Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Kapacitásbővítés automatizálással

Fenntarthatóság az iparban – Tévhit, hogy automatizálni csak szériagyártásnál lehet, kis darabszámoknál is az automatizálás a legkézenfekvőbb és a leggyorsabban megtérülő módja a kapacitásbővítésnek. – vallja Szabó Gábor, a GF Machining Solutions magyarországi és romániai vezetője.

Számos automatizálási megoldást kínál kis- és középvállalkozásoknak, valamint multinacionális cégek számára a 222 éves múlttal rendelkező svájci GF Machining Solutions (GFMS). Emellett a hazai és román közös GFMS képviselet idén 5 éves, és 5 év alatt az öt fős cégből hamarosan 25 fős céggé válnak, ami szintén komoly fejlődés.

 

MM: Hogyan alakult a 2023-as év a GFMS számára?

Sz.G.: A ’23-as év során ismételten felvettünk jó néhány kollégát, Magyarországon és Romániában összesen 21-en vagyunk, ennek nagy része a szervizcsapat, ami jelenleg 11 fős, de hamarosan újabb kollégánk érkezik. A megrendeléseket tekintve a tavalyi év – köszönhetően néhány nagyobb projektnek is – elég jól alakult számunkra. Az eddigi fennállásunknak a legjobb éve volt, habár a kis- és középvállalkozások megrendelésének bővülése még nagyon hiányzik. Itt beszélhetünk a várt uniós pénzekről, és a gazdasági környezetről, energiaárakról, ráadásul tudjuk, hogy a német ipar sincs most a legjobb állapotban, de azért tudtunk fejlődni. Új kollégákat vettünk fel, megrendeléseink is jól alakultak, főleg az utolsó két negyedévben, de azért lehetett volna jobb is az évünk az eladott darabszámokat tekintve. A szerszám- és formagyártás, területe hagyományosan elég erős Magyarországon, azonban sajnos nincs a legjobb helyzetben jelenleg. Ezen a területen eladásaink elmaradtak a reményeinktől. Az energetikai szektor ezt ellensúlyozta kiváló számokkal. A csomagolóipar és ITC szintén fejlődő terület, itt is jó számokat tudtunk elérni.

„Minden termelő vállalat számára a legdrágább gép az, ami nem működik! Azt vallom, hogy az első és legfontosabb, hogy egy szerszámgépgyártónak vagy kereskedőnek legyen megfelelő háttértámogatása és megfelelő szerviz bázisa.” 

–  Szabó Gábor, a GF Machining Solutions magyarországi és romániai vezetője.

 

MM: Milyen eseményeket terveznek 2024-ben?

Sz.G.: Idén 70 éves a GFMS szikraforgácsoló üzletága, és ez a 70 év tiszteletre méltó. Erre lesz egy dedikált nyílt napunk Svájcban, ez most még szervezés alatt van. Ha a hazai porondot nézzük, ott leszünk a Mach-Techen, ami még mindig a legjelentősebb gépipari szemle itthon, ennek regisztrációja már megtörtént, a stand és a kiállítandó gépek, gyártási rendszerek szervezés alatt vannak. Nagyságrendileg egy 100 négyzetméteres standon fogunk kiállítani három gépet, három technológiát: a marás, a szikraforgácsolás és a digitalizáció lesz a középpontban, illetve a teljes kínálatunkat átfogó automatizálás.

Emellett ami számunkra még nagyon fontos, hogy idén 5 éves a Magyarországi GFMS. 2019-ben alakultunk, így ősszel a megszokott rendezvényünket megújítva szeretnénk egy speciális nyílt napot szervezni. Ezt a rendezvényt szeptember közepe és október közepe között tartjuk majd, technológiai partnereink kínálatával kiegészítve.

 

MM: Az automatizálás egyre nagyobb teret hódít, a GFMS milyen megoldásokkal rendelkezik ezen a területen?

