Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Intelligens robotok különleges felhasználása

Automatizálási rés – Az ipari mosodai ágazatban az automatizálás lehetővé tette, hogy naponta akár 100 tonna textíliát is feldolgozzanak, szinte teljesen emberi beavatkozás nélkül.

A közelmúltig a törülközők vagy ágyneműk mosodai hajtogatógépekbe való bepakolása még mindig kézzel történt. Ebben a kézi folyamatban látott fejlődési lehetőséget a müncheni székhelyű Sewts start-up cég új robotrendszerével, a VELUM-mal, amely ezt a feladatot képes úgy elvégezni, hogy az eredmény teljesen gyűrődésmentes legyen.

“A piaci potenciál jelentős”

– magyarázza Till Rickert, a Sewts társalapítója. Becslései szerint világszerte mintegy 25 000 mosodai vállalkozás profitálhatna a technológiából. Az első VELUM-rendszereket már telepítették, a bajorországi Wolfratshausenben működő Greif Textile Mietsysteme ügyfele 2022 novembere óta használja a rendszert. A robotrendszer óránként átlagosan 500-600 textíliát dolgoz fel, automatizálva a korábban kézzel végzett feladatot.

Jelenleg a VELUM rendszer teljesítménye az emberi kezelő teljesítményéhez hasonló, de a folyamatos, vezeték nélküli szoftverfrissítésekkel folyamatosan bővül a rendszer funkcióköre, javítva ezzel a hatékonyságot. Rickert szerint a munkaterheléstől függően a VELUM másfél-két és fél év után megtérül.

“Az egyik kezdeti kihívás a szűk szerelési hely volt, ahol nagyon gyors mozgásokat kell végrehajtani”

– magyarázza Rickert.

Images together with press release about robots in the industrial laundry
Please mention copyright Sewts

A Sewts két szimulációs eszközt használt a fejlesztés során. A FANUC ROBOGUIDE szoftvert a robotmozgások és a helyigény elemzésére, valamint egy fejlett anyagszimulációs szoftvert a különböző típusú textíliák viselkedésének szimulálására. A Wolfratshausenben telepített rendszer két FANUC M-10iD robotot használ, amelyek 12 kg hasznos teherbírásúak és 1400 mm hatótávolságúak.


A VELUM rendszer központi eleme az intelligens szoftver, amely képes elemezni a deformálható anyagokat és megjósolni azok viselkedését a megfogáskor.


Egy FANUC robot és egy 3D-s kamerarendszerrel kombinálva az intelligens szoftver képes azonosítani az egyes textíliák textúráit, varratait és sarkait, lokalizálni azokat a térben, és létrehozni a vezérlőparancsokat, így a robot valós időben képes a textíliát az ideális ponton megragadni.

A Sewts azt tervezi, hogy fokozatosan növeli a VELUM rendszerek számát és teljesítményét. A start-up már dolgozik a következő újításokon, a nagy online kereskedők számára a jövőben a textilvisszavételeket feldolgozó, látórendszerrel ellátott robotokon. A munkaerőhiány miatt az ilyen visszaküldéseket gyakran távoli országokban dolgozzák fel, ami hosszú szállítási útvonalakat és elvesztegetett árut eredményez.

“A jövőben az automatizálásnak köszönhetően az ilyen folyamatok a vásárló közelében történhetnek”

– reméli Rickert.

www.fanuc.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában