Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálható az acél nyersanyagára

A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

A Swedsteel-Metecno tapasztalatai szerint a pandémia sosem látott bizonytalanságot okozott az üzleti döntések terén. A koronavírus-járvány kitörésekor az emberek védelme miatti általános leállás ellehetetlenítette a megszokott pénzügyi, és így a beruházásokkal kapcsolatos tervezést. Az első hullám utáni időszak az építőiparban ugyanakkor nem hozott azonnali fellendülést, a KKV szektort különösen érintő keresletcsökkenés 2021-re is megmaradt.

A helyzetet tovább súlyosbította a 2021 eleje óta tartó drasztikus építőanyag és nyersanyag-áremelkedés, ami a Swedsteel szerint különösebb előjel nélkül, hirtelen érkezett. A nagyobb beruházásoknál viszont nem feltétlenül az elszálló építőanyagárak okozták a legnagyobb problémát, hanem az azok előállításához szükséges nyersanyagok általános hiánya. A KKV szektorban ezzel szemben az erőteljes drágulás egyértelműen visszafogta a keresletet, és ez a KKV-k körében jellemző finanszírozásra, a pályázatokra is kihatott, hiszen az áremelkedések előtt igényelt és megnyert pályázati keretösszegből nem volt finanszírozható a tervezett beruházás, illetve pályázati késések is előfordultak.

A 2021 tavaszára időzített építéseket sokan őszre halasztották abban a reményben, hogy a harmadik, illetve a negyedik negyedévre az árak mérséklődnek, de ez a széleskörű stabilizáció még várat magára. Az áremelkedés negatív hatását jól mutatja, hogy 2021-ben a KKV projektjeink hozzávetőlegesen 34 százalékát halasztották el a megbízók”

– mondta Nabeel Alyyan, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.

A vállalat szerint ugyanakkor vannak pozitív előjelek. A Swedsteel tapasztalatai alapján bizonyos alkotóelemek beszerzésében, így például a beton és az acél esetében érzékelhető némi stabilizáció, de ez továbbra sem egységes, függően az anyag jellegétől. A tűzihorganyzott nagyszilárdságú, illetve a vékonyfalú, festett acél profilok esetében további 10-15 százalékos áremelkedést történt ősszel. Ennek az elsődleges oka szintén a nyersanyaghiány, hiszen az acél tekintetében Európa importra szorul. A Swedsteel szerint az európai tulajdonban lévő európai gyártás jó, ha a meglévő kereslet 4-5 százalékát képes kiszolgálni.

Mindezek ellenére az acél anyagú épületek iránti érdeklődés nem csökkent, különösen a nagyobb vállalatok körében. A technológiai fejlesztésű, cégbővítési vagy egyéb stratégiai céllal tervezett, vagy már megkezdett beruházásokat nem állíthatták le a cégek, így kénytelenek voltak magasabb költséggel is megoldani a finanszírozást. Ezekben a folyamatokban nagy nehézséget az építkezés éppen aktuális fázisához szükséges építőanyagok beszerzése jelentett.  Ebből a szempontból a Swedsteel kedvező helyzetben van, ami a vállalat vezetője szerint az alkalmazott építési technológia gazdaságosságának és a cég piaci adottságainak köszönhető.

„Az építőelemek gyártása nagymértékben automatizált, a száraztechnológiájú építés miatt pedig a kivitelezési idő rövidebb, és jóval alacsonyabb az energiaigénye is. A cégünk egyedi piaci adottsága, hogy a saját gyártás mellett a szaktervezőkkel és szakkivitelezőkkel szorosan együtt dolgozunk, így a műszaki tervezés-megvalósítás során műszakilag és gazdaságilag is tudjuk optimalizálni a létesítmények költségeit. Végső soron az építés teljes bekerülési költségét egyensúlyhoz közelebbi állapotba hozzuk ezáltal a magasabb anyagárak ellenére is”

– osztotta meg tapasztalatait a téma kapcsán a szakember.

A Swedsteel a fejlett technológiára, a mérnöki tudásra és partneri csapatmunkára építve igyekezett megőrizni piaci pozícióját ebben a kihívásokkal teli időszakban is. Ehhez a szektorban szokatlannak számító módon kellett újraterveznie a stratégiáját és az értékesítését. Szerkezeti és infrastrukturális fejlesztést végezve létrehozta új divízióját, amellyel immár az acél építőelemek és a csarnok építőanyagok beszállítása mellett komplett létesítményeket, csarnoképületeket kínál a beruházóknak, azokhoz szaktervezőt, illetve szakkivitelezőt is biztosítva. Ezáltal megerősíti a szaktervezőkkel, szakkivitelezőkkel való együttműködését is, hogy átfogóbb és jobb kiszolgálást nyújtson a beruházóknak. A vállalat ezzel a lépéssel immár a nagyvállalati szektorra, az ipari, a logisztikai és az agrár csarnokokra fókuszál.

A komplett csarnoképületekkel a Swedsteel szerint nagyon hatékonyan tudják kezelni a beruházóknál most is jellemző bizonytalanságot. A beruházó ugyanis így az építőanyag gyártójával, a Swedsteellel kötheti meg a projektszerződést, bevonva a szaktervezőt és szakkivitelezőt is. Ennek köszönhetően az építtető egy kézből kapja meg a csarnokához a beszállítást, a gyártást, a tervezést és a kivitelezést műszakilag optimalizáltan, a Swedsteel mérnöki irányításával a megvalósítás minden fázisában. Mindezeken túl a vállalat a határidők tartásához szükséges logisztikai folyamatokat is szervezi a projekt határidőre történő átadásához.

„Az új szolgáltatásnak köszönhetően a beruházó biztonsága sokkal nagyobb, a kockázata kisebb, a késések pedig minimalizálhatók, a műszaki egyeztetések és újratervezések elkerülhetőek. Tapasztalataink szerint ebbe az irányba mutatnak a mostani beruházói igények is: a piac egyre tudatosabban tervez”

– tette hozzá Nabeel Alyyan.

A Swedsteel szerint azonban ahhoz, hogy érdemben és tartósan konszolidálódjanak az acél árak, az európai döntéshozóknak mérlegelniük kellene az acélnyersanyag-gyártás európai kapacitásainak korlátait, és könnyíteniük kellene a behozatal feltételeit. Ezzel jelentősen csökkennének a készletezés miatti költségek, és ez gyors stabilizálódást hozhatna az árak terén is.

Hirdetés

További cikkek a témában