Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Egyedülálló megoldás az Audi Hungariánál

A digitalizáció és a legkorszerűbb technológia alkalmazása az Audi Hungaria stratégiájának elemi részét képezik.

A vállalat nagy hangsúlyt fektet az okos megoldások bevezetésére a gyártási és logisztikai folyamataiban egyaránt. Az Audi Hungariánál már számos okosmegoldást alkalmaznak, amely most egy konszernen belül egyedülálló megoldással bővül: jelenleg 65 vezető nélküli szállítóeszköz (fahrerlose Transportfahrzeuge – FTF) van úton a gyártósorok és a logisztikai területek között, melyek számára a vállalat speciális okoskereszteződéseket alakított ki.

„A gyártósori anyagellátásban már évek óta sikeresen üzemelnek az FTF-ek, amelyek a technológia terjedésével egyre több csarnokban és útvonalon jelennek meg. A növekvő forgalom áthalad kereszteződéseken, kapukon, így elengedhetetlenné vált egy gyártóktól független irányítási rendszer, ez hívta életre az okoskereszteződést. Ez a megoldás jelenleg egyedülálló a konszernben, amelynek segítségével hatékonyan tudjuk irányítani a teljes belső automatizált és nem automatizált logisztikai forgalmat”

– mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.

Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja és Kalmár Dániel, automatizálási specialista

De mitől igazán „okosak” ezek a kereszteződések? Az alapot a hagyományos közlekedésben nyert tapasztalat adta, megvalósításában az IT, a gyártervezés és logisztika szakterületei működtek szorosan együtt.

Az FTF-ek wifi-hálózaton kommunikálnak a rendszer további szereplőivel. Mielőtt odaérnek egy kereszteződéshez vagy kapuhoz, egy rögzített ponton jelzik a vezérlőnek az áthaladási igényüket, a vezérlő pedig programozott választ ad. Ha szabad a kereszteződés, kinyitja a kapukat, és áthaladási engedélyt ad, a másik irányból érkezők jelzőlámpáit pedig pirosra váltja. Ha egy másik FTF korábban jelezte az érkezését, a vezérlő addig nem ad szabad jelzést másnak, amíg a kereszteződés ismét szabaddá nem válik.

Az FTF-ek wifi-hálózaton kommunikálnak a rendszer további szereplőivel

Jelenleg összesen negyven okoskereszteződés található az Audi Hungaria motorgyártó csarnokában, amelyek száma várhatóan tovább növekszik a jövőben.

Hirdetés

További cikkek a témában