Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

FANUC – Környezettudatosság és hatékonyság

A környezettudatos hozzáállás a mai napig egyre szélesebb körben terjed a magyarországi ipari szereplők körében.

Mára nemcsak a nagyvállalatok, de a kisebb gyártócégek is kiemelt figyelmet fordítanak egy-egy beruházás során a környezettudatos vásárlásra. Olyan technológiákat és megoldásokat keresnek, amelyek hosszú távon fenntartható, alacsony energiaigényű rendszerekben testesülnek meg.

Ez a tudatosság mára nemcsak a gépvásárlások során szempont, hanem a gyártóeszköz teljes élettartama alatt kiemelten fontos szerepet tölt be a gyártócégek életében. A FANUC az energiahatékony rendszerek fejlesztése és gyártása mellett nagy hangsúlyt fektet az üzemeltetés során felmerülő költségek csökkentésére, a gyártórendszerek üzemképességének és teljesítményének teljes élettartam alatt történő fenntartására olyan technológiai megoldásokkal, amelyek a környezeti terhelést is csökkentik.

A termékek fejlesztése során a japán fejlesztőmérnökök kiemelt figyelmet fordítanak a megbízhatóság mellett az olyan műszaki megoldásokra, amelyek az üzemelő berendezések környezetterhelését csökkentik. Jó példa erre a tavalyi évben bemutatkozó CRX szériás kollaboratív robotunk, amelyen 8 évig nem szükséges a hajtóművekben lévő kenőanyagokat lecserélni. – tudjuk meg Mihalik Zsolt After Sales csoportvezetőtől. Az egyes termékek fenntarthatósága, mint kiemelt szempont azonban több évtizedes múltra tekint vissza, hiszen a FANUC már a kezdetektől alkatrészszinten olyan termékeket fejleszt és gyárt, amelyeket saját maga tud javítani és felújítani, összhangban a “Reliable, Predictable, Easy to Repair” fejlesztési filozóifájával.

Európában már a 80-as években jelen volt az Echternach városában található európai alkatrészjavító központ (FANUC Repair Center), ahol mind a meghibásodott alkatrészek javítására és teljes felújítására, mind az elöregedő alkatrészek preventív jellegű felújítására tudunk megoldást nyújtani. – folytatja Zsolt. Az általunk gyártott alkatrészek nagy része javítható, mint például a szervo- és orsómotorok, elektronikai alkatrészek, például PCB-k, erősítők, betanítókonzolok, vagy olyan mechanikus alkatrészek mint a robotcsuklók. Ezzel a megoldással a gépek életciklusa jelentősen meghosszabbítható, a felújítással pedig a környezeti terhelést is csökkentjük. Miért dobnánk ki valamit, ha kedvező áron, a gyári paraméterekkel megegyező, felújított alkatrészként évtizedekig lehet még használni egy-egy komponenst?

A környezettudatosság mellett a költséghatékonyság is fontos szempont, ezt szem előtt tartva a FANUC a felújított alkatrészeket az új alkatrészek áránál 15%-kal kedvezőbb áron értékesíti partnereinek. Emellett a meghibásodott alkatrészek beszámítására, vagy a megrendelő részére történő felújítására szintén van lehetőség. A felújított termékek minősége nem kérdés, hiszen a japán központ által jóváhagyott javító- és tesztállomások segítségével, Japánban képzett javítószakemberek végzik ezeket a feljúításokat, kizárólag eredeti alkatrészek felhasználásával, a gyári technológiai utasítások és leírások alapján. Minden felújított alkatrész 100%-ban tesztelésre kerül és egy év teljeskörű garanciával kerülnek értékesítésre.

Alkatrész, amikor szükség van rá

A törökbálinti telephelyünkön a 2018-ban átadott új székházunkban helyet kapott egy nagy méretű raktár, ahol további fejlesztésként automata raktárrendszer is telepítésre került a tavalyi évben. A magyarországi alkatrészkészlet bázis folyamatosan bővül, mára a szerviz- és alkatrészigények 80%-át helyi készletről szolgáljuk ki. Partnereinknek lehetőséget biztosítunk saját alkatrészkészlet összeállítására, melyet kifejezetten a megrendelő részére tartunk raktáron, így nem szükséges előre megvásárolni az alkatrészeket, csak amikor arra szükség van.


Nem az én városom, de az én bolygóm!

Nagy Zsolt, a magyarországi FANUC szervizvezetője 2008-ban csatlakozott a FANUC csapatához, mint első robot szervizmérnök és oktató. A közel 15 év alatt tanúja volt a szervezeti növekedésnek, mely mára elérte az 50 fős létszámot. Ennek apropóján nem kisebb célt tűzött ki, mint 50 db fa elültetését, ezzel is erősítve a FANUC helyi jelenlétét és kapcsolatát a helyi civil szervezetekkel. 2021. október 16-án a 14 ezer fa Biatorbágy csoportjával összefogva megvalósult projekt keretében Biatorbágyon 50 facsemetét ültettek el a FANUC dolgozói.

Honnan jött az ötlet, hogy fákat ültessetek?

Az alapötlet egy vezetői értekezleten született, hogy szervezzünk olyan csapatépítő megmozdulást, melynek során a kollégákkal valamilyen közcélú jótékonysági munkát végzünk. A faültetés ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, mikor egy délután hazafelé tartottam és észrevettem, hogy a 14 ezer fa Biatorbágy csoport éppen fákat ültet a Füzes patak partján. Úgy gondoltam, hogy a faültetés igazán nemes cél és jól kifejezi a cégünk környezettudatos elhivatottságát is.

Hogyan támogatta a FANUC ezt a kezdeményezést, és hogyan fogadták a dolgozók?

A FANUC Hungary Kft. 1,5 millió forintot biztosított a költségek fedezésére. A kollégáink szavazatai alapján 90%-os támogatottságot ért el a kezdeményezés. Nagyon büszke vagyok rá, hogy az ültetésen is magas volt a részvételi arány, a dolgozók több mint fele eljött segíteni a hétvégi időpont ellenére.

Miért Biatorbágyra esett a választás?

A jótékonysági csapatépítő akció keretrendszerének kialakításakor meghatároztuk, hogy mindig dolgozói javaslat alapján várjuk a támogatandó ügyet. Mivel én vagyok a cégnél az egyetlen biatorbágyi lakos, nagy örömmel tölt el, hogy a kollégáim ilyen nagy arányban támogatták az elképzelésem. Erre utal az akció jelmondata is: Nem az én városom, de az én bolygóm!

Milyen kihívásokkal találkoztál a szervezés során?

Számomra is meglepő módon, komolyabb negézségek nélkül sikerült mindent leszervezni. Ezt annak köszönhetem, hogy a 14 ezer fa Biatorbágy egyesülettől szakértői segítséget kaptam egészen az ültetés végéig. Rajtuk kívül számos helyi vállalkozás és magánszemély támogatott minket. Ezúton szeretnék Mindenkinek köszönetet mondani, kiemelten a Biatorbágy Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak, akik 5 fővel és egy tűzoltóautóval segítettek abban, hogy a facsemetéket kellőképpen be tudjuk locsolni.

Milyen további terveitek vannak hasonló megmozdulásokra?

A tervünk az, hogy hagyományteremtő jelleggel, évente egy alkalommal szervezünk hasonló akciót.

A témákat a következő jótékonysági megmozdulásunkhoz a kollégáinktól várjuk. Látva a faültetés sikerét, újfent megerősítést nyertem abban, hogy egy ilyen csapattal hegyeket lehet megmozdítani!


 

Hirdetés

További cikkek a témában