Sz.G.: Ezzel kapcsolatban hosszan tudnánk beszélni fenntarthatóságról, környezettudatosságról, minőségjavulásról és kapacitásbővítésről. Számos újdonságunk van ezen a téren, például a szerszám- és formagyártók részére különböző, általunk fejlesztett szoftverek állnak rendelkezésre. Az automatizálással kapcsolatban most is több projekten dolgozunk. Több oka van annak, hogy az automatizálásról sokat tudunk beszélgetni ügyfeleinkkel, legyen az szériagyártás vagy egyedi megmunkálás, hiszen általános tévhit, hogy az automatizálás nem megfelelő az egyedi darabokhoz.

kapacitásbővítés

Sok esetben még mindig a leggyorsabban megtérülő módja a kapacitásbővítésnek a megfelelően kiválasztott automatizálás. Erre számos megoldást kínálunk cégen belül, a legnagyobb darabszámban üzemelő, akár két gép kiszolgálására is alkalmas „szekrényszerű” System 3R WPT1+ robotokkal, amelyek néhány négyzetméteren is telepíthetőek, az összetettebb lineáris gyártócellák vagy az ún. hibrid automatizálással. Ha mondjuk egy marógép 20-25 m2-t elfoglal, akkor belátható, hogy az automatizálás egyik kulcs fontosságú része az optimális helykihasználásnak, hiszen szinte mindegyik gyártóüzem helyhiánnyal küzd. Példaként, ha egy háromtengelyes gép kapacitása már nem elég, a legtöbben abban gondolkodnak, hogy vesznek egy másik gépet. Azonban sok esetben, kisebb hely- és energiaigénnyel is megoldható a probléma. Megfelelő befogástechnikával, egy egyszerűbb palettaváltóval vagy robottal, de már egy nullpontmegfogó használatával is növelni lehet a főorsó kihasználtságát. Automatizálással a kapacitásbővítésen túl jelentős mértékben javíthatjuk a minőséget és csökkenthetjük energiafelhasználásunkat, hiszen általánosságban elmondható, hogy egy robot energiaigénye alacsonyabb, mint egy szerszámgépé. A GFMS leányvállalataként a System 3R robotok és szoftverek fejlesztésével, a gyártók számára automatizált és hatékony termelést biztosít. A fókusz a rövidebb átfutási időn, rugalmasságon és minimális veszteségeken van. A System 3R egyik célkitűzése, hogy segítse ügyfeleit a megfelelő termék elkészítésében, a megfelelő időben. Az első, kisebb beruházást igénylő lépés a nullpontrendszerek bevezetése, ezt követheti a robotizáció. Ezzel a termelés a lehető legrugalmasabb módon alakítható, akár teljesen automatizált folyamatokkal. Ráadásul ezt a lehetőséget nem csak saját gépeinkhez kínáljuk, hanem valamennyi OEM gépgyártó számára. Az autonóm mobil robot (AMR) megoldásunk – melyek szabadon navigálnak egy meghatározott területen – további előnyt jelentenek egy komplexebb automatizálás során.

 

MM: A termelő vállalatok részéről számtalanszor elhangzik, hogy sok esetben nem megfelelő a háttértámogatás, a GFMS-nél hogyan látják ezt?

Sz.G.: A mi szakmánkban szinte mindenki ismeri azt a mondást, hogy az első gépet az értékesítő adja el, a többit meg a szerviz. Mi abban hiszünk, hogy ez nem egy közhely, és a megfelelő háttértámogatás a versenyképesség fenntartása érdekében is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Alapvető, ha jó kapcsolatot ápolunk az ügyféllel, időben reagálunk és oldjuk meg a problémát, akkor egy új szerszámgép projekt kapcsán előnyt élvezünk. Röviden összefoglalva: mi üzembe helyezzük a gépeket, oktatjuk a kezelő kollégákat, ezt követően támogatást nyújtunk szervizzel, alkatrésszel, karbantartásokkal és a gépek üzemeléséhez elengedhetetlen fogyóeszközökkel és kopóalkatrészekkel. Köszönhetően a nagy tapasztalatnak, szervizcsapatunknak legnagyobb része egyben oktatást is tart. Nálunk nincsenek külön mechanikus és elektromos szerviztechnikusok, vagy olyan, aki csak beüzemel, vagy csak karbantart. A legnagyobb előnyünk, hogy a szerviztámogatás technológiánkként van meghatározva, így dedikált technikusaink vannak szikraforgácsoló gépekre, marógépekre, automatizálásra vagy éppen lézeres berendezésekre. Így tudunk ügyfeleink igényeinek a legjobban megfelelni, hiszen kollégáim egy technológiára fókuszálva, abban elmélyedve végzik munkájukat, mely egyben gyorsabb szervizt és nagyobb hozzáértést is jelent.

www.gfms.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában