Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Automatizálás és digitalizálás a jövőben

A DMG MORI idén májusban megrendezett kéthetes pfronteni házi kiállításán számos újdonságot mutatott be a szerszámgépek iránt érdeklődő mintegy 6000 vendége számára.

Élőben és online a DMG MORI 2022. május 9. és 21. között várta látogatóit a hagyományos házi kiállítására Pfrontenbe. A DMG MORI idén első alkalommal meghosszabbította a kiállítási időszakot, hogy csökkentse a látogatók napi számát és több időt biztosítson a személyes találkozóknak. Az új, nagyobb bemutatóteremben a jövőorientált és rugalmas automatizálási megoldások voltak a központi témák, mintegy 14 kiállítási egységre elosztva. Az olyan bevált termékek mellett, mint az automatizált szállítójárművek (AGV), a DMG MORI több újítást mutatott be: a Robo2Go MAX-ot, a MATRIS fényt, a PH Cell 2000-et és a PH 50-et. Az ilyen automatizálási megoldások a házi kiállítás után is megtekinthetők az állandó bemutatóteremben. A digitalizálás területén a hangsúly az LPS4 CELL CONTROLLER-en, a digitális iker megoldásokon, valamint a TOOLING CAM & Store-on volt. Két világpremier – az NTX 500 és a DMU/DMC 85 H monoBLOCK – tette teljessé a házi kiállítást, amelyen összesen 26 gép volt látható.

A 2022-es pfronteni házi kiállítás ismét betekintést engedett a legmodernebb CNC technológiákba és a szerszámgépgyártás úttörő trendjeibe, mindenekelőtt az innovatív automatizálási megoldásokba.

Az egyetlen forrásból származó 57 automatizálási megoldással a DMG MORI növeli bármely gyártó termelékenységét

Automatizálás: Robo2Go MAX

Munkadarabok rugalmas kezelése akár 115 kg-ig. A DMG MORI úgy fejlesztette ki az új Robo2Go MAX-ot, hogy még a nehéz munkadarabok megmunkálása is maximálisan automatizálható legyen. A legerősebb változatban a robotot legfeljebb 115 kg munkadarab-tömegű és ø 40-400 mm átmérőjű alkatrészek kezelésére tervezték. Ez teszi a Robo2Go MAX-ot a Robo2Go család ideális kiegészítőjévé, és megfelelő automatizálási megoldást kínál a nagy eszterga- és lemezmegmunkáló központokhoz – kezdve a CLX 750 és CTX beta 2000-rel, a CTX beta 1250/2000 TC-n és a teljes CTX gamma TC sorozaton keresztül, néhány NLX és NTX megoldásig.

Automatizálás: MATRIS fény

Rendkívül rugalmas és együttműködő automatizálás 5 kg-ig, 1,4 m²-en lévő munkadarabokhoz. A változó összetétellel és mérettel történő gyártás rendkívül rugalmas automatizálási megoldásokat igényel. A MATRIS Light segítségével a DMG MORI egy helytakarékos, együttműködő automatizálási rendszert mutatott be az 5 kg-os munkadarabok számára, amely öt percen belül csatlakoztatható a különböző szerszámgépekhez. Itt a robot támogatja az üzemeltetőt közvetlen munkájában, és lehetővé teszi akár 108 munkadarab automatizált be- és kirakodását. A kompatibilis modellek közé tartoznak az NTX és NZX sorozatú megmunkáló központok, az NLX és ALX sorozat esztergaközpontjai, a CMX V sorozatú függőleges megmunkáló központok, valamint az i 30 V és az NHX 4000 vízszintes megmunkáló központ. Az 5 tengelyes tartományban pedig a CMX 50 U, a DMU 50 és a DMU 40 eVo.

