Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Vezérlőszekrények összeszerelése az EPLAN Smart Mounting segítségével

Alkatrészek elhelyezése lépésről-lépésre.

Az új Eplan Smart Mounting megoldás hatékonyan támogatja a kapcsolószekrény összeszerelést az egyértelmű, lépésről lépésre szóló utasításoknak köszönhetően. A szoftver megmutatja, hol és hogyan kell a síneket, kábelcsatornákat és alkatrészeket elhelyezni a panelen.

Időkényszer, szakmunkáshiány és kommunikációs zavarok jellemzik a kapcsolószekrény-gyártást a mindennapokban. Ebben segítenek az Eplan megoldások: az új Eplan Smart Mounting szoftver rendkívül hatékonyan támogatja a kapcsolószekrények kézi összeszerelését. Lépésről-lépésre végigvezeti a technikus szakembereket a DIN-sínek, a kábelcsatornák és az elektrotechnikai alkatrészek beépítésén, és megmutatja, hogy hova kell azokat beszerelni. A 3D-s megjelenítésnek köszönhetően még a kevésbé tapasztalt technikusok is pontosan láthatják, hol kell elhelyezni az alkatrészeket. Az Eplan Smart Wiring használatával együtt a vezetékezési folyamat is pontosan megjeleníthető.

A vezérlőszekrények és kapcsolóberendezések gyártását egyre nagyobb időkényszer jellemzi és a sok esetben a szakképzett munkaerő hiánya is nehézséget okoz. Itt nyújt megoldást az Eplan Smart Mounting: az új szoftver a kapcsolószekrény-összeszerelési folyamatot támogatja. Segíti az alkatrészek összeszerelését, és a kapcsolószekrényben, illetve a szerelőpanelen történő elhelyezését. A felhasználóbarát és 3D megjelenítéssel támogatott szoftvernek köszönhetően azonnal látható, hol kell elhelyezni az egyes alkatrészeket. Az Eplan Smart Mounting az elvégzendő munka lépéseinek teljes listáját a technikusok rendelkezésére bocsátja. A teendőket tartalmazó lista például a DIN-sínek és kábelcsatornák felszerelésével kezdődik, és az elektrotechnikai alkatrészek felhelyezésével fejeződik be, beleértve a segédkapcsolókat és az időzítő reléket is. A központi webszerverrel rendelkező, böngésző alapú alkalmazás nem igényel telepítést, és közvetlenül a műhelyben, például egy tableten is használható.

Jobb kommunikáció a tervezés és a gyártás között

Az Eplan Pro Panel digitális ikerpárja biztosítja a kapcsolószekrények gyártásához szükséges műszaki információkat – például méreteket, elhelyezést, furatokat vagy az alkatrészek rögzítésének típusát. A technikusok az alkatrészekre vonatkozó megjegyzéseket közvetlenül az Eplan Smart Mountingben tárolhatják, és visszaküldhetik a mérnöki osztálynak. Ez azt jelenti, hogy a dokumentáció mindig naprakész, javítva a részlegek közötti kommunikációt.

A rendszer megmutatja az összeszerelő technikusoknak, hogy hol és hogyan kell elhelyezni az alkatrészeket.

Változások a projektben az összeszerelés során? Nem probléma

Egy másik gyakorlati előny, hogy a projekt módosításai gyorsan végrehajthatóak. Például, ha az ügyfél specifikációiban egy további motormegszakító vagy mágneskapcsoló hozzáadása történt, a gyártási rendelés a központi szerveren frissíthető az új projekt státuszával. Az igazi hozzáadott értéket azonban a támogatás adja. A projektben résztvevő minden érintett megkapja a frissített verziót. Már nincs szükség az 1-es és a 2-es verzióra. A panelt összeszerelő technikus egy frissített ellenőrző listából láthatja, hogy mely alkatrészeket kell még felszerelni, melyeket kell szétszerelni és melyeket kell még hozzáadni. A Smart Mounting szoftver nem csak a két verzió közötti különbséget veszi figyelembe, hanem tartalmazza az aktuális összeszerelési állapotot is, így a technikust végigvezetik a változtatáson – ismét lépésről lépésre vizuális támogatással.

Jobb áttekinthetőség és megnövelt rugalmasság

Nem csak az üzemben dolgozók kapnak átfogó támogatást, hanem a gyártásvezetők is jobb áttekintést és nagyobb rugalmasságot érhetnek el – egy pillantással felmérhetik a nyitott gyártási rendelések állapotát. A vezérlőrendszer az egyes alkatrészek összeszerelésének előrehaladását jeleníti meg: a zöld azt jelenti, hogy befejeződött, míg a piros annak jele, hogy még nem került feldolgozásra. Erőforrás hiánya, vagy leállás esetén a már megkezdett megrendelés könnyen átadható egy másik munkatársnak. A személyi erőforrások emellett rugalmasabban hasznosíthatók a különböző gyártási lépésekhez.

Kiváló kölcsönhatás az összeszerelés és a vezetékezés között

Ez még nem a folyamat vége. Az Eplan Prop Panel-ből kinyert adatok a kábelezést is segítik. Az Eplan Smart Wiring használata révén a kapcsolószekrény teljes bekötési folyamata rendszeralapú lehet. Az Eplan Smart Mounting és az Eplan Smart Wiring egységes interfésze, valamint az Eplan Pro Panel digitális ikerpárja a végpontok közötti maximális adatkonzisztenciát biztosítja. A szoftver természetesen az általánosan elterjedt teljesen automatikus huzalösszeszerelő gépekkel – például a Rittal Wire Terminal WT géppel – kompatibilis. Előre gyártott vezetékek is használhatók, és a cél a lehető legmagasabb fokú automatizálás elérése a kezdeti tervezési fázistól a gyártásig, a maximális minőség biztosítása mellett.

További információ: https://www.eplan.hu/megoldasok/eplan-smart-mounting/


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában