Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

A világ első 36 kV-os, kétgyűjtősínes Airplus kapcsolóberendezése

A UK Power Networks bejelentette, hogy csökkenteni kívánja a legerősebb üvegházhatású gáznak számító kén-hexafluorid (SF6) felhasználását.

A 8,3 millió otthon és vállalkozás áramellátását biztosító UK Power Networks megbízása alapján az ABB a világ első, 36 kV-os középfeszültségű, dupla gyűjtősínes AirPlus gázzal szigetelt kapcsolóberendezését (GIS) szállítja a brit cég számára. A kapcsolóberendezésben található villamos érintkezők közötti szigetelést az AirPlus gáz biztosítja, aminek szinte nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása.

Az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia-elosztója, a UK Power Networks bejelentette, hogy környezetvédelmi cselekvési terve részeként a Kentben található alállomásán az ABB innovatív, fenntartható alternatíváját, az AirPlus-t tervezi használni az SF6 gázt tartalmazó kapcsolóberendezések helyett.

Mivel Európa a kapcsolóberendezésekben hagyományosan használt gáz (SF6) szigorúbb szabályozása felé halad, így az ABB AirPlus vonzó ökológiai alternatívát kínál. Szemben az erős üvegházhatású gáznak számító SF6-tal, amelynek a globális felmelegedési potenciálja 23 500-szorosa a szén-dioxidénak (CO2), az ABB által alkalmazott AirPlus gáznak közel nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása. Úgy tervezték, hogy magas megbízhatóságot nyújtson, és megfeleljen a közüzemi szegmensekre, köztük a közüzemi energiaszolgáltatókra vonatkozó jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak.

Alessandro Palin, az ABB Distribution Solutions divíziójának vezetője a kapcsolóberendezéssel kapcsolatban elmondta:

„A 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánkkal összhangban az ABB elkötelezett, hogy segítse az ügyfeleket és a beszállítókat a kibocsátásuk csökkentésében. Az AirPlus kulcsfontosságú részét alkotja ennek a stratégiának, és büszkék vagyunk arra, hogy olyan közműszolgáltatókkal dolgozhatunk együtt, mint a UK Power Networks, akivel közösen elősegíthetjük az áttérést az ökológiailag fenntartható alternatívákra, amelyek nem csak megbízható villamos energiát biztosítanak, de a bolygónkat is védik. Az ezen a területen vezető szerepet betöltő ABB már több ezer SF6-mentes megoldást telepített világszerte. Az SF6-ról az SF6-mentes portfólióra való áttérés fontos mérföldkő az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtése felé.”

Az AirPlus berendezésre való áttérés segít a UK Power Networksnek fenntarthatósági céljai elérésében, mivel az AirPlus az SF6 kapcsolóberendezésekhez képest hasonló teljesítményt kínál, de annál alacsonyabb tartálynyomáson működik. Minél magasabbak a feszültségek, annál nagyobb a nyomás a kapcsolóberendezésben, de az AirPlus-nak köszönhetően az ABB kapcsolóberendezései képesek kezelni a nyomást, mivel biztonságos, alacsony nyomású kialakítással rendelkeznek, hasonló dielektromos szigetelési előnyök és helyigény mellett, mint egy SF6 kapcsolóberendezés. A forradalmi kétgyűjtősínes kialakítás további előnye a megbízhatóság, mivel csökkenti a nem tervezett leállások kockázatát, és nagyobb rugalmasságot biztosít a terhelés megosztásában.

A UK Power Networks-szel való együttműködés fokozása mellett ez a szerződés megerősíti az AirPlus technológia elfogadását az SF6 gáz megbízható alternatívájaként az Egyesült Királyság közüzemi energiaellátói számára. A teljes kapcsolóberendezés-megoldást 2021 vége előtt szállítják a vállalat Dartfordban (Kent) található alállomására.

Barry Hatton, a UK Power Networks eszközgazdálkodási igazgatója elmondta:

„Egyértelmű céljaink közé tartozik, hogy csökkentsük működésünk környezeti hatását, és segítsük az ország nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra való áttérését, miközben több mint nyolcmillió otthon és vállalkozás megbízható áramellátását biztosítjuk. Az új AirPlus kapcsolóberendezésünk támogatja stratégiánkat és a környezetvédelmi cselekvési tervünk megvalósítását.”

Az ABB volt az egyik első vállalat, amely SF6-mentes kapcsolóberendezés-megoldásokat kínált a maximum 40,5 kV-ig terjedő középfeszültségű rendszerekhez. A 2015 óta értékesített és telepített több mint 5 000 ecoGIS berendezésének köszönhetően az ABB a világ legnagyobb telepített bázisával rendelkezik a környezetbarát gázszigetelt kapcsolóberendezések terén.

Hirdetés

További cikkek a témában