Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A FANUC bővíti a CRX kollaboratív robotsorozatát

A világ gyárautomatizáló vállalata immár 11-féle kobotkonfigurációt kínál.

A FANUC Corporation, a világ vezető CNC-vezérlő, robotikai és gyárautomatizálási vállalata bemutatja az új CRX-5iA, CRX-20iA/L és CRX-25iA kollaboratív robotokat, amelyek a népszerű CRX sorozat legújabb tagjai a CRX-10iA és CRX-10iA/L kobotok mellett.

„Az európai piacon nagy kereslet mutatkozik a kollaboratív robotok iránt, és szeretnénk az alkalmazások széles skálájához megfelelő megoldásokat kínálni. Kobotjainkat úgy terveztük, hogy minden felhasználó megtalálja a számára megfelelőt – legyen szó kisebb vagy nagyobb cégekről –, ezzel hozzásegítve őket egy kiszámíthatóbb gyártási folyamat fenntartásához”

– mondta Shinichi Tanzawa, a FANUC Europe Corporation elnök-vezérigazgatója.

A legújabb CRX kobotok remekül kiegészítik a FANUC már meglévő CR és CRX termékeinek körét, így összesen 11 kobotvariáció áll az ügyfelek rendelkezésére, ami jelenleg a piacon elérhető legszélesebb kollaboratív robotválasztékot jelenti. Ezekkel 4 és 35 kg közötti tömegű termékek és alkatrészek kezelhetők a gyártásban. Ez ma a piacon elérhető legnagyobb választékú kobotsorozat.

Az új CRX-5iA, CRX-20iA/L és CRX-25iA robotmodellek rendre 5, 20 és 25 kg-os terhelhetőségűek, valamint 994, 1418 és 1889 mm-es maximális karkinyúlásúak. Ezzel jól követik a CRX-10iA és CRX-10iA/L kobotokat, mely utóbbiak 10 kg hasznos teherbírással és 1249 mm-es, illetve 1418 mm-es kinyúlással rendelkeznek. Az öt CRX modell a FANUC CR zöld kobotjaival együtt alkotja a FANUC kollaboratív robotkínálatát. Így a vállalat elérheti azokat a cégeket is, amelyek számára eddig nem állt rendelkezésre az automatizáláshoz szükséges megfelelő kobotmodell.

CRX kollaboratív robotok: biztonságosak, könnyen kezelhetők, megbízhatók és sokoldalúak

A FANUC CRX kobotcsaládja biztonságos, könnyen használható, megbízható és sokoldalú megoldást kínál számos ipari automatizálási feladathoz, mint a gyártásközi ellenőrzés, a gépek be-/kirakodása, a csomagolás, a raklapozás, a sorjázás vagy akár a hegesztés. Az IP67-es szintű por- és vízállóság mind az öt CRX modell esetében alapfelszereltség, így a felhasználók a nehéz környezeti feltételeknek kitett gyártási környezetben is használhatják. A CRX kobotok érzékelik az őket érő külső erőhatásokat a munkaterületen és biztonságosan megállnak, amikor egy személlyel vagy bármilyen tárggyal érintkeznek mozgás közben. Ez a megbízható funkció lehetővé teszi, hogy a CRX biztonságosan dolgozzon emberek mellett anélkül, hogy kiterjedt robotbiztonsági rendszerek telepítésére lenne szükség.

Szinte minden kobotról elmondhatjuk, hogy könnyű és kompakt kialakításúak – de a FANUC CRX modellek ennél többet kínálnak. Kiválóan alkalmasak ipari környezetben való használatra, és nem igényelnek karbantartást akár nyolc éven át a telepítésük után. Továbbá az interaktív programozás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kézi irányítással vagy egy táblagép segítségével drag&drop ikonokkal tanítsák be a robotnak a felvenni kívánt pontokat. A CRX szabványos 100V/240V tápegységgel használható, energiatakarékos berendezés, kb. 400 W-os fogyasztással (25 kg teherbírás mellett). A kollaboratív robotokkal használhatók a FANUC intelligens funkciói, köztük az iRVision, ezzel a modellek tökéletesen illeszkednek minden hatékony és automatizálni kívánt gyártási folyamatba – akár úgy is, hogy ezek az első automatizációs rendszerek a gyárterületen.

„A FANUC CRX kobotcsaládja ugyanazokat az intelligens szolgáltatásokat és megbízhatóságot kínálja, mint amit az ügyfelek már megszokhattak”

– mondta Ralf Völlinger, a FANUC Europe robot-részlegének alelnöke és vezérigazgatója.

“Ezen túlmenően könnyű súlyuk, egyszerű beállításuk és intuitív vezérlésük könnyen integrálhatóvá teszi őket olyan helyeken is, ahol korábban még nem volt megszokott az automatizálás.”

A FANUC 2022 áprilisában kezdi meg az új CRX-20iA/L kobotmodellek szállítását. A CRX-25iA és CRX-5iA modellek pedig 2022 júniusában válnak elérhetővé.

Hirdetés

További cikkek a témában