Automatizálás: PH Cell 2000

Rugalmas raklapkezelés akár 2000 kg súlyig. A sikeres PH Cell 300-hoz hasonlóan az új PH Cell 2000 is egyedülálló rugalmasságot kínál a raklapkezelésben. A DMU/DMC H monoBLOCK és DMU/DMC duoBLOCK sorozat megmunkáló központjaihoz tervezték, de integrált automatizálási interfésszel kompakt és utólag felszerelhető automatizálási megoldás. A gyártás során párhuzamosan beállítható, akár 21 raklap számára is rendelkezésre álló cellával a PH Cell 2000 növeli bármely gyártási művelet termelékenységét. Összesen 12-21 raklapot kezel a rendszer mindössze 16,5 m²-en. A PH Cell 2000-be akár 800 x 800 mm raklapméret is integrálható, így a munkadarab átmérője akár ø 1100 mm is lehet.

Automatizálás: PH 50

Raklapkezelés mindössze 2,7 m²-en. Az új PH 50 a DMG MORI portfóliójának legkompaktabb és legköltséghatékonyabb raklapkezelő rendszere. Kompatibilis a LASERTEC 50 PrecisionTool-lal, és például a DMP sorozattal, a DMU 50-nel vagy az ULTRASONIC 50-el. A DMG MORI új PH 50-es modellje ideális megoldás, mindössze 2,7 m²-es alapterülettel. A raklapok maximális száma 22, és a munkadarab súlya a raklappal együtt akár 70 kg is lehet, a tervezéstől függően.  Az új PALLET MASTER lehetővé teszi az automatizálás kényelmes és egyszerű kezelését közvetlenül a gépvezérlőn keresztül.

A DMG MORI 14 automatizálási megoldást mutatott be Pfrontenben, köztük négy újítást: Robo2Go MAX, MATRIS light, PH Cell 2000 és PH 50

Fogaskerék-vágás – fogaskerék megmunkálás

A fogaskerekek a hajtástechnika alapvető elemei. Akár 60%-os időmegtakarítás is elérhető a hagyományos programozáshoz képest. Mivel ez egy tiszta szoftveres megoldás, a fogaskerék-vágás integrálható mind az új, mind a már meglévő gépekbe. A GearSKIVING, a gearMILL és a gearBROACHING segítségével a DMG MORI innovatív technológiai ciklusokat kínál, amelyek támogatják a nagy pontosságú fogaskerekek digitális hozzáadott értékkel rendelkező hatékony megmunkálását.

A GearSKIVING, a GearMILL és a gearBROACHING segítségével a DMG MORI innovatív technológiai ciklusokat kínál, amelyek lehetővé teszik a nagy pontosságú fogaskerekek hatékony megmunkálását

Digitalizálás: DMG MORI cellavezérlő

A DMG MORI új CELL CONTROLLER LPS 4 képes integrálni a gyárban található összes gépet, cellát és gyártási rendszert egy rugalmas gyártási hálózatba. Ezenkívül az autonóm szállítójárműveken (AGV-ken) keresztül ellenőrzi az anyagok, szerszámok automatikus szállítását is. Az új DMG MORI API zökkenőmentesen összekapcsolja a gyártói alap szoftvereket a magasabb szintű rendszerekkel, például az APS-szel, a MES-szel és az ERP-vel. Ez ablakot nyit a felhasználók számára a digitális jövő felé.

A DMG MORI Cell Controller LPS 4, amely “mindent egyben” kínál, a raklap- és munkadarab-kezeléstől a vezető nélküli szállítójárművekig (AGV)

Digitalizálás: DMG MORI Digital Twin

Ma a DMG MORI valamennyi szerszámgépének virtuális képe párhuzamosan létrejön a DMG MORI digitális iker segítségével. A rugalmasan automatizálható gyártási rendszerek tervezése mellett, a digitális iker hozzáadott értéke most még közelebb kerül az ügyfél alapvető folyamataihoz. A DMG MORI Digital Twin dinamikus képet alkot az NC és a PLC összes összetevőjéről, funkciójáról és tengelyéről, valamint az NC és a PLC összes vezérlő funkciójáról – beleértve a vonatkozó ciklusokat is. Az eredmények lenyűgözőek, a termelés 40 százalékos növekedést is elérhet, a költségek pedig akár 30 százalékkal is csökkenhetnek, és az ütközések teljesen elkerülhetőek a használatával.

