Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az új generáció kompresszora

A VSDS kompresszor 60%-os energiamegtakarításra képes a fix fordulatszámú kompresszorokhoz hasonlítva. Ez a teljesítmény a VSD technológia 1994-es bevezetése óta töretlen lendülettel folytatott kutató-fejlesztő munka eredménye.

A 150 éves Atlas Copco már évtizedekkel ezelőtt a fenntarthatóságot és a költségcsökkentést tűzte ki vállalati céljául. Nemcsak a saját termelésében, hanem az ügyfelek működése során is célja az energiatakarékosság: azért fejleszti és tökéletesíti sűrített levegős berendezéseit évről évre, hogy segítse partnereit a gyártási költségek leszorításában. A kutatómérnökök a VSD+ után minden egyes alkatrészt megvizsgáltak és keresték az optimalizálás lehetőségeit, miközben a napi munkában szükséges elvárásokat (megbízhatóság, karbantartások gyakoriságának leszorítása, időnként a teljesítmény túllépése, gépleállás nélkül, stb.) sem vesztették szem elől.

A sűrített levegős rendszerek tervezése vagy kibővítése során nem szabad csak a beszerzési árat és a karbantartás várható költségeit figyelembe venni. Kritikus tényező a kompresszorok által elhasznált energia mértéke is. Az előrelátó tervezésben és a takarékosságban kiváló partner ez a kimagaslóan takarékos technológia.

Egy takarékos kompresszor működése során akár vissza is adhat a tervezett teljes élettartam- költségből.

Összefoglaltuk 6 pontban, hogy milyen vezérelvek és műszaki megoldások vezettek ehhez a rendkívüli teljesítményhez:

Nagy teljesítmény

A VSDS innovatív megoldásai egyáltalán nem mentek a teljesítmény rovására. A fix fordulatszámú kompresszorokhoz képest akár 21%-kal nagyobb légszállítást (FAD) biztosít. Az FASR motor megfelel az IE5 szabványok követelményeinek, plusz IP66-os védettségi szintet biztosít a porral és a szennyeződésekkel szemben. Az inverter és az FASR motor túlszárnyalja az IES2 (EN 50598) szabvány elektromos meghajtási hatékonysággal kapcsolatos követelményeit.

Intelligens jellemzők

A modern hőmérséklet-szabályzó rendszer optimális olajhőmérsékletet és -befecskendezést biztosít. A Neos Next inverter nemcsak a motor fordulatszámát, de a ventilátort és a termosztatikus vezérlőszelepet is szabályozza. Így a kompresszor mindig optimális olajbefecskendezési hőmérsékleten működik.

Az áramlásnövelési üzemmód lehetővé teszi a maximális kompresszorkapacitás ideiglenes túllépését, ami más kompresszorok esetén nyomásveszteséghez, de akár a teljes gyártósor leállásához is vezethet. Az intelligens leeresztők korlátozzák az energiafelhasználást és hosszabb szervizidőközöket biztosítanak.

Megtakarítás

A VSDS akár 60%-kal alacsonyabb energiafogyasztást nyújt (az állandó fordulatszámú modellekhez képest), de további jelentős energiamegtakarítás érhető el az Atlas Copco szinte minden kompresszorához ajánlott hővisszanyeréssel, hiszen így a kompresszor energiája kétszer is felhasználható. A sűrített levegős rendszerből nyert 70–90 °C-os meleg víz használható tisztálkodási célokra és helyiségek fűtésére, de különösen alkalmas gyártási alkalmazásokhoz.

Csatlakoztathatóság

A SMARTLINK valós idejű távoli felügyeletet és optimalizálást biztosít. Lehetséges több kompresszor összehangolt vezérlése: az EQ2i vezérlőegység az alapfelszereltség része. A kompresszor OPC UA kompatibilis a gyártási rendszerbe integrálás érdekében.

Fenntarthatóság

Az energiahasználat kétszámjegyű csökkentése segít a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Minimális számú alkatrészt tartalmaz, hogy a karbantartás minél kevesebb időt vegyen el a termeléstől.

Kicsi és csendes

A mindössze 63 dB-es hangszintnek köszönhetően a gyártás helyén is elhelyezhető, nem szükséges az elkülönített kompresszorhelyiség. A rendkívül kis helyigény könnyű és rugalmas telepíthetőséget tesz lehetővé.


Az Atlas Copco szakemberei ingyenes méréssel támogatják a sűrített levegős rendszer optimalizálását, melyre itt lehet jelentkezni:

kompresszor.hun@atlascopco.com

További olvasnivaló a VSDS kompresszorokról:

www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/new-products-and-offers/next-gen-vsds-air-compressor.html


A témához kapcsolódva ajánljuk korábbi cikkünket:

Akár 60 százalék energiamegtakarítás a legmodernebb kompresszorral?

Hirdetés

További cikkek a témában