Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Olvassa online is a Műszaki Magazin legfrissebb lapszámát!

Velünk van a mesterséges intelligencia – A mesterséges intelligencia (MI) szerepe egyre fontosabb az életünkben.

Piaca évente 40 százalékot nő a következő években, csak az Európai Unió évi 20 milliárd eurót költ majd a területre. Európa vezető szerepet szán magának az MI projektekben, és a 2030-ig tartó időszakot „digitális évtizeddé” akarja tenni. Az egészségügyi ellátástól a közlekedésen át az ipari termelésig számos szektor működését alakítja át az MI. A negyedik generációs technológiák az üzleti életben is rengeteg fejlődési lehetőséget kínálnak a cégeknek, arcfelismerő alkalmazásoktól a munkaeszközök nyomon követéséig. Egy cég például nemrégiben egy magyarországi összeszerelő üzemben a képfelismerés és képfeldolgozás adta lehetőségeket kihasználva olyan alkalmazást fejlesztett, amely nyomon követi, hogy az üzem több tíz hektáros területén hol találhatók éppen az egyes termékek vagy munkaeszközök, és azok éppen milyen munkaszakaszban érintettek.

Nemcsak az elemzésben járnak elől ezek a technológiák, hanem a következtetésekben is. A tényellenőrzésre és felderítésre szolgáló WeVerify például olyan beépülő online modulokat kínál, amelyek segítik a közzétett videók és képek valóságtartalmát, és szükség esetén leleplezik a hamis információkat. A megbízható mesterséges intelligencia több téren is tartogat előnyöket: javíthatja az egészségügyi ellátást, biztonságosabbá és környezetkímélőbbé teheti a közlekedést, növelheti az ipari termelés hatékonyságát, továbbá olcsóbbá és fenntarthatóbbá teheti az energiatermelést és –felhasználást. A technológiai fejlődéssel párhuzamosan azonban egyre fontosabbá válik a mesterséges intelligencia szabályozásának kérdése is.

Az Európai Unió már kiadott egy szabályozó kódex tervezetet, amely jogi pontossággal igyekszik meghatározni az MI fogalmát, amelyet három elemmel definiál: az MI-nak meghatározott technológiákat kell alkalmaznia, ember által kijelölt célokat (önállóan) kell tudni követnie, valamint olyan kimeneteket (ajánlás, döntés, előrejelzés) kell produkálnia, amelyekkel befolyásolja a környezetet.

Bővebben a műszaki világ aktualitásairól októberi lapszámunkban olvashat!

A nyomtatott Műszaki Magazin lapozható változatban, digitális formátumban is elérhető ITT.

2021/10Megnyitás


Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás Műszaki Magazin előfizetés hirdetés

Hirdetés

További cikkek a témában