Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Csendes csapágyak

Hogyan javíthatják a speciális kenőanyagok a csapágyak zajkibocsátását?

A gördülőcsapágyakkal szemben támasztott követelmények egyre nőnek. Manapság a legtöbb csapágyalkalmazás esetében már nem csak a hosszú élettartam vagy a nagy sebesség elvárás. Egyre inkább magától értetődő lesz az alacsony zajszintű működés is. Az ilyen követelmények teljesítéséhez optimálisan konfigurált gördülőcsapágyakat, valamint a lehető legjobb beépítési feltételeket kell biztosítani. Ez a legmagasabb követelményeket támasztja a csapágyak kialakításával, továbbá a kenéssel szemben is, mivel a kenőanyag, mint „kiterjesztett tervezési komponens“, döntő szerepet játszik abban a kérdésben, hogy egy csapágy csendesen jár-e vagy nemkívánatos zajokat bocsát ki.

Egyre nagyobb a kereslet az alacsony zajszint iránt

A végfelhasználók körében egyre nagyobb a kereslet az alacsony zajszintű csapágyak iránt. Számos területen, például az autóipari alkalmazásokban, az elektromos berendezésekben vagy a számítógépek szellőztetésében, a merevlemezekben és a lemezmeghajtókban a csapágyaknak különleges követelményeknek kell megfelelniük a zajszint vonatkozásában.

Az elektromos berendezések zajának számos oka lehet: többek között a csapágyak és azok kenése. A szűk funkcionális tűréshatárokkal rendelkező precíziós gördülőcsapágyak alkalmazása jelenti a csendes működés előfeltételét. De a kenőzsírnak is komoly hatása van a csapágyak csendes járására. Itt még a legkisebb részecskék is zavarólag hatnak. A kenőanyag minden egyes részecskéje, amelyen a gördülőelem átgördül, impulzust generál. Gyakran előfordul, hogy a parányi részecskék kiszorulnak a futópályából, melyet nem lehet észrevenni. Más esetekben belenyomódnak a futópályába és ez növeli a zajt. Ahhoz, hogy a berendezésekben a nem kívánt zajforrásokat kiküszöböljék, olyan kenőzsírokra van szükség, amelyek jelentősen csökkentik a csapágyban zajképződést, ezek az úgynevezett alacsony zajszintű kenőanyagok. A hagyományos zsírok szilárd részecskéket tartalmazhatnak, az alacsony zajszintű zsírok nem. Ezeknek magas a tisztasági fokuk és megfelelő körülmények között, gondos gyártási folyamat során készülnek. A zajminimalizálás ahhoz hasonlítható, mintha egy autó a göröngyös macskaköves út helyett sima aszfalton közlekedne.

A csapágygyártók már a csapágyak fejlesztésénél figyelembe veszik az alacsony zajszintű zsírokat. Sok gyártónak saját módszere van az alacsony zajszintű zsírok tesztelésére. Például az SKF MoreQuiet és az SKFBeQuiet+ módszerek alkalmazása elsősorban az európai csapágygyártóknál jellemző.

A Klüber Lubrication mint a speciális kenőanyagok szakértője minden releváns csapágy gyártónak szállít alacsony zajszintű kenőzsírokat, és képes elvégezni és minősíteni az egyes gyártási tételek vizsgálatát a megfelelő előírt vizsgálati módszerekkel. A zsírzaj vizsgálatának feladata a zsírzaj minőségének meghatározása. Ugyanakkor az alacsony zajszintű kenőzsírok fejlesztését és javítását is támogathatja.

Milyen tényezők befolyásolhatják a gördülőcsapágyak zaját?

A táblázat áttekintést ad a csapágyzajt befolyásoló tényezőkről: látható, hogy a kenőanyaggyártó a csapágy gyártóhoz képest néha még nagyobb hatással van a kész, zsírozott csapágy teljesítményére.

Miért nem fedhet le egy alacsony zajszintű kenőzsír minden alkalmazást?

Mivel a megfelelő kenőzsír kiválasztásában az alacsony zajszint mellett más alkalmazásspecifikus tényezők is szerepet játszanak, ezért az alacsony zajszintű kenőzsírok nem használhatók minden alkalmazáshoz. Ezen tényezők közé tartozik például a tartós kenés, a magas vagy alacsony hőmérsékleten történő alkalmazás, a magas fordulatszámú értékek, valamint a gördülőcsapágy-ketrecekkel és elasztomer tömítésekkel való összeférhetőség.

A Klüber Lubrication hosszú évek óta kínál olyan optimalizált alapanyagokból és különleges gyártási eljárásokkal készült alacsony zajszintű kenőzsírokat, amelyek kivételes tisztaságot biztosítanak, és amelyek a különböző alkalmazások sokféle követelményeinek is megfelelnek.

Olyan alkalmazása van, melyhez alacsony zajszintű zsiradékra van szüksége, de ugyanakkor számos más követelményt is figyelembe kell vennie, mint például az élettartamot, a kopásvédelmet vagy a sima járást? Akkor küldje el nekünk a követelményprofilját. A Klüber Lubrication szakemberei szívesen adnak tanácsot a testre szabott kenőanyag kiválasztásában.

www.klueber.hu

Hirdetés

További cikkek a témában