Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

2200 kilométert repült egy elektromos jármű

A Beta Technologies repülőgépe New Yorkból indult, és egészen Arkansasig jutott. Ez idő alatt összesen hat államot érintett.

Egy elektromos repülőgép, a Beta Technologies Alia nevű fejlesztése több mint 1400 mérföldet (kb. 2200 kilométert repült) egy nyolc napig tartó küldetés során – írta meg a Popsi.com.

Az egyszemélyes kisgép május 23-án, hétfőn reggel indult el New Yorkból. Az államban még kétszer le- és felszállt, majd másnap az ohiói Akronba ment. A repülő összesen hét megállót érintett, és végül május 30-án, hétfőn érkezett az arkansasi Bentonville-ben, ezzel befejezve az 1403 mérföldes útját.

A gépnek egyetlen propellerre van, egyébként pedig két elektromos motor hajtja. Kyle Clark, a Beta vezérigazgatója úgy nyilatkozott: ezzel a hosszabb akcióval azt akarták megmutatni, hogy az alapvetően légitaxizásra kitalált járművek többre is képesek lehetnek.

A jármű az Akronban tett pihenője után az ohiói Springfieldbe, majd az indianai Bloomingtonba repült tovább, aztán Illinois, Missouri, majd Arkansas felé vette az irányt. A teljesített szakaszok közt volt 159, de 211 mérföldes is, az átlagos repülési idő pedig körülbelül 88 perc volt. A szakértők úgy számoltak, hogy a repülő összesen közel 12 órát töltött a levegőben.

A járművet a Beta két pilótája, Lochie Ferrier és Camron Guthrie felváltva vezette. Az, aki éppen nem az elektromos Alia-ban ült, egy Cessna Caravannal követte azt. A masinát a cég saját töltőhálózata segítségével juttatták energiához. A Beta hangsúlyozta: a repülővel a hagyományos módon kellett emelkedni és leszállni.

Az Alia a több, összesen hat államot érintő utazásra az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) kapott engedélyt.

forrás: hvg.hu

Hirdetés

További cikkek a témában