző befogó rendszer. Megmunkálás során a rendszer folyamatosan méri a szorító erőt. Az alkalmazott centrifugális, vágó és előtoló erők jellegzetes szorítóerő mintákat eredményeznek. A szerszámkopás mértéke előre meghatározható és az eredmények összehasonlításával a csere előre látható.

Tudni szeretné, hogy a befogó rendszer – tokmány, báb, központcsúcs – pontosan vannak-e beállítva?

  1. alkalmazás: Beállítás – a megfogó rendszer, ami segíti a beállítást. A rendszer a forgácsolás előtt is méri a szorító erőket. A munkadarabra ható további erők, amiket a kiegészítő megfogó eszközök adnak át, szintén mérhetőek az iJaw pofákkal. A szerszámgépre gyakorolt zavaró hatások azonosíthatók és szükség esetén kiküszöbölhetők.

Követni szeretné a gyártási folyamatot?

  1. alkalmazás: Folyamat közbeni minőség ellenőrzés. A szorító erő a megmunkálás során valós időben mérhető. A megmunkálás közbeni hatások is követhetőek, ami lehetővé teszi a szükséges következtetések levonását és a változtatások elvégzését.

Tudni szeretné, hogy az automata adagolás megfelelően történik-e?

  1. alkalmazás: Automata adagolás – a rendszer megmutatja, hogy a munkadarab megfelelően került a tokmányba. A megmunkálás előtti szorítóerő mérésével érzékelhetővé válik, hogy a munkadarab megfelelően került-e a tokmányba. Amennyiben eltérés tapasztalható a szorító erőkben, a szerszámgép megfelelően tud reagálni. Ez lehetővé teszi az automata adagolás megbízható felügyeletét.

Dokumentálni szeretné a gyártási folyamatot?

  1. alkalmazás: A megfogó rendszer dokumentációja memóriával. A megfogó rendszer által mért szorítóerők egyenként eltárolhatók és ezáltal pontosan dokumentálható a gyártás. A folyamatok tisztán követhetőek a gyártás minden pontján.

www.roehm.biz

Hirdetés

További cikkek a témában