Digitalizálás: DMG MORI szerszámozás

A pontos szerszám adatok alapvetően fontosak a hatékony eszközkezeléshez. A DMG MORI Tooling segítségével a teljes eszközkészlet csak egy szkennelésnyire van. Ez azt jelenti, hogy a bejövő szerszámok valamennyi geometriai információja egyszerűen feltölthető a gyártó saját adatbázisába vonalkódon keresztül. A DMG MORI Tooling így maximális kényelmet biztosít a professzionális eszközkezelés eléréséhez.

Ősbemutató: NTX 500

Az egyre összetettebb munkadarabok iránti igény rendkívül sokoldalú gyártási megoldásokat igényel. Az NTX sorozattal a DMG MORI termékválasztékában olyan turn & mill komplett megmunkáló központokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik például implantátumok produktív gyártását az orvosi technológiában. Az NTX 500 az új belépő szintű méretet jelenti. A sorozat legkompaktabb modellje 120  x 558 mm-es munkadarabok munkaterületét kínálja. A nagyobb testvérmodellekhez hasonlóan az NTX 500 szíve is egy nagy sebességű Turn & Mill compactMASTER orsó +/- 120° -os forgatható tartománnyal az abszolút rugalmasság érdekében az 5 tengelyes egyidejű megmunkálásban.

A 7 m²-nél kisebb alapterületű NTX 500 ideális komplex munkadarabok nagy sebességű és mikromegmunkálásához, például az orvosi technológiában.

Ősbemutató: DMU/C 85 H monoBLOCK

Folyamatbiztos 5 tengelyes univerzális megmunkálás 1000 kg-ig. A DMU/DMC H monoBLOCK sorozattal a DMG MORI sikeresen teljesítette ügyfelei rugalmasságra, folyamatbiztonságra és automatizálási képességre vonatkozó követelményeit. A szerszámgépgyártó bemutatta az új DMU 85 H monoBLOCK-ot és a DMC 85 H monoBLOCK-ot raklap cserélővel ellátott változatban. Az új méret elsősorban a szerszám- és öntőforma-, a repülőgépipar és a félvezető ipar gyártóit célozza meg. Az ideális forgács leválasztásnak köszönhetően a vízszintes 5 tengelyes egyidejű megmunkálás lehetővé teszi a komplex munkadarabok gyártását. A DMU/DMC 85 H monoBLOCK esetében a 850 x 1150 x 900 mm-es útvonalak az alkatrészek széles skáláját biztosítják. A precíz megmunkálás szilárd alapját a merev gépágy, a vízszintes állványkoncepció, a termoszimmetrikus kialakítás és a teljes hűtési rendszer nyújtja.

Az új DMU/DMC 85 H monoBLOCK elsősorban a szerszám, a repülőgépipar valamint a félvezető ipar felhasználói számára készült.


DMG MORI újdonságok

  • Két hét alatt 6000 látogató és a legmodernebb szerszámgép fejlesztések
  • 14 automatizálási megoldás, köztük újdonságok: Robo2Go MAX, MATRIS light, PH Cell 2000 és PH 50
  • Fogaskerék-vágás: egyedi DMG MORI fogaskerék-forgácsolási megoldások szabványos gépekkel és szerszámokkal
  • Innovatív digitális megoldások a gyártás jövőjéért: Cell Controller LPS4, Digital Twin, TOOLING CAM & Store
  • 26 trend teremtő szerszámgép, köztük két világpremier: NTX 500 és DMU/DMC 85 H monoBLOCK.

 

Hirdetés

További cikkek a témában