Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Elkészült a hárommilliomodik kormányrendszer a thyssenkrupp jászfényszarui gyárában

Már túl vannak a hárommilliomodik elektromechanikus kormányrendszer elkészítésén a német thyssenkrupp Automotive üzleti egységének jászfényszarui gyárában.

Az elektromechanikus kormányrendszerek megbízhatóbbak, energiatakarékosabbak a korábbi szervóknál, és kompatibilisek az önvezető rendszerekkel. Azonban nem csupán az itt készülő kormányrendszerek tartoznak a világ élvonalába, de maga a gyár az Ipar 4.0  színvonalát képviseli és  a legmodernebb technológiákkal működik. A Steering üzemben legyártott 3 millió termék kétharmada úgynevezett CEPS (elsősorban a kisebb tömegű autók számára, a kormányoszlop felső részén, az utastérben elhelyezkedő motorral készülő rendszer) és egyharmada REPS (elsősorban a nagyobb tömegű, így például a prémium szegmens számára, a kormányrendszer alsó részén, a motorházban elhelyezkedő motorral készülő rendszer).

Ezek a termékek azért is különlegesek, mert az eszközök elektromos rendszerének tervezése és a vezérlő algoritmus, a szoftver fejlesztése is Magyarországon történik:  a vállalat budapesti és veszprémi fejlesztőközpontjaiban ma már több mint 1100 magasan képzett mérnök fejleszti a nemzetközi autóipar legnagyobb szereplői számára ezeket a különféle rendszereket. A Magyarországon gyártott kormányrendszereket már a világ 109 országában használják, és hazánk az elektromechanikus kormányrendszerek exportjában az ötödik helyen áll a világranglistán.

A thyssenkrupp konszern jászfényszarui gyárkomplexuma idén egy 15 milliárdos beruházással  mintegy 11.000 m2-rel növekszik. A termelőegységek, gépek és gyártósorok az új csarnok befejezését követően 2025 végéig folyamatosan állnak üzembe. Jászfényszarun a kormányrendszerek mellett elektromos- és belsőégésű motorokhoz szükséges komponenseket is gyártanak  nemzetközi autóipari vevők számára.

„A mostani nem  igazán kedvező körülmények mellett különösen jelentős, hogy ebben az időszakban nem csupán a stabilitásunkat őrizzük meg, de bővülni is tudunk. A thyssenkrupp hosszú távon elkötelezett  Magyarország mellett, amit jól mutat, hogy az utóbbi évek munkájának eredményeként a thyssenkrupp a külföldi export volumene alapján ma már a top 50 hazai vállalat közé tartozik.”

– hangsúlyozta Marc De Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezetője.

A thyssenkrupp sikertörténete 1999-ben kezdődött Magyarországon, amikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökei és a thyssenkrupp közösen új, elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésébe fogtak. A vállalat mára bekerült a 100 legnagyobb hazai foglalkoztató és a legkedveltebb munkahely közé is, 2015-től kezdődően a thyssenkrupp összességében több mint 150 milliárd forint beruházást hajtott végre Magyarországon.

A vállalat hazánkban K+F tevékenységgel, gyártással és összeszereléssel is foglalkozik:  a budapesti és veszprémi fejlesztőközpontokon, illetve a jászfényszarui gyárkomplexumon kívül Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet, valamint egy Steel Service Center-t is működtet. A thyssenkrupp-nak jelenleg több mint 2700 munkatársa van Magyarországon.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában