Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Nagyméretű munkafelületek Siegmund hegesztőasztalokon

Korábban már bemutattuk a németországi Siegmund gyors készüléképítést támogató hegesztőasztal rendszereit.

Egy-egy rendszer alapját a rácspontok mentén furatokkal ellátott, síkba munkált asztalfelület adja, amely stabil és pontos bázist biztosít a hegesztési feladatokhoz. Nagyméretű szerkezetek összeállítása során kézenfekvő lehet a gondolat, hogy nagy hegesztőasztalt válasszunk. A megoldás azonban nem minden esetben ennyire egyértelmű.

Előfordul, hogy a gyártmányainknak csak kis része olyan nagy kiterjedésű, hogy indokolt lenne a méretes asztal beszerzése. Ez esetben a kisebb termékek hegesztése során hátrányos is lehet a nagy asztal, hiszen nem tudjuk megfelelően körbejárni a munkadarabokat. Az is elképzelhető, hogy gazdasági megfontolásból kényszerülünk kisebb hegesztőasztal vásárlására. Nagyobb méretű vagy éppen különleges alakú munkafelületek kialakítására többféle alternatív lehetőség is kínálkozik.

A legegyszerűbb és egyben költséghatékony megoldás is a nagyobb derékszögek használata. Ezeket az asztal oldallapjára szerelve bővíthetjük a munkafelületet. Előnyük, hogy könnyűek, ezért külön alátámasztást nem igényelnek, viszont csak korlátozott mértékben tudjuk velük növelni a munkatartományt. A derékszögek jobbos és balos kivitelben, rendszertől függően akár 800 mm, illetve 1200 mm méretben érhetők el.

A Siegmund új termékeit, a rendszerfuratokkal ellátott alumíniumprofilokat a fent említett derékszögekre szerelve teljesen összefüggő vagy tagolt síkokat is kialakíthatunk. Az ilyen módon bővített munkafelületen lényegesen több rendszerfurat áll rendelkezésünkre, nagymértékben megnövelve a lehetséges tájolási és rögzítési pontok számát. Az aluprofilok többféle hosszban rendelhetők és akár egyedi méretre is darabolhatók. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezeken a felületeken bizonyos szerszámok használatához speciális adapterek szükségesek.

Több variációt és nagyobb méretű kiterjesztést tesznek lehetővé a gerendaszerű kialakítású, ún. U-derékszögek, amelyekkel szintén oldalirányban vagy – sarokcsatlakozó adapterek használatával – átlós irányban növelhetjük a munkatartományt. Ezek az elemek akár 4000 mm hosszban is elérhetők. Lábakkal alátámasztva használhatjuk kiterjesztésre, vagy segítségükkel több hegesztőasztalt is összeköthetünk. Az asztalok és U-derékszögek kombinálásával pontosan a hegesztendő szerkezeteinknek megfelelő méretű és alakú munkafelületet alakíthatjuk ki.

A fent említett elemeket természetesen az asztal felületére szerelve merőleges síkok kialakítására is használhatjuk, tovább növelve ezzel rendszerünk rugalmasságát.

hegesztoasztal.hu

Hirdetés

További cikkek a témában