Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

A trágyától a műtrágyáig

Az iszap kezelése plazmatechnológiával a Festo VTEM Motion Terminal segítségével

A modern technológia ma már beépült a környezetvédelmi megoldásokba. A hígtrágya kiváló minőségű műtrágyává történő átalakításának innovatív folyamata kevesebb talaj­ és vízszennyezést jelent. A Festo VTEM Motion Terminal biztosítja a nitrogén optimális adagolását.

Köztudott tény, hogy a hígtrágya problémát jelent a természeti környezetben. A nagyszámú hizlaldával rendelkező régiókban a felszíni és a felszín alatti vizek gyakran magas szintű szennyezésnek vannak kitéve. Kevésbé ismert ugyanakkor az a tény, hogy a hígtrágya önmagában nem igazán jó trágya. A benne lévő ammónia mintegy 30%­a kiszökik a levegőbe, míg 10 százalék a talajvízbe kerül – ami azt jelenti, hogy a talajban élő mikrofaunát is sújtja a megmaradt ammónia korrozív hatása. Az N2 Applied norvég vállalat által kifejlesztett új eljárás ezt a problémás anyagot a kiváló minőségű műtrágya értékes nyersanyagává alakítja át – egyszerűen egy plazmareaktorban, nitrogén hozzáadásával a környező levegőből. Ez a hígtrágya feldolgozására szolgáló kompakt rendszer közvetlenül felszerelhető a gazdaságban.

Átalakítás a plazmareaktorban

Az N2 Applied új automatizált folyamata az ammóniát ammónium­nitráttá alakítja, amely a kiváló minőségű műtrágyák alapvető összetevője. Ehhez a norvég vállalatnak mindössze három összetevőre van szüksége: hígtrágyára, levegőre és villamos energiára. A plazmareaktorban egy plazmafúvóka először leválasztja a beszívott környezeti levegőből származó nitrogént a levegőben lévő nitrogén­oxid nitrogénre és oxigénre történő szétválasztásával. A nitrogén a levegő fő alkotórésze, 78%­a, ezért bőségesen rendelkezésre áll. Ezután a hígtrágyát a kivont nitrogén optimális adagjával dúsítják. Elvileg ennyi kell ahhoz, hogy a környezetre káros ammónia értékes ammónium­nitráttá váljon.

Pontos adagolás egy alkalmazás használatával

Amikor a hígtrágyadúsítás folyamatáról van szó, a legfontosabb dolog a helyes adagolás. A nitrogén hozzáadása maximális pontosságot igényel, hogy a megfelelő mennyiségű ammóniával tudjon reakcióba lépni. Ezt a feladatot a Festo digitális VTEM Motion Terminalja végzi, amelyet egy alkalmazás vezérel. Az MS6 levegő­előkészítő egység támogatja a sűrítettlevegő­ellátást a megfelelő csövekkel és szerelvényekkel együtt. A „Flow control” Motion App alkalmazás maximális pontosságot biztosít.

Pontosan szabályozza a nitrogén hozzáadását a keverékhez a célérték/ tényleges érték folyamatos összehasonlításával és a szükséges módosítások elvégzésével. Nincs szükség a Motion App további beállításaira vagy módosításaira, ahogy az a hagyományos arányos megoldásoknál szükséges lenne. Az intuitív működés nagyon leegyszerűsíti a megfelelő beállítások végrehajtását az üzembe helyezés során. A mezőgazdasági termelőknek ezért nem kell mélyreható műszaki ismeretekkel rendelkezniük ahhoz, hogy a saját gazdaságukban műtrágyát termeljenek.

Tartósan csökkentett műtrágyaköltségek

Az N2 Applied új rendszere mindenki számára előnyös megoldást kínál: jó a környezetnek és a gazdáknak is. A talaj és a víz kevésbé szennyeződik a káros ammóniával, miközben a házi műtrágya trágyázó hatása fokozódik. A mezőgazdasági termelők megtakarítják a drágán beszerezhető nyers fosszilis anyagokból előállított műtrágyák költségeit is. Ez egy megtérülő befektetés, mert a norvég vállalat két és fél és öt év közötti amortizációs időszakkal számol attól függően, hogy a gazdálkodók is kapnak­e támogatást az új környezeti előnyökért.

www.festo.com/VTEM

Hirdetés

További cikkek a témában