Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Alacsonyabb hőterhelés, kevesebb por

Gyakorlati példa a hannoveri Volkswagen üzem történetén keresztül

A hannoveri Volkswagen üzem a márka haszongépjárművek főüzeme, a konszern önálló márkája, 2012 óta direkt helyiség párásítást használ a hőcserélők gyártócsarnokaiban. Azóta mintegy 600 munkatárs profitál a hűvösebb helyiségklíma, a kevesebb por és az egészségesebb munkahely előnyeiből.

A gyár 120 hektáros összterületével és több, mint 14 000 munkavállalójával a Transporter és Amarok sorozat legnagyobb gyártólétesítménye. A hőcserélők üzletág évente több, mint 8 millió hűtőrendszert állít elő az európai piac számára.

Magas hőterhelés és száraz levegő

A gyártócsarnokok helyiség klímájára döntő hatással van a forrasztókemence, amelyben a folyamat 600 °C-on megy végbe. A bonyolult szigetelés és levegővezetés ellenére nem kerülhető el teljesen a környező levegő felmelegedése. A gyártócsarnokokban dolgozó 600 munkavállaló számára a forrasztókemence jelentős hőterhelést és száraz levegőjű munkakörnyezetet jelent.

„2012-ben megoldást kerestünk arra, hogy munkatársainknak ergonómiailag kedvezőbb kialakítású munkahelyeket biztosítsunk.” – foglalja össze Stefan Diskau az akkori helyzetet. Stefan a hőcserélők tervezéséért felelős a Volkswagennél.

Levegő párásítás közvetlenül a helyiségben

Amikor jobb hűtést, pormegkötést és komfortosabb gyártási munkakörnyezetet biztosító megoldást keresett, a Volkswagen felfigyelt a levegő párásítás témájára.

„A legjobb megoldást a helyiségben közvetlenül, pontszerűen alkalmazott levegő párásító rendszerek jelentették, amelyek egyedi helyiség klímát tesznek lehetővé.”

Az autógyártó a Német Társadalmi Balesetbiztosító (DGUV) által tanúsított, Draabe TurboFogNeo típusú tanúsított levegő párásító berendezés mellett döntött. Több, mint 30 magasnyomású levegő párásító biztosítja a 11 gyártósor levegőjének párásítását, amelyek 30 000 m²-en terülnek el. A munkavállalók számára így ideális és egészségvédő helyiség klímát teremtettek, ami érezhetően frissítő hatású és védi a légzőrendszer nyálkahártyáit a kiszáradástól. Lényegesen javult a munkavállalói elégedettség.

„A nagyon pozitív tapasztalatoknak köszönhetően lépésről lépésre a csarnok más területeit is felszereltük Draabe rendszerekkel” – számol be Diskau.

Hasonló helyzetben van? Szeretné javítani a helyiség klímát és jobb munkakörülményeket biztosítani?

Tudjon meg többet, igényelje ingyenes kiadványunkat!

https://www.condair-systems.hu/hutes

Hirdetés

További cikkek a témában