Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A ROEMHELD innovatív szorítási technológia

A ROEMHELD innovatív szorítási technológiája gyorsan és egyszerűen észleli a megmunkálatlan alkatrészek öntési- és kontúr hibáit.

Az automatizált rendszerek munkadarab megfogó készülékeinek is fejlődniük kell a technológiai folyamatok elvárásaihoz.

Olyan készülékekre, olyan szorítóelemekre van szükség, amelyek már a szorítóhengerek pontos pozíciójáról, a tényleges szorítóerejéről, a munkadarab pontos felfekvési helyzetéről informálja a gyártósor központi vezérlését. Ezek együttesével garantálható csak a selejtmentes gyártás, a folyamatbiztos megmunkálás.

Drasztikusan csökkenti a selejt mennyiségét, és figyeli a megmunkálást

A ROEMHELD cégcsoport új befogási szorítókoncepciójával, kis beruházási költségek mellett, egyszerűen ellenőrizhető pl. az alumínium nyersdarabok öntési- és kontúr hibái. A megmunkálás előtti ellenőrzésnek nagy jelentősége van, mert már a korai szakaszban ki lehet szortírozni a nem megfelelő munkadarabot. Ezzel jelentős időt és költséget tudunk így megspórolni.

Az intelligens befogási technológia azt is érzékeli, hogy a munkadarabot megfelelően vagy rosszul helyezték be a készülékbe. Emellett folyamatosan figyelemmel kíséri a megmunkálást, folyamatos tájékoztatást ad a befogási helyzetről, valamint az alkatrész elhelyezkedéséről és a szorítóerőről. A teljes gyártást folyamatosan dokumentálni tudjuk. Az innovatív szorítómegoldásnak az alkalmazási területei szélesek, de főleg az alumínium alkatrészek feldolgozásával foglalkozó cégek számára nyújt lehetőséget. Az új megfogó rendszer továbbá olyan gyártási folyamatoknál is használható, ahol teljesen megakarjuk szüntetni az emberi és egyéb technológiából eredő selejtgyártást.

A Wenzler és a ROEMHELD projektje jelentősen csökkenti a selejteket

A ROEMHELD és August Wenzler Maschinenbau GmbH közös projekt keretében kidolgozta az „innovatív állapotfelismerés növeli a folyamat megbízhatóságát” című koncepciót. A Wenzler 5 tengelyes megmunkáló központokat fejleszt és gyárt, amelyeket elsősorban az autóiparban használnak alumínium alkatrészek megmunkálására.

A szükséges adatok összegyűjtése érdekében két módosított standard hidraulikus lengőkaros befogóhengerrel szerelt készülék ki van egészítve egy nyomásérzékelővel és egy támasztó érzékelővel. Fénykép a Wenzler TechCenter gépén lévő teszt készülékről (Fotó: Wenzler).

Mindkét cég arra a problémára keresett megoldást, hogy hogyan csökkenthetik a hibás alumínium munkadarabok darabszámát. Ennek az az oka, hogy az alkatrészeket általában csak megmunkálásuk után ellenőrzik. Különösen az autógyártásban gyakran elutasítják a könnyű alumínium alkatrészeket, amelyek a megmunkálás után vékony fallal rendelkeznek. Így a selejtezésre kerülő munkadarabok száma drasztikusan csökkenthető az új szorítási koncepció segítségével.

A szorítási technológia figyeli a készüléken lévő alkatrészt

Ezzel az újítással különféle szorítóelemek figyelik a készülékben megszorításra kerülő alkatrészeket. A kísérleti projektben például mindösszesen két módosított standard hidraulikus lengőkaros befogóra volt szükség, amik egy nyomásérzékelővel és két támasztóérzékelővel, egy öntött alumínium hátsó tengelyvázat ellenőriztek. A szorítóhengerek helyes elrendezésével és a szenzorok lekérdezésével két elektromos rögzítési pont elegendő ahhoz, hogy megbízható ellenőrzéseket lehessen végezni, hogy:

  • az öntési- és kontúrhibák befolyásolják-e a nyers alkatrész méretét a tűréshatáron kívül,
  • a munkadarab helyesen van-e behelyezve és a befogási pozíció megfelelő,
  • a beállított szorítóerő valóban eléri-e a kívánt értéket a szorítóhengereknél,
  • a munkadarab felfekvési pontra ható ereje a megadott kereteken belül van-e, és
  • a készülék szorítónyomása megfelel-e az előírásoknak.

A gépvezérlése összehasonlítja a tényleges és a folyamatbiztos megmunkáláshoz szükséges adatokat, amelyet egy kijelzőn meg is tudunk jeleníteni. Eltérés esetén a rendszer megtagadja a megmunkálás indítását, ha pedig minden beállított érték teljesül, megkezdődik a folyamat.

A kijelzőn látható, hogy minden mért adat megfelel az előírt értékeknek, kezdődhet a megmunkálás (Fotó: Wenzler).

További információ: 

Csonka Szabolcs értékesítési vezető
GIMEX-Hidraulika Kft. – a ROEMHELD csoport hivatalos partnere
sales@gimex.huwww.gimex.hu

Hirdetés

További cikkek a témában