Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

2022 legfontosabb technológiai trendjei

Egyéni biometrikus adatokra alapozott gyógyítás, munkahelyi metaverzumok, olcsóbb elektromos autók – idén is sok újdonság vár ránk, ha keresztbe nem tesz a Covid, a felhasználói bizalmatlanság vagy a chiphiány.

A Las Vegas-i CES kiállítás kapcsán a Washington Post hosszú cikkben vette sorra, mire számítunk idén technológiai fronton.

Az egyik legnagyobb érdeklődés valószínűleg a metaverzumot övezi, miután a Facebook a napokban nevezte át magát végleg Metára, de Rolf Illenberger, a VRdirect virtuális valóság-szoftvereket gyártó cég vezérigazgatója szerint nemcsak Zuckerberg cége áll ugrásra készen.

2022 a metaverzum-versengésről fog szólni

A Google, a Microsoft és az Apple várhatóan bevezetik saját VR-szemüvegeiket és virtuális valóságot futtató operációs rendszereiket, valamint megjelennek az kimondottan erre fejlesztett személyi számítógépek és okostelefonok is.

A metaverzummal először minden bizonnyal a munkahelyeken találkozunk majd. A pandémia miatt már eddig is sok cég helyezte át a virtuális valóságba a napi munkát, az értekezleteket, a tréningeket. Ezeket egész más szinte emelheti majd a metaverzumok elterjedése.

Új szintre lépnek az okosotthonok eszközei is. Néhány nagyágyú, mint az Apple, az Amazon, a Google és a Samsung összefogtak, hogy kialakítsanak egy új okosotthon-standardet, amelyet Matternek neveztek el. Ennek célja, hogy ha jövőben bárhonnan is vásároljuk meg háztartási eszközeinket, azok egymással a már meglévő virtuális asszisztensünkkel is kompatibilisek legyenek – magyarázta Erik Kay, a Google mérnöki részlegének alelnöke.

2022-ben lesznek olyan technológiai trendek is, amelyek már nem tekinthetők újnak.

Ilyen az elektromos járművek térhódítása. Ezek lassan az iparág fősodorját jelentik, különösen ott, ahol már kiépült a töltő-infrastruktúra.

A Ford, a General Motors, a Mercedes-Benz és a Volkswagen olyan olcsóbb elektromos autók tömeggyártására készülnek, amelyeket az eddiginél többen megengedhetnek maguknak. Várhatóan tovább terjeszkedik a piacvezető Tesla, különösen nagyot dobhat az idén a Cybertruck teherkocsival, amelynek fő riválisa a Ford F-150-es teherautó lehet. A Volkswagen a családbarát ID.4 SUV-val száll be a versenybe, de vannak olyan startupok, mint a Lucid, vagy még inkább az Amazont elektromos szállító járművekkel ellátó Rivian, amelyeknek a nevét 2022-ben szintén sokan megismerhetik.

Az elektromos autók előretörését egyvalami késleltetheti: az elhúzódó chip-hiány. Ez azonban nemcsak az autógyártást érinti, emiatt szöktek egekbe a tévék árai, és tűntek el szinte teljesen a boltok polcairól az olyan népszerű termékek, mint a Sony PlayStation 5-je.

Minden jel arra mutat, hogy a chiphiány 2022-ben is velünk marad.

A Washington Post úgy számol, hogy jó esetben is csak 2023 elején zökkenhet vissza minden a régi kerékvágásba. A helyzet hirtelen változása, például egy új koronavírus-variáns feltűnése azonban még ezeket a terveket is felülírhatja.

Bár az Intel, a Samsung, valamint a tajvani Semiconductor Manufacturing is bejelentette, hogy vadonatúj chipgyárakat építenek az Egyesült Államokban, ezek üzembe helyezése azonban évekig tarthat.

2022 áttörést hozhat a javítási lehetőségekben is, elősegítve a fenntarthatósági törekvéseket.

Az Apple, amely éveken át szigorúan ellenőrizte termékei javításait, már az év elején közzétett egy önkiszolgáló javító-programot, amely lehetőséget biztosít a lelkes amatőröknek, hogy mepróbálják maguk megjavítani iPhone-jukat és számítógépeiket. A Microsoft pedig már tavaly októberben bejelentette, hogy 2022 végéig szélesíteni szeretné a fogyasztók által is elvégezhető javítások lehetőségét. Ebben az irányban halad a Dell is, amelynek Luna-projektje ugyancsak egyszerűbben javítható és frissíthető laptopot ígér.

Ettől ugyan nem válik mindenki egyszeriben szerelővé, de ha a könnyen javítható modellek válnak uralkodóvá, valamit enyhíthetnek az elektronikus hulladékok okozta egyre súlyosbodó környezetvédelmi problémán is.

Az új tendenciák a gyógyításban is jelentkeznek.

A kórházi orvosok már elkezdték használni az egyéni biometrikus adatokat az egészségügyi problémák megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére.

Mivel egyre több olyan hordozható eszköz áll a rendelkezésünkre, amely méri szívverésünkkel, tüdőkapacitásunkat, alvásunkat, lépteinket, kalóriafogyasztásunkat és verítékünket, az alapvető méréseket már mi magunk is elvégezhetjük. Egy ujjunkra húzott gyűrűvel mérhetjük például, hogy a rendszeres kardio-gyakorlatok hogyan hatnak az alvásunkra, egy karkötő pedig vérnyomásunkat figyelheti. Azzal, hogy jobban belelátunk mindennapi rutinunkba és szokásainkba, jobb döntéseket hozhatunk egészségünk érdekében, és észlelhetjük a problémákat, még mielőtt azok elhatalmasodnak bennünk.

De a hordozható egészségügyi eszközök rengeteg olyan személyes adatot halmoznak fel, amelyeket nem védenek az orvosi titoktartásra vonatkozó törvények, és nem lehetünk biztosak abban, hogy hová, kihez jutnak el.

Így 2022 nagy kérdése az lesz, mennyire bíznak/bízhatnak majd meg a felhasználók a nagy techcégekben.

A mesterséges intelligenciákkal működő rendszerek, az okos otthonok, az egészségügyi eszközök és a metaverzumok fejlesztéséhez is nélkülözhetetlenek a felhasználói adatok. Ha a tech cégeknek nem sikerül meggyőzni az embereket arról, hogy érdemes rájuk bízni ezeket az adatokat, akkor az drasztikusan lelassíthatja a fejlesztéseket.

Hirdetés

További cikkek a témában