Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Fordulópont a TRUMPF-nál

100 éves a TRUMPF – 50 éve van jelen hazánkban, emellett a TRUMPF Hungary Kft. 10 éve látja el a cég képviseletét, ráadásul idén átadásra kerül az új gödöllői regionális telephely!

Van mit ünnepelni a TRUMPF-nál, hiszen az idén 100 éves német családi cég mára a lemezmegmunkálásban és a lézertechnológiában világszerte meghatározóvá vált. Nem csak gépeket gyártunk és értékesítünk, de a folyamatos innováció is jelentős eredményeket hoz cégünk számára. -kezdi beszélgetésünket Major Tamás, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője.

A hazánkban 50 éves múlttal rendelkező TRUMPF még 2013-ban vásárolta meg a korábbi magyar szerszámgép képviseletét és ezen az alapokon jött létre a TRUMPF Hungary Kft., amelynek tevékenységébe 2014-től integrálódott a lézertechnika üzletág. Annak idején, amikor elkezdtük, 15 munkatársunk volt összesen, most 81-en vagyunk, és van még jó néhány üres pozíciónk. Ha marad ez a feladatkör: a klasszikus gépforgalmazás, szerviztevékenység, alkatrészforgalmazás, tanácsadáshosszú távon 90-100 fős céget jelent itt Magyarországon. Mi azonban nem csak Magyarországért felelünk, hanem a lézertechnika vonalon gépforgalmazási és szervizelési jogosultsággal is rendelkezünk Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Görögország területén, illetve a romániai és a bulgáriai TRUMPF-tagvállalat vezetésével is engem bíztak meg 2014-ben. Ezen kívül még a szoftverek szupportját is mi végezzük ezekben az országokban, tehát támogatjuk az ottani szoftverekkel foglalkozó mérnök kollégákat.

MM: Látványos fejlesztés az új telephely, milyen fordulópontot jelent cégük életében?

M.T.: Egy fenntartható épület jött létre, ez azt jelenti, hogy geotermikus fűtéssel, hűtéssel rendelkezünk, földgázcsatlakozásunk egyáltalán nincsen, és van napelemrendszerünk. Dominálnak az ipari környezetben a látszó betonfelületek, ami látszik, az beton, vas, fém, üveg és fa. Az új székházunkra büszkék lehetünk, és biztos, hogy nem lenne ekkora és nem lenne ilyen, hogyha a TRUMPF nem úgy gondolkodna, hogy egy regionális délkelet-európai központot hoz létre Gödöllőn.

A bruttó összfelület 4150 m2, a nettó 3920 m2, és ebből körülbelül 1000 m2 az úgynevezett Showroom. Itt a lemezmegmunkálási folyamathoz tartozó technológiákat fogjuk bemutatni, ez azt jelenti, hogy lesz egy lemezraktárral ellátott, automatizált lézervágó gép, egy automatizált kombigép, lesz egy robotizált élhajlító cella.

Ezen kívül lesz egy lézer hegesztőcellánk, egy 3D-s lézerhegesztő cellánk, egy lézerhegesztő robotunk, egy lézerjelölő állomás, egy lézerhegesztő állomás és egy porágyas 3D fémnyomtató a lézertechnológia bemutatására. Mindenből igyekeztünk azt a géptípust kiválasztani, ami innovatív, jövőbemutató, és hozzá tenném azt is, hogy nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni az edukációra. Tehát egyrészt úgy érezzük, hogy az iparági felhasználóknál a szakemberek látókörét érdemes bővíteni -itt elsősorban a lézerhegesztésre gondolok- másrészt pedig a műszaki felsőoktatási intézményekkel szeretnénk élő és gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani.

MM: A TRUMPF hazai jelenlétének, melyek a fő pillérei?

M.T.: A fő tevékenységük továbbra is a lemezmegmunkáló szerszámgépek értékesítése és szervizelése, illetve egyre jelentősebb és fontosabb a lézertechnika. Alapvetően két különböző felhasználási körről van szó. Magyarországon nagyon jelentős a lemezmegmunkáló ipar, akár végtermékgyártókról, akár bérmunkát vállaló cégekről beszélünk. Összesen körülbelül 800 aktív lemezmegmunkáló szerszámgépünk van Magyarországon, lézertechnikai berendezésből pedig több mint ezer. A lézertechnikánál olyan eszközökre gondolok, mint a különböző lézerforrások, jelölő lézerek, lézerhegesztő vagy lézervágó cellák. A végfelhasználói kör elsősorban elektronikai gyártó cégek, autóipar, autóipari beszállítók, illetve nem elhanyagolható módon az akkumulátorgyártó cégek.

Fő tevékenységünk az új gép értékesítés, műszaki tanácsadással egybekötve, hiszen fontos, hogy az ügyfél elképzeléseinek és igényeinek legmegfelelőbb, leggyorsabban megtérülő megoldást tudjuk kínálni és ajánlani. Ehhez kapcsolódik a garancia idő alatti és garancia idő utáni szerviztámogatás és alkatrészellátás, egyre fontosabb a szoftveres terület: két szoftvercsaládról van szó: az egyik a standard CAD/CAM szoftver, ez a TruTops Boost szoftvercsalád, amivel a síkágyas lézervágógépeket, stancológépeket, élhajlítógépeket és a kombi gépeket lehet programozni. A másik szoftvercsaládunk az Oseon, egy gyártásvezérlő szoftvercsomag, amely különböző modulokból áll. Az alap modullal gyakorlatilag a kezdő lépést tehetik meg ügyfeleink az ipar 4.0 irányába, ebben egyrészt valós idejű üzemi gépstátusz megjelenítés érhető el a technológusi irodában, vagy az üzemvezetői irodában, másrészt lehetőség van egészen a nagy raktárrendszereket kezelni tudó és ajánlatokat generálni tudó komplex megoldásokra is.

 

“Azt látjuk, hogy most már a magyar piaci szereplők is egyre nyitottabbak az automatizálási megoldások iránt, tehát raktárrendszerek, leszedő-felrakó egységek iránt érdeklődnek, és egyre fontosabb az is, hogy rend legyen a termelésben, áttekinthető legyen a teljes gyártói környezet.”

– Major Tamás, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője

MM: Melyek a legújabb fejlesztések a TRUMPF-nál?

M.T.: Egyre jelentősebb az EUV (extrém ultraibolya hullámhosszú fényt előállító) lézerforrás üzletág. Ez a technológia szerepet játszik az új chipgenerációk gyártásában, gyakorlatilag ