Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Olvassa online is a Műszaki Magazin legfrissebb lapszámát!

Önellátás vagy globális láncok?

Az ellátási problémák az európai vállalatokat különösen mélyen érintik. Európa fokozott kitettségének háttere döntően három tényezőnek tudható be: a kontinens igencsak produktív vállalatai rendkívüli mértékben kiszolgáltatottá váltak az ázsiai beszállítóik felé az elmúlt évtizedekben; a járvány miatti lezárások Kínában és Európában eltérő ütemben történtek, ami jelentős súrlódáshoz vezetett a megrendelők és a beszállítók között; az európai országok óvintézkedései jellemzően mélyebben érintették a termelést, így az itteni vállalatok nehezebb helyzetbe kerültek például az amerikai cégekhez képest.

Érdemes tehát a vállalati ellenálló-képességbe fektetni, bár az alkalmazkodóképesség kialakítása sok esetben a beszállítói kör kiterjedtsége miatt rendkívüli nehézségeket jelent. Az olyan összetett és drága termékek esetében, mint a repülőgépek, mára az sem kirívó, ha egy apró alkatrész hiányán múlik egy repülő összeszerelésének befejezése. Ilyen különös körülmények között a cégek akkor maradhatnak sikeresek, ha bizonyos mértékig az önellátásra rendezkednek be drágább, de megbízhatóbb helyi és az olcsóbb, de kiszámíthatatlanabbá vált távoli beszállítók közötti ideális arányt kialakítva, illetve a készletezés megfelelő szintjét megtartva.

Több szektorban ma már egyre többször szembesülnek határesetekkel a vásárlás és a saját gyártás között meghozott döntés során a cégek, ráadásul a saját gyártásnak hosszabb távon újabb löketet adhat, ha több szereplő gyűjt házon belüli termelési tapasztalatokat.

Az ellátási láncok jelenlegi problémái ott is érezhetők, amikor a viszonylag alacsony termékenkénti haszonkulcsok és az ellátási nehézségek miatt a kereskedők kénytelenek bizonyos vásárlókat előnyben részesíteni másokkal szemben. Ez a hétköznapokban a visszautasított vagy hiányosan teljesített rendelések formájában érzékelhető. Ha valaki gyakran szembesül ilyesmivel, valószínűleg nem rendel egyszerre kellő mennyiségű és értékű terméket, ezen segíthet a kiszállítás időpontjának elodázása, így növelhető a sikeres vásárlás valószínűsége.

Bővebben a műszaki világ aktualitásairól idei szeptemberi lapszámunkban olvashat!

Nyomtatott magazinunk lapozható változatban, digitális formátumban is elérhető ITT.

Hirdetés

További cikkek a témában