Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt

Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontja.

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető szállítója átadta a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztési központját. A kampusz, melynek építési munkálatai 2018-ban kezdődtek, a Robert Bosch Kft. része, a Budapesti Fejlesztési Központ kampuszának kibővítése. A Bosch 70 milliárd forintos beruházása tovább erősíti Magyarország szerepét a nemzetközi innovációs és ipari együttműködések, valamint a globális járműipari fejlesztések területén. A világszínvonalú budapesti létesítmény átadásán részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke és Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

„A Bosch neve 136 éve egyet jelent az élenjáró technológiákkal. A Bosch Budapest Innovációs Kampusz jól mutatja, hogy Magyarország – számos tehetséges és jól képzett mérnökével – egyre fontosabb szerepet játszik vállalatunk globális fejlesztési és gyártási hálózatában, az „Életre tervezve” szlogen jegyében létrehozott technológiák születésében. A Budapesti Fejlesztési Központ az elmúlt években a Bosch egyik zászlóshajójává, a nemzetközi autóipar egyik innovációs vezetőjévé vált.”

– mondta Dr. Stefan Hartung, a stuttgarti székhelyű vállalatcsoport igazgatóságának elnöke.

Csúcstechnológia 90 ezer négyzetméteren

A Budapesti Fejlesztési Központ a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne, létszámát tekintve az egyik legnagyobb európai fejlesztési központja. Ma mintegy 3000 szakember – programozók, villamosmérnökök, gépészmérnökök, fizikusok – formálja a jövőt, azon belül is a mobilitás jövőjét a Gyömrői úton. A Bosch Budapest Innovációs Kampusz 1800 újgenerációs munkahelynek ad otthont, és 14 ezer négyzetméternyi műszeres kutató- és tesztlabor, egy különleges kültéri tesztpálya és egy csúcstechnológiás óriás tesztcsarnok is megtalálható a komplexumban, melyek a vállalatnál zajló szerteágazó technológiai fejlesztéseket szolgálják.

„Az új Bosch Budapest Innovációs Kampusz meghatározó szerepet játszik elektromobilitási és automatizált vezetési megoldásaink fejlesztésében. Az új kampusz létrejöttét a Bosch csoport dinamikus hazai növekedése és újgenerációs fejlesztési projektjei indokolták.”

– fogalmazott Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

Autós tesztpálya önvezető- és elektromobilitási rendszerek számára

Az új budapesti Bosch kampusz fontos része az egyedülálló felszereltségű 10 000 négyzetméteres műszeres tesztpálya. Itt ellenőrzött körülmények között, a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben tudják mérni és finomhangolni a jövő járműveinek ultrahang-, radar- és kameraalapú vezetéstámogató rendszereit. A zárt tesztpálya saját üzemanyag- és elektromos töltőállomással rendelkezik, sőt speciális pályavilágítási rendszert is kiépítettek a szürkületi és éjszakai fényviszonyok valósághű modellezéséhez.

Rezgésmentesített óriás tesztcsarnok

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz egyik különlegessége az akár több kamion egyidejű befogadására is alkalmas tesztcsarnok, ahol precíziós óriás mérőkamrák segítségével zajlik majd a jövő személy- és tehergépjárműveinek fejlesztése, tesztelése. A tesztcsarnokban a repülőgépiparban és az űrtechnológiában használt speciális berendezések a környezeti rezgéseket teljesen kiszűrve biztosítanak különösen nagy pontosságú mérést a gépjárművek finomszenzorai számára.

A jövő munkahelye

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz a jövő munkahelyének vízióját valósítja meg, inspiráló és kreatív munkakörnyezetet nyújt a munkavállalóknak. A különböző funkciók kialakítása a vállalat új munkamódszerének koncepciójával összhangban valósult meg. A legújabb HR-trendek, valamint a munkatársak visszajelzéseinek figyelembevételével az építészeti tervezés során különösen nagy hangsúlyt helyeztek a kreatív gondolkodást, inspirációt segítő közösségi terek létrehozására, a tárgyalókat az online egyeztetések profi lebonyolítására is alkalmas legmodernebb technikával szerelték fel. A munkavégzésre és feltöltődésre nemcsak az épületen belül, hanem a tetőkertben kialakított közösségi térben és az épületet körülölelő zöld parkban is lehetőség nyílik. Az alapfunkciók mellett a főépületben megtalálható egy 500 fő befogadására alkalmas, modern konferencia-technológiával felszerelt auditórium is, amely belső rendezvények mellett szakmai, üzleti és művészeti eseményeknek is otthont ad majd.

Együttműködés egy átfogó K+F hálózatért

A vállalatcsoport Magyarországon az ipari és az akadémiai szféra aktív közreműködésére épít.

„Az új kampusz egy újfajta megközelítést is szimbolizál, amiben vezetőtársaimmal együtt elkötelezetten hiszünk. Túl kell lépni a falakon, és egy sokszereplős ökoszisztémát létrehozva startupokkal, egyetemekkel, akadémiai intézetekkel, kis- és középvállalkozásokkal, a kormányzattal együttműködve lehetünk igazán innovatívak”

– ismertette filozófiáját Dr. Szászi István. Amellett, hogy a magyarországi Bosch csoport csatlakozott a Hungarian Startup University Programhoz (HSUP), a startup-szemlélet elmélyítésében házon belül is aktív. A Bosch Budapesti Fejlesztési Központ munkatársai támogatást kapnak ahhoz, hogy belső startupként validálják és valósítsák meg üzleti ötleteiket, mindehhez vállalati környezetben olyan módszereket használva, mint a lean startup vagy a business model innovation. A most átadott Bosch Budapest Innovációs Kampusz is fontos helyszíne lesz a startupokkal való együttműködésnek.

Intelligens épület és zöld környezet a fenntarthatóságért

Az új komplexumban kiemelt hangsúlyt fordítanak a fenntarthatóságra, az energiatakarékos üzemeltetésre, amit többek között kiemelkedően jó hőszigeteléssel, környezeti hatásokhoz igazodó épületmenedzsment-megoldásokkal, automatizált világítási és árnyékoló rendszerekkel, valamint hővisszanyerős szellőztetéssel érnek el. A kampusz működéséhez megújuló energiaforrásokat is felhasználnak, kizárólag minősített zöldenergiát vásárolnak, nagy hatékonyságú hőszivattyú rendszereket alkalmaznak elsődleges hűtési és fűtési megoldásként, melyeket a jövőben napelemes rendszerek egészítenek majd ki. A kutatás-fejlesztési terület tesztrendszerei által generált hőt is újra felhasználják fűtésre, melegvíz-ellátásra. A Bosch kampusz területén az épületeket sétányokkal, tavakkal és pihenőszigetekkel színesített zöld park öleli körbe, amit tetőkert egészít ki.

A beruházás nagyságrendjét jól mutatja, hogy a kampusz parkjában több mint 200 új fát, 40 ezer cserjét és évelő növényt, valamint 1,5 hektárnyi füvet és növénytakarót telepítettek. A 90 ezer négyzetméteres épülethez 46 ezer köbméter betont, 5600 tonna betonvasat, 700 tonna szerkezeti acélt és másfél millió méter elektromos kábelt használtak fel.

Hirdetés

További cikkek a témában