Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Olvassa online is a Műszaki Magazin legfrissebb lapszámát!

Gépek közötti kommunikáció

A gépek közötti kommunikáció terén adhat új lehetőségeket két technológiai újítás, amely új lendületet adhat a sokat emlegetett Dolgok internete (Internet of things – IoT) hazai elterjedésének. A technológia sokkal több, mint egy távoli hálózati koncepció – a gépek és szenzorok terjedése gyökeresen alakítja át az üzleti szereplők lehetőségeit. A gépek közötti kommunikációra (machine to machine – M2M) számos cég fejleszt megoldásokat, a közműszolgáltatás, egészségügy, biztonságtechnika, közlekedésbiztonság területén és még nagyon sok egyéb esetben bizonyulhat hasznosnak ez a technológia. Az ilyen beruházások megvalósítása függ attól is, hogy az ezeket megvalósító cégek milyen eszközparkkal rendelkeznek.

A gépek közötti kommunikációt lehetővé tevő rendszerek a mindenki által ismert, nagykapacitású mobilinternet hálózathoz képest egy limitált képességű, de a gépek közötti kommunikációs igényeket tökéletesen kiszolgáló, úgynevezett NB-IoT vagy LTE-M hálózatot használnak. Ezekben a rendszerekben olyan végpontokra (speciális modemmel szerelt szenzorok, kamerák, GPS jeladók, stb.) van szükség, amik ezt az erre dedikált hálózati szabványt támogatják, azaz képesek a hálózatnak ezt a képességét elérni.

A jó hír, hogy az ilyen eszközök a limitáltabb képességük miatt lehetnek kedvezőbb árfekvésűek, így a cégek számára beláthatóbb befektetéssel jár egy akár sok száz vagy sok ezer végpontot kiszolgáló M2M rendszer kiépítése. Az ilyen eszközök ugyanis nem igénylik az általunk naponta, adott esetben nagy felbontású videók letöltésére vagy streamelésére használt mobilhálózatot. A gépek közötti kommunikációt támogató hálózati technológiák kapacitásukban limitáltabbak a hétköznapi mobilinternet-hálózathoz képest – de a gépek közötti kommunikációban jellemzően nincs is ennél többre szükség. Ezeknek a hálózatoknak a felhasználói nem internetező emberek, hanem gépek, alacsony adatforgalmi igénnyel.

Bővebben a műszaki világ aktualitásairól idei júniusi lapszámunkban olvashat!

Nyomtatott magazinunk lapozható változatban, digitális formátumban is elérhető ITT.

Hirdetés

További cikkek a témában