Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

NAGÉV Csoport: korrózióvédelemben a legelsők

A NAGÉV Kft-t 1991-ben alapította Nagy Antal János, akkor még elsősorban járdarács gyártás fő profillal.

Felismerve a piac elvárásait, hét év múlva már tűzihorganyoztuk is az általunk gyártott termékeinket: 1998-ban kezdte meg ugyanis működését Kelet-Magyarország máig legnagyobb tűzihorganyzó üzeme Tiszacsegén. A NAGÉV töretlen fejlődésének következő mérföldköve 2011-ben volt, akkor létesítettük hazánk legnagyobb és legmodernebb tűzihorganyzó üzemét a pest megyei Ócsán. Ennek köszönhetően, a napjainkban is 100% magántulajdonban lévő NAGÉV Csoport meghatározó szereplője lett Magyarország tűzihorganyzó iparának; a hazánkban lehorganyzott acél mennyiség harmadát mi látjuk el korróziógátló bevonattal. Miért érdemes viszont a tűzihorganyzást választani acél termékeink számára, ha igazán tartós korrózióvédelmet szeretnénk elérni?

Tűzihorganyzott csigalépcső a NAGÉV CINK Kft. ócsai gyárában

A nélkülözhetetlen védelem

Életünk bármely területét nézzük, ha acél terméket használunk fel, mindenképp gondoskodni kell a megfelelő korrózióvédelmi eljárásról. Védőbevonat nélkül, az acél felületén rohamléptekkel jelenik meg a rozsda, amely akár teljes mértékben képes tönkre tenni egy szerkezetet: ez lehet nagyon gyors és lassú folyamat egyaránt, a végeredmény viszont minden esetben a teljes degradáció. A korrózióvédelem egyik legegyszerűbb, mindenki számára hozzáférhető és népszerű módja a festés, viszont ez korántsem a leghatékonyabb eljárás. Gondoljunk csak arra, hogy például egy csőből, vagy zártszelvényből gyártott, zárt terekkel rendelkező acélszerkezet esetén csak a külső felületet tudjuk lefesteni, a belső felületvédelem nem lehetséges. Így fordulhat elő az, hogy egy kívülről festett, teljesen hibátlannak tűnő acélszerkezet nem várt módon, belülről, az üreges felületekről fog tönkre menni. Ezzel szemben a tűzihorganyzás során az ilyen szerkezetek belső terei ugyanúgy megkapják a védőbevonatot, mint a külső felületek, ráadásul maga a bevonat jelentősen jobb korrózióálló képességű is lesz a festéknél. A tűzihorganyzás során ugyanis egy olyan kohéziós kötésű, jellemzően 50 – 150 µm vastagságú (esetenként még vastagabb) védőréteg képződik az acéltermékek felületén, amely elválaszthatatlan része lesz annak, köszönhetően a 450°C-os horganyfürdőbe történő mártás során végbe menő termodiffúziós folyamatnak. A korróziós terhelés függvényében egy ilyen bevonat akár 30 – 100 évig is képes ellátni felületvédelmi funkcióját. Nagyon fontos tulajdonsága a horganyrétegnek az úgynevezett katódos védelem, amelyre egyik más korróziógátló bevonat sem képes. Ha a horganyrétegen kisebb mechanikai sérül keletkezik, a katódos védelemnek köszönhetően bizonyos mértékig továbbra is képes lesz ellátni korrózióvédő képességét. Ez a horganynak az acélhoz viszonyított negatívabb elektrokémiai potenciálja miatt lehetséges.

Csarnokszerkezet tartóoszlopai emelkednek ki a horganyzókádból a NAGÉV CINK Kft. ócsai telephelyén

Környezetbarát eljárás

Nagyon fontos kiemelni a horganybevonat környezetbarát mivoltát is. Mivel maga a horgany (cink fém) a talajban is megtalálható ionos formában, és az élő szervezetek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen elem, ezért felhasználása semmilyen környezetterhelést nem okoz. Ennek köszönhető az is, hogy egy tűzihorganyzott acéltermék probléma és speciális eljárás nélkül is újrahasznosítható, míg ez a festékbevonatú acéltermékekről – a számos vegyi anyag felhasználása miatt – már korántsem mondható el. Továbbá a tűzihorganyzásnál keletkező hulladékok mennyisége is lényegesen kevesebb, ráadásul ezek a hulladékok újrahasznosíthatóak, míg a festésnél ez nem lehetséges. Így a tűzihorganyzás az optimális anyagfelhasználásnak köszönhetően környezetkímélőbb a többi korrózióvédelmi eljárásnál.

Szabványok és irányelvek

A NAGÉV Csoport mindkét horganyzó üzemében a lehető legjobb minőség elérése érdekében az MSZ EN ISO 14713-2 szabványnak megfelelően készítjük elő az acél termékeket, majd az MSZ EN ISO 1461 szabványnak megfelelően végezzük a tűzihorganyzásukat. Külön kiemelném, hogy többek között a DaSt Richtlinie-022 nevű, az építőipari acélalkatrészek tervezésére, gyártására és tűzihorganyzására vonatkozó német irányelvnek is megfelel eljárásunk.

A fent bemutatottak alapján elmondható tehát, hogy a tűzihorganyzás során képződő védőréteg kiemelkedik a többi korróziógátló bevonat, például a festék közül. Erős, kohéziós kötés a felületen, hosszabb élettartam, teljeskörű (külső-belső) korrózióvédelem, mindez környezetkímélő módon, hogy csak a leglényegesebbeket emeljem ki pozitív tulajdonságai közül. A NAGÉV Csoportnál folyamatos fejlesztéseink révén törekszünk a lehető legjobb minőségű horganyzásra, hosszútávú céljaink közé tartozik, hogy egyre több acélszerkezet tervező, gyártó és felhasználó válassza az acéltermékek korrózióvédelmére a tűzihorganyzást.

Szerző: Dr. Lévai Gábor, fejlesztési igazgató

www.nagev.hu

Hirdetés

További cikkek a témában