Egy új kutatás szerint az óceánok hatalmas cukortartalékkal rendelkeznek, ezek koncentrációja pedig döbbenetesen magas.
A Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet kutatói arról számoltak be, hogy a világ óceánjaiban, illetve az azokban megtalálható, tengerifűmezők alatt hatalmas cukortartalék van elrejtve. Korábbi kutatások csak valószínűsítették ezt, szakértők nemrég azonban be is bizonyították – írta a Yahoo News.
A napfény lehetővé teszi a növények számára, hogy szén-dioxidot vegyenek fel a vízből, és azt szénből, hidrogénből és oxigénből álló cukormolekulákká alakítsák át. Azonban a kora délutáni vagy a nyári időszakban a növények több cukrot (szacharózt) termelnek, mint amennyire szükségük van, ezt a felesleget pedig a gyökereik körül, a tengerfenéken tárolják.
A kutatócsoport a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban számolt be részletesen felfedezéséről. Számításaik szerint a tengeri cukor koncentrációja nyolcvanszor magasabb. Összességében pedig akár 1,3 millió tonna is lehet a víz alatt lévő cukor mennyisége, főként szacharóz formájában.
Ez nagyjából 32 milliárd doboz kólához elegendő cukrot jelent.
A kutatók kitértek arra is, hogy a növények gyökerei körül élő baktériumok fogyasztják ezt a cukrot, amiből energiát merítenek. Ekkora mennyiséget viszont képtelenség felélni, de a cukorfogyasztást a különféle (például fenolos) vegyületek is akadályozzák, mivel ezeket sok mikroorganizmus nem képes megemészteni.
A kutatás szerint, ha a mikroorganizmusok elfogyasztanák a tengerifű gyökerei által tárolt szacharózt, azzal legalább 1,54 millió tonna szén-dioxid kerülne a légkörbe. Ez mintegy 330 ezer autó egy évnyi szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.
Az intézet szerint mára a globális tengerifű-állomány akár 33 százaléka is elveszhetett.
Forrás: hvg.hu