Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Klímasemleges e-biciklik a MEWA szolgálatában

A MEWA textilszolgáltatóként jelentős gépjárműflottát üzemeltet.

Járművei csak Németországban 26 millió kilométert teljesítenek évente, miközben kiszállítják és begyűjtik ügyfeleiktől a bérbe adott munkaruhákat, törlőkendőket és egyéb üzemi textíliákat. A vállalat elhatározta, hogy jelentősen csökkenteni kívánja az ebből eredő széndioxid-kibocsátást. Ennek egyik lépéseként a belvárosi fuvarjaikhoz új koncepciót tesztelnek.

„Kiemelt célunk, hogy disztribúciónk klímasemlegessé váljon”

– hangsúlyozza Kay Simon, a MEWA mobilitáskoncepciós vezetője. A folyamat egyik része, hogy csökkentik a városközpontokban használt szállítóeszközök méretét. 2021 nyara óta Berlin belvárosában a szállítási lánc utolsó részét az ONOMOTION nevű szolgáltató elektromos rásegítésű teherkerékpárjaival teszik meg.

A MEWA teherautói a tiszta munkaruhákat a mosodából nem közvetlenül az ügyfelekhez, hanem egy – városközponti APCOA parkolóházban található – raktárba szállítják. Az e-biciklik és elektromos minivanek innen szállítják rendeltetési helyükre a csomagokat. A teherkerékpárok egy klasszikus 3,5 tonnás furgon terhelésének kb. egynegyedével tudnak közlekedni.

Az ügyfelek számára semmi sem változik

Simon szerint az új szállítási koncepció tökéletesen bevált. Ügyfeleik észre sem vették, hogy átálltak a teherkerékpárok használatára.

„Az új folyamatokat kis szállítási mennyiségekkel teszteltük. Ma már a teherbiciklik napi egy-két teljes városi kört teljesítenek, elsősorban a MEWA munka- és üzleti ruházat begyűjtése és kiszállítása céljából”

– emeli ki a mobilitási vezető.

A tehergépkocsi korán reggel viszi a tiszta ruhákat a belvárosi elosztóraktárba, így elkerüli a csúcsforgalmat. A szennyest pedig – ugyanezen okból – késő este gyűjti be. A szétosztás további része teljes mértékben emissziómentes módon valósul meg.

„Teherkerékpárjainkkal több címet tudunk megközelíteni, azaz egy útvonalon több ügyfelet szolgálunk ki. Azokon a helyeken, ahol teherautóink alig találnak helyet a megálláshoz, vagy ahol a megrendelőt közvetlenül nem lehet megközelíteni, ott a teherkerékpárok lényegesen gyorsabban és hatékonyabban működnek.”

A konténerek egyszerű és gyors cserét biztosítanak. A frissen mosott ruha használatba vételéig tiszta és száraz marad, a szennyest pedig csak össze kell gyűjteni a tárolóban – azt később egy másik e-biciklis gyűjti be. (Fotó: MEWA)

Bicikli-konténeres szállítás

A MEWA teherkerékpáros szállításra vonatkozó szolgáltatási szerződést kötött az ONOMOTION céggel. A berlini vállalkozás olyan elektromos rásegítésű (pedelec) teherkerékpárokat fejlesztett ki, amelyek kabinja megvédi vezetőjét az időjárás viszontagságaitól és cserélhető áruszállító konténermodullal rendelkezik. A cég szolgáltatást is nyújt: az ONOMOTION saját teherkerékpárosai fuvarozzák a MEWA csomagjait az ügyfelekhez. A szállítókonténerekben van világítás, tartórúd vállfás ruháknak és polcok a zsákos textíliáknak.

A cserélhető tárolómodulok révén egyszerű a megrendelők kiszolgálása: a kimosott ruha felhasználásáig tiszta és száraz marad, és a konténer kiürítése után az ügyfél elhelyezi benne a szennyest. A szennyes ruhával teli tárolót egy másik teherkerékpár később elszállítja. Így nincs időveszteség, hiszen nem kell a tárolók tartalmát ki- és berámolni.

„Teherkerékpárjainkat kimondottan nagyvárosi áruszállításra fejlesztettük ki, ezek az e-biciklik és a furgonok egyfajta keverékei. Ha a belvárosban a kiszállítási lánc utolsó elemét ezek képezik, komoly tehertől szabadítjuk meg a forgalmat. A teherkerékpárnak lényegesen kisebb helyre van szüksége, halk és – ami a legfontosabb – az egylépcsős tehergépkocsis kiszállítással összevetve 60 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki”

– emelte ki Beres Seelbach, az ONOMOTION társalapítója és -ügyvezetője.

További nagyvárosok is tervben

Az „ONO-E-Cargobike” teherkerékpárok két cserélhető akkumulátorral kb. hatvan kilométert tudnak megtenni. Az akkukat megújuló energiából származó árammal töltik újra. A MEWA üzleti filozófiájához, amely a termékek és szolgáltatások megosztásán alapul, kiválóan illeszkedik az ONOMOTION koncepciója – hiszen a teherbicikliket bérelni lehet. A MEWA pedig „textilsharing” szlogennel teljes körű szolgáltatásként újrafelhasználható ipari törlőkendőket és munkaruházatot ad bérbe ügyfeleinek.

Kay Simon hangsúlyozza, hogy a MEWA mindezt nem imázs-okokból teszi, hanem a fenntarthatósági gondolat a vállalat üzleti koncepciójának alapeleme. A klímasemlegesség megteremtése felé tett lépés azon ügyfeleik számára is fontos, akik környezetvédelmi megfontolásból választották a MEWA szolgáltatásait.

„A Berlinben megszerzett pozitív tapasztalataink alapján az új szállítási koncepciót még az idén Németország további nagyvárosaiban is meg kívánjuk valósítani. A következő állomás Hamburg lesz”

– fűzte hozzá a menedzser.

www.mewa.hu

Hirdetés

További cikkek a témában