Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Megjelent: EPLAN Platform 2023

Az EPLAN Platform számos szoftvermegoldást egyesít az elektromos és fluidtechnikai tervezéstől kiindulva a vezérlőszekrény-tervezésig. Az új EPLAN Platform 2023-as verzió kiemelt újdonságai a felhőalapú alkatrész kezelés, a különböző szabvány támogatás, valamint az új 3D grafikus motor.

Az új EPLAN Platform 2023 verzióban megvalósult számos új fejlesztés minden eddiginél egyszerűbbé teszi a szoftverhasználatot, miközben lerövidíti a projektekre szánt időt és növeli a hatékonyságot. Röviden bemutatjuk az új Platform verzió legfontosabb újdonságait.

  1. Nemzetközi makrókezelés: akár 20, a szabványoknak megfelelő makró.
  2. Felhőalapú alkatrészkezelés az új EPLAN eSTOCK szoftver segítségével.
  3. Új grafikus motor, mely a 3D-s elektromos tervezést segíti.
  4. Új kábelszerkesztő a vezérlőszekrények tervezéséhez.
  5. Továbbfejlesztett Beillesztési Központ: könnyen megjeleníthető szimbólumok, makrók és eszközök.

1. Nemzetközi makrókezelés: akár 20 makróváltozat hozzárendelése egyetlen eszközhöz a szabványoknak megfelelő formában

A vállalatspecifikus szabványok, mint például irányelvek, különböző méretspecifikációk és eltérő szabványok a világpiacon – például az IEC vagy az NFPA – különböző módokat követelnek meg az eszközök kapcsolási rajzokon való ábrázolására. Korábban a szoftver eszközönként csak egy makró mentését tette lehetővé. A Platform 2023-on belüli új eszközadat-kezelő rendszerrel azonban mostantól akár 20 különböző kapcsolási rajz makrót is hozzá lehet rendelni minden eszközhöz.

Ez rendkívül előnyös a felhasználók számára, mivel a szoftver automatikusan hozzárendeli a megfelelő makrót az eszközhöz, amint a megfelelő szabványt kiválasztották. Innen a makró könnyen átvihető a kapcsolási rajzra “drag & drop” funkció segítségével. Ezáltal leegyszerűsödik az alkatrész kezelés, jobb áttekintést kapunk a projektről, és csökken az adminisztrációs ráfordítás.

A vállalat-specifikus szabványok, mint például az irányelvek, a különböző méretspecifikációk és szabványok – NFPA – könnyen leképezhetőek az új makrókezelésnek köszönhetően.

Mindez előnyös azon alkatrészgyártók számára is, akik az EPLAN Data Portal online adatbázisban szerepeltetik az EPLAN Data Standard előrásai szerinti készülékeiket. A jövőben például egy készüléket egyetlen adathalmazként lehet majd tárolni és karbantartani különböző logikai makrók segítségével az EPLAN Data Portal felületén, ami jelentősen lecsökkenti az adatok karbantartására szánt időt a gyártók számára.

2. Felhőalapú alkatrészkezelés: EPLAN eStock

Az EPLAN eStock használatával az EPLAN Platform 2023 verzióban a cikkadatok az EPLAN felhőben tárolhatóak és karbantarthatóak. Ez leegyszerűsíti a projektben résztvevő partnerek közötti együttműködést, és csökkenti a koordinációs időt. A vállalati telephelytől függetlenül a szoftverfelhasználók az EPLAN eStock segítségével egyszerűen és biztonságosan hozzáférhetnek a felhőben található alkatrészadatokhoz, függetlenül attól, hogy otthonról dolgoznak, egy másik vállalati telephelyen tartózkodnak szerte a világon. Ezzel idő és további költség is megtakarítható.

Az EPLAN eStock segítségével az EPLAN Platform 2023-as verzióban az alkatrészadatok tárolása és karbantartása az EPLAN Felhőben történik.

3. Új grafikus motor növeli a 3D-s tervezés hatékonyságát

A gépek és üzemi rendszerek egyre inkább automatizálódnak, a digitális iker pedig a kapcsoló- és vezérlőszekrény-tervezés szerves részévé válik. Ezzel együtt a kapcsolószekrény-elrendezések 3D-s struktúrálásával kapcsolatos magasabb igények, valamint a kezelendő adatmennyiség növekedése is megfigyelhető. Az új grafikus motor felgyorsítja a projektet, különösen a nagy 3D-s modelleknél. Mindez egy Direct3D motoron alapul. A 3D-s megjelenítés lényegesen gyorsabb lett, és az olyan műveletek, mint a nagyítás vagy az elforgatás, sokkal gördülékenyebbek és egyszerűbbek lettek.

Az új 3D grafikus motor gyorsabbá és kényelmesebbé tette például a nagyítást és elforgatást.

4. Új kábelszerkesztő: egyszerűbb kábelezés a vezérlőszekrény-tervezéshez

Az EPLAN Platform 2023 emellett leegyszerűsíti a különböző kapcsoló- és vezérlőszekrények kábelezését. Az új kábelszerkesztő például megkönnyíti a kábelek kezelését és megjelenítését az EPLAN Platformon – függetlenül a vezetékek számától.

Az eszköz- és típusszám, a forrás és a rendeltetési hely, valamint az árnyékolás és a csatlakozás grafikusan jelennek meg egyetlen párbeszédpanelen. Az új kábelszerkesztő a virtuális gépek kábelezését és a kábelhosszak egyszerű meghatározását teszi lehetővé, mely adatok azután az EPLAN Harness proD-ben használhatóak fel. A kábelinformációk így már egy pillantással áttekinthetőek a forrástól a célállomásig.

5. Beillesztési központ: szimbólumok, makrók és alkatrészek egyszerű megjelenítése

Az EPLAN Platform 2023 kibővített beillesztési központja jobb áttekintést nyújt a projektről azáltal, hogy a szimbólumokat, makrókat és alkatrészeket táblázat formájában jeleníti meg egy párbeszédpanelen. Ezenkívül a szoftverfelhasználók intuitív módon kereshetnek a feladattal kapcsolatos cikkek között a külső és kapcsolódó dokumentumokban. A táblázatba kattintva a logikai információk is közvetlenül láthatóak. Így például egyértelművé válik, hogy melyik alkatrésznek milyen áramerőssége van.

Az új címkézési funkció pedig a navigációt is megkönnyíti: a logikai kiválasztási útvonalak és a jobb projektstruktúrák felgyorsítják a keresést és általában a projekttervezést is. Ezen kívül az új interfész a Microsoft Excel-hez  leegyszerűsíti a felhasználók munkáját: többé már nem kell maguknak telepíteniük a szoftvert az adatok ebben a formátumban történő kiadásához, így a listák és táblázatok összességében hatékonyabbá válnak.

Beillesztési központ: A kibővült beillesztési központ még jobb áttekintést nyújt a projektről az EPLAN Platform 2023-as verzióban.

Bővebb információ:

EPLAN Software & Service GmbH Fióktelep

2040 Budaörs, Puskás Tivadar út 1.

www.eplan.hu

Hirdetés

További cikkek a témában