Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Eldobható papír akkumulátor

A papírból készített akkumulátorral az eldobható elemeket helyettesítenék a svájci kutatók.

Az új rendszer egy környezetbarát alternatíva lehet, noha a csekély teljesítménye miatt ez csak egy bizonyos fokig tűnhet működőképesnek.

Egyes kutatók hosszú ideje kísérleteznek olyan energiatárolási megoldásokkal, amik kímélik a környezetet. Svájci szakemberek egy csoportja is ezen mesterkedik, ők azonban kicsit előrébb járnak. Az Euronews írta meg, hogy a csapat előállt egy olyan akkumulátorfajtával, aminek az alapját nyomtatott papír jelenti – igen, jól olvasta, papír.

A munkát elsősorban az a kérdés indította útjára, hogy lehetséges-e az eldobható elemek hatékony helyettesítése, és ha igen, van-e rá esély, hogy ezt környezetkímélő módszerrel érje el valaki. A Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratóriumok (EMPA) kutatói úgy vélik, bizonyos értelemben, de megoldották a problémát.

A kutatás úgy kezdődött, hogy egy papírcsíkot sós vízbe mártottak, majd pedig megszárították azt. A pozitív pólushoz grafitot tartalmazó nyomdafestéket használtak, a negatívhoz cinkporral kevert tintát. A papírra ezután ismét került még grafit, továbbá szén is. Ezt követően újból vízbe mártották, aminek hatására a só feloldódott, és töltött ionok szabadultak fel.

A lap végeredményben pedig 1,2 volt stabil feszültséget volt képes leadni.

A kutatók hangsúlyozták: az energiaforrás nem rendelkezik óriási teljesítménnyel, így csakis olyan helyen tűnhet használhatónak, ahol kevés áramot fogyasztanak.

Forrás: hvg.hu

Hirdetés

További cikkek a témában