Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Esemény

A „Transformer“ rendezvényterem nyerte el a 2022-es arany vector díjat

Egy magyar cég, a Gépbér Színpad, nyerte el az első díjat az energialáncokkal automatizált rendezvényterem megvalósításáért

Az akusztikus falak szinte varázsütésre mozognak. Az üléssorok úgy emelkednek ki lépésről lépésre a padlóból, mintha csak filmen látnánk. A magyar Gépbér Színpad által tervezett, egy gombnyomásra átalakuló nézőtér nyerte el a 2022-es arany vector díjat. A hannoveri kiállításon összegyűlt zsűri a többfunkciós csarnokot az elmúlt két év leglátványosabb energialánc-alkalmazásának nevezte – a 36 országból érkezett 233 pályázat közül.

Lehetséges, hogy a Gépbér Színpad mérnökei Transformers rajongók. A budapesti Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központban található új, multifunkcionális rendezvényterem ugyanis erősen hasonlít azoknak a science fiction robotoknak a képességeire, amelyek pillanatok alatt teherautókká vagy személygépkocsikká alakulnak át. Az átalakulásra képes nézőtérben 43 mobil platform kapott helyet, több mint 2000 férőhellyel. A szinkronúszókhoz hasonlóan, az 1800 m2-nyi üléssorok pár perc alatt állnak össze különböző formációkba – mindez egy elektromechanikai emelőszerkezetnek köszönhető, melyet a chainflex termékcsalád 3400-as sorozatú energialáncaival, valamint energia- és adatkábeleivel szereltek fel. Gombnyomásra alakul át nyílt üléssorokká, emelkedő mozi nézőtérré vagy zenekari árokkal rendelkező színpaddá. Ez az automatizálási megoldás lehetővé teszi több nagyszabású esemény azonos napon történő lebonyolítását, minimális erőfeszítéssel.

A Gépbér Színpad mérnöki megoldása nem csak a rendezvényhelyszín üzemeltetőjét nyűgözte le. A magyar cég teljesítménye meggyőzte a 2022-es vector díj zsűrijét is, hogy nekik ítéljék az igus által két évente a világ leglenyűgözőbb energialáncos alkalmazásának felajánlott díjat. A „Transformer“ nézőtér kivívta a média, az ipar és a kutatás területét képviselő zsűritagok elismerését is, maga mögé utasítva 36 országból beérkezett 232 pályázatot. A Gépbér Színpad a Hannover Messe-én megtartott díjátadón vehette át a 2022-es arany vector díjat és az ezzel járó 5000 euró értékű pénzjutalmat. „Ez az alkalmazás kiváló példája annak, hogyan alkalmazhatók az energialáncok az innovatív automatizálási megoldások megvalósításában“ – nyilatkozta Michael Blass, az igus energialánc-rendszerek CEO-ja. “Nagyon boldogok vagyunk, hogy idén a szenzációs visszatérését ünneplő Hannover Messe-én adhattuk át a díjat.”

Egy futballstadion gyepének világítási rendszere – A Rhenac GreenTec AG nyerte a 2022-es ezüst vektor díjat

Nem az átalakuló rendezvényhelyszín volt az egyetlen izgalmas alkalmazás. A 2022-es ezüst vektor díjat és a 2500 eurós pénzdíjat a Rhenac GreenTec AG vehette át. A Bonnhoz közeli hennefi cég gigantikus gyepvilágítási rendszert épített ki a gelsenkircheni Veltins Aréna számára. A létesítmény egy nagy YZ-robotból áll, amely két sínen mozog fel és le a futballpálya szélén. A gantry alján lámpák találhatóak, melyek a gyep növekedéséhez szükséges LED fényt szolgáltatják. A kültéri rendszer energia- és adatkábeleinek UV-sugárzással, esővel és hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni védelme érdekében a mérnökök igus 5050RHD energialáncokat alkalmaztak a portál mozgatásához. Az e-spool rendszer – a csúszógyűrű nélkül működő kábeldob alternatíva – a függőleges lámpatartó beállítására is szolgál.

A világ egyik leghosszabb energialánca – a bronz Indiába kerül

Indiában, a Pandzsáb államban található Banawala faluban, a Talwandi Sabo Power Limited szénalapú hőerőművet épített, amelynek teljesítménye 1980 MW. Ezen kívül egy hatalmas kotrógépet is terveztek, amely kitermeli a szenet, és szállítószalagokon juttatja el a kazánhoz. A világ egyik leghosszabb energialánc-rendszerével felszerelt sínrendszer mentén halad. A tápvezetékek 700 méteren keresztül haladnak a folyamatos kotró mellett – egy nagy teherbírású igus 5050RHD sorozatú görgős energialáncon belül, amely megvédi őket a szálló széntől. A zsűri bronz vector díjjal és 1000 eurós pénzdíjjal ismerte el a pályázatot.

Gazdaságos öntözőrendszer – a Dercks Gartenbau GmbH kapja a zöld vectort

Virágcserepek ezreit öntözni kézzel? A Dercks Gartenbau GmbH szerint ez túl sok időbe és pénzbe kerülne. Így a németországi gelderni székhelyű cég kifejlesztett egy automata öntözőkocsit. Percenként 18 méteres sebességgel halad egy sínen, és két, 45 méteres fesztávú gémjét használja a növények vízzel és oldott tápanyagokkal való ellátására. A megvezetéshez a mérnökök a 3500-as sorozatú igus energialáncokat alkalmazták. A rendszer olyan precíz, hogy körülbelül 60%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos öntözés. Ezzel az alkalmazással nyerte el a Dercks Gartenbau GmbH a fenntartható projektekért járó zöld vector díjat és az 1000 eurós pénzdíjat.

A versenyről, a díjátadó ünnepségről valamint a beérkezett pályázatokról bővebben itt olvashat: https://www.igus.hu/info/vector-award.

Hirdetés

További cikkek a témában