Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Esemény

K 2022 – a műanyagipar innovációi

A K 2022 Düsseldorf kiállításon három év után találkoztak a világ műanyag- és gumiipar szakértői. A 3037 kiállító konkrét megoldásokat, gépeket és termékek sokaságát mutatta be a körforgásos gazdaságra való átálláshoz.

A düsseldorfi K ismét teljesítette a legmagasabb elvárásokat. Továbbra is a globális műanyag- és gumiipar legteljesebb és leginnovatívabb szakkiállítása, mondja Erhard Wienkamp, ​​a Messe Düsseldorf ügyvezető igazgatója. A vásár megmutatta, milyen értékes a személyes kapcsolatépítés, a találkozások és a fizikai márka- és terméktapasztalatok. Nagy örömünkre szolgál, hogy a K 2022-nek sikerült erős jelzéseket küldenie az iparág innovációs mozgatórugójaként, és hogy kiállítóink nagyszámú, nagy döntési jogkörrel rendelkező nemzetközi ügyfélkörrel találkoztak. 176 000 szakmai látogató érkezett a kiállításra Düsseldorfba. A K 2022 nemzetközi vendégek aránya 70% feletti szinten maradt.

Ulrich Reifenhäuser, a K 2022 Kiállítói Tanácsadó Testület elnökének az ítélete is nagyon pozitív:

„Miután az elmúlt három évben alig lehetett vásárt rendezni, a K 2022-t még jobban várták, mint a világ első számú műanyag- és gumiipari szakkiállítását, és sikerült új lendületet adnia az ipar számára. Az események jelenlegi kiszámíthatatlansága és bizonytalansága összességében feszült helyzetet teremt a szektorban, de ez nem rontott a kiállítói elkötelezettségen és a látogatók érdeklődésén, éppen ellenkezőleg, különösen most, a műanyagipar átalakulásakor a körkörös gazdaság irányába. A K 2022 ideális hely volt a jövő közös és aktív irányvonalának feltérképezésére”

– összegzi Ulrich Reifenhäuser.

Új technológiák és környezet védelem

Különösen az alapanyaggyártók, gépgyártók és műanyagfeldolgozók által a körforgásos gazdaság megvalósítása, az erőforrás-takarékosság és a klímavédelem megvalósítása érdekében bemutatott új technológiai fejlesztések gazdagsága volt az, ami felkeltette az érdeklődést a legtöbb látogató számára. Egyértelműen érezhető, hogy minden vállalat a folyamat kezdetétől fogva elfogadta a társadalmi felelősségvállalás és a műanyag gyártás fenntarthatóságának szükségességét. A K 2022-n bemutatott megoldások, gépek és termékek sokfélesége a körforgásos gazdaságra való átalakuláshoz meggyőző volt.

k 2022 műanyagipar

Az idei K szakmai látogatói 157 országból utaztak el a Rajnáig. Németország mellett a látogatók részéről erősen képviselt európai országok közé tartozott: Hollandia, Olaszország, Törökország, Franciaország, Belgium, Lengyelország és Spanyolország. Mivel a látogatók 42%-a tengerentúlról érkezett, a K elérése a szokásosnál magasabb volt a nemzetközi kereskedelmi közönség körében. Míg a kelet-ázsiai régióból érkezett látogatók képviselete gyengébb volt, mint három évvel ezelőtt, addig az USA-ból, Brazíliából és Indiából számos látogatót fogadtak a K 2022-n.

Az összes megkérdezett látogató körülbelül kétharmada számára a gépek és az üzemek építése állt az első helyen az érdeklődés tekintetében. 57%-kal, tehát 5%-kal többen, mint a K 2019-ben, azt nyilatkozták, hogy érdeklődnek a nyersanyagok és a segédanyagok iránt, különösen népszerűek voltak az újrahasznosított anyagok és a bioműanyagok. 28%-nál a műanyagból és gumiból készült félkész termékek, műszaki alkatrészek voltak a fő ok az érkezésre (a megkérdezettek több érdeklődési kört is megjelölhettek). Az összes szakember 98%-a nyilatkozott úgy, hogy maradéktalanul elérte a látogatásával kapcsolatos célokat.

A nyolc vásári nap során világossá vált, hogy az idei K egyértelmű célt tűzött ki maga elé a témaválasztással: a körforgásos gazdasággal, a klímavédelemmel és a digitalizációval. A beruházási szándékot tekintve a feldolgozást és az újrahasznosítást szolgáló gépek, berendezések 43%-kal emelkedtek ki. A hangsúly különösen a fenntarthatóságon volt, de a körforgásos gazdaságon és a termelés energia-/erőforrás-hatékonyságon is.

Szakmai programok

A K kiállításon különlegességeket is találhattak a látogatók, amelyek szintén a három aktuális témára fókuszáltak. A hivatalos programban a „Műanyagok formálják a jövőt” konferencia a K vezértémái körüli gazdasági, társadalmi és ökológiai kihívásokra és lehetséges megoldásokra összpontosított színvonalas beszélgetések és előadások keretében. A Circular Economy Forumon, a VDMA és 13 tagvállalata demonstrálta a technológia jelentőségét a körforgásos gazdaság műanyagipari megvalósításában. Az idei düsseldorfi K-n is sok vita folyt a globális gyártási nyelvről, az OPC UA-ról. Ez a szabvány lehetővé teszi az érintett gépek és berendezések feldolgozási paramétereinek pontosabb és célzottabb összehangolását. Ezt viszont az optimalizált körkörös menedzsment fontos előfeltételének tekintik. Nyolc ország 40 cége vett részt az OPC UA bemutató projektben a vásáron. A Tudományos Campuson a K 2022 kiállítói és látogatói egyaránt áttekintést kaptak a műanyag- és gumiágazat tudományos tevékenységeiről és eredményeiről. Számos egyetem, intézet és finanszírozó szervezet kínált lehetőséget a közvetlen párbeszédre. A Plastics Training Initiative (KAI) ajánlatát pedig sok diák, gyakornok és hallgató használta fel arra, hogy információkat gyűjtsön a műanyagipari karrierlehetőségekről.


K 2025

A következő K Düsseldorf 2025. október 8. és 15. között kerül megrendezésre.

www.messe-duesseldorf.com


MMinfo

Újrahasznosítható polipropilén termékek

A K 2022 kiállításon a Borealis bejelentette az első forradalmi polipropilén (PP) termékek piacra dobását, amelyet először gyártottak Borstar Nextension technológiával. Kétféle élelmiszerfóliát, a Borpure RB787MF-et és az RE539MF-et fejlesztették ki a nagyobb ökohatékonyság és újrahasznosíthatóság érdekében. Mindkét anyagot kifejezetten rugalmas csomagolási alkalmazásokhoz fejlesztették ki, például nagy átlátszóságú, hőre formálható fóliákhoz, valamint tasakokhoz és fedeles alkalmazásokhoz használt lamináló és csomagolófóliákhoz. Ezekkel a PP fúvott fólia kiváló, egyenletes átlátszóságot kap nagy extruder áteresztőképesség mellett. Mindkét terméket úgy fejlesztették ki, hogy megkönnyítsék az átállást a hagyományos, nem újrahasznosítható anyagokról a teljesen újrahasznosítható PP-komponensekre.

A K 2022 kiállításon a Borealis bemutatta a Borstar Nextension technológiával elsőként gyártott, a Borpure család anyagaiból álló polipropilén csomagolófóliákat, amelyek az újrahasznosítható csomagolásra való átállást hivatottak elősegíteni.

Hirdetés

További cikkek a témában