Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Szintetikus kompresszorolajok a lehető legnagyobb teljesítményért

A szintetikus kompresszorolajok már beváltak a gyakorlatban. Az olaj hosszú élettartama, a magas hatásfok és a sűrített levegő nagyon alacsony olajtartalma jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Az olajnak három kulcsfontosságú funkciója van. Először: biztosítja a kompresszorban a rotorok és a rotorcsapágyak kenését; másodszor: elvezeti a sűrítési folyamatok hőjét; harmadszor pedig: tömítőfilmet képez a rotor és a kompresszorház közötti tömítőperemnél. A hatékony és zavartalan termeléshez olyan olaj szükséges, melynek hosszú az élettartama, jó hőmérsékleti tulajdonsággokkal és a sűrített levegőben pedig alacsony maradékanyag-tartalommal bír. Azonban a különböző kompresszorolajok teljesítménye között jelentős különbségek vannak. A jól összeállított szintetikus termékeknek jelentős előnyei vannak az ásványolaj alapú termékekkel szemben, és kiemelkednek különösen az optimális oxidációval szembeni védelem, a jó tapadás és az alacsony maradékképződés vonatkozásában.

A szintetikus kompresszorolajok előnyei

A speciális, oxidációnak ellenálló kompresszorolajok csökkentett karbantartási költségeket, a kompresszor nagyobb rendelkezésre állását, az olaj, az olajszűrő és az olajleválasztó alacsonyabb összköltségét, valamint csökkentett ártalmatlanítási költségeket biztosítanak. Ezen túlmenően a megfelelő kompresszorolaj, köszönhetően az optimális adalékanyag-csomaggal kombinált magas kenőképességű alapolajnak, növeli a kompresszor teljesítményét azonos energiafogyasztás mellett.

A kompresszor alapvetően „tönkre teszi” az olajat működés közben. Az olajra ható összes tényező: a nagy nyomás, a folyamatos friss levegőellátás, a magas hőmérsékletek, jelentős nyíróerők, a részecskék behatolása és a páratartalom. Mindezen tényezők az olaj öregedését okozzák, ami általában oxidáció formájában jelentkezik. A 90 °C és 100 °C közötti vagy annál magasabb hőmérsékletek és a folyamatos oxigénellátás mellett az oxidáció folyamán keletkező szerves savak gyorsan bontják az olajat. Az ilyen savak koncentrációját az úgynevezett semlegesítési szám fejezi ki: minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb az oxidáció mértéke. A levegő nedvességének köszönhető kondenzátum olyan tényező, amely komoly karbantartási költségeket okoz, mivel azt kezelni kell, mielőtt a szennyvízhálózatba kerülne. A nem megfelelő olajok vagy a rossz minőségű adalékanyagok a kondenzátumokat emulgeálják, ami lehetetlen teszi, hogy az olajat és a vizet egy normál szeparátorban szétválasszák, így drágább kondenzátumszeparátorokra van szükség.

szintetikus

Gyakorlati alkalmazásban meggyőző

Egy vezető élelmiszeripari gyártónak problémái voltak az NSF H1 kompresszorolajaival. Az olaj 1000 óránál rövidebb élettartama magas karbantartási költségeket és gyakori leállásokat okozott. A Klüber Lubrication javasolta a kompresszorok tisztítását és egy NSF H1 regisztrációval és ISO 21469 tanúsítvánnyal rendelkező szintetikus olajra történő átállást. A tisztítás után a kompresszor a korábbinál alacsonyabb hőmérsékleten tudott működni. Ezenkívül nem volt szükség éves tisztításra és karbantartásra, így az üzemórák száma 4000 fölé emelkedett és a karbantartási költségek – hasonló olajár mellett – jelentősen csökkentek.

Egy a szorítólemezek gyártásából vett másik példa hasonló eredményeket mutat. A kompresszorolajat rendszeresen cserélni kellett 2000 üzemóra elteltével. A Klüber Lubrication változtatást javasolt. A 8000 üzemóra után végzett olajelemzésből kiderült, hogy a szintetikus olajban lévő adalékanyagok csak most kezdtek el lebomlani, de az olajat még további 2000 órán át lehetett használni. Ezáltal az olaj élettartama ötször hosszabb volt, mint a korábban használt kompresszorolajé. Ha összeadjuk az olajcsere, az ártalmatlanítás, az olajszűrő, az olajleválasztó és a karbantartás teljes költségét, akkor ez a prémium olaj végül a legköltséghatékonyabb terméknek bizonyul.

A kompresszor egyszerű tisztítása

Az ásványi alapú kompresszorolajok lakk- és szénlerakódásokat okozhatnak a teljes olajkörben. A hidraulikarendszerekben az ásványi olajok a szelepek forró felületekre tapadását okozhatják, ami magas energiafelhasználást, eltömődött olajcsatornákat és szűrőket, valamint magas karbantartási költségeket eredményez. Ezért ajánlatos az észterolaj bázisú tisztító koncentrátumokkal történő tisztítás, melyeket 10 %-os koncentrációban használnak. A tisztító koncentrátum a kompresszor működése közben feloldja a felületeken lévő maradékanyagokat, és biztosítja, hogy ezek az olajcsere folyamán a kimosandó olajban feloldva maradjanak. Ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint a kompresszor átmosása normál kompresszorolajjal. Az üzemeltető gyorstesztkészletekkel könnyen megállapíthatja, hogy szükség van-e, illetve mikor van szükség olajcserére, hogy kompresszorolajok öregedési állapotát ellenőrizhesse. A vizsgálat az olajban lévő bomló savakat használja fel arra, hogy színnel jelezze a használt olaj oxidációjának mértékét.

Záró következtetés

A gyakorlati példák azt mutatják, hogy nagyon egyszerűen át lehet állni a teljesen szintetikus kompresszorolajokra. Ezáltal az olaj élettartamát jelentősen meg lehet hosszabbítani és a kompresszor teljesítményét pedig növelni azért, hogy költséget és értékes erőforrásokat takaríthassanak meg.

www.klueber.hu

Hirdetés

További cikkek a témában