Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Értékteremtés automatizálással

Az idei MACH-TECH kiállításon a kapcsolatépítésre és az ügyfelekkel való találkozásra helyeztük a hangsúlyt.

“Nagyon jók a tapasztalataink, sikerült gépeket értékesíteni, illetve nagyon sok ügyféllel találkoztunk, akikhez nem tudtunk a pandémia miatt eljutni.” – tudjuk meg a Yamazaki Mazak Magyarországi Fióktelepének munkatársaitól.

Egyik kiállított gépünk a Mazak legújabb fejlesztésű szimultán 5-tengelyes megmunkálóközpontja volt. Szerettünk volna egy nagyon jó ár-érték arányú gépet, amelyek konkurenciát tudnak jelenteni a 3+2 tengelyes gépeknek. Mi szimultán 5-tengelyben gondolkodunk továbbra is, ez lett a CV5-500 megmunkálóközpontunk, SmoothG vezérléssel ellátva. 3D-s modellből lehet vele dolgozni, dialóg nyelvezetű, illetve mivel szimultán 5-tengelyes gép, ezért a CAD/CAM rendszerek miatt egy FANUC ISO-val is elláttuk a vezérlőnket.

Maga a megmunkálóközpont egy 500-as asztallal rendelkezik és gyakorlatilag ez is egy belépőszintű gép az 5-tengelyesek világában. Egyébként a VARIAXIS gépcsaládunk a zászlóshajó a süllyesztett ágyas gépeknél. A VARIAXIS-hoz képest annyit változtattunk a gépágyon, hogy elforgattuk 90 fokkal magát a forgó-billenő asztalunkat, így oldalról tudunk egy automata ajtónyitást-zárást integrálni a géphez, illetve a különböző automata rendszereket, robotcellákat, karos robotokat lehet mellé rakni, éppen, amire az ügyfélnek szüksége van.

Azért is volt hasznos ez a kiállítás, mert egy irányvonalat is szerettünk volna látni, hogy mi a jövőkép az ügyfeleknél, milyen elképzelések vannak a beszerzésekkel kapcsolatban.

Csúcsvezérlős esztergacsalád

A másik kiállított gép egy hajtott szerszámos két-tengelyes esztergaközpont a QTE-200M SG. A QTE esztergacsalád a szingapúri gyárunkban készül és a SmoothEz vezérlővel van felszerelve, ami tavaly év végén debütált ez EMO-n. Az eddigiekben csúcsvezérlős technológiájú esztergáink Japánban, illetve Angliában készültek. A már meglévő eszterga termékcsaládjaink mellé szerettünk volna egy másik belépőszintű esztergacsaládot, ez pedig a szingapúri gyárunkban készülő QTE család. A QTE szériánál több opcióra is van lehetőség és gyakorlatilag üzemenként rá tudjuk illeszteni a gyártástechnológiára a gépeket a megfelelő opciókkal együtt. A QTE esztergák 6″, 8″ és 10″ tokmány méretekkel választhatók és beépített orsómotorral pontosabb nagy sebességű megmunkálásra képesek, mint a hagyományos szíjmeghajtásos gépek.

Az automatizálás átalakulása

Mindenki gondolkozik valamilyen automatizálási megoldáson, ennek az elsődleges mozgatórugója pedig az emberhiány. Az automatizálás átalakulása ugyanakkor egy érdekes kérdés, hiszen sokféle automatizálási szint létezik. Mindenki azt képzeli, hogy automatizálni kizárólag csak tömegtermelésnél érdemes. Pedig szerszámgyártásnál, például a megmunkáló központokon keresztül egy fröccsszerszámnak a formabetétje akár több órán keresztül is mehet, amit csodálatosan rá lehet bízni a gépekre. Nyilván az automatizálás első körben ijesztően magas kezdeti befektetéssel jár. Nagyon magas fokú elköteleződés kell, hogy elinduljon az ember egy automatizálási irányba. Ezt követően azonban akár már az első, de a második, harmadik és sokadik gép után mindenképpen bőven visszahozza az értékét.

Hirdetés

További cikkek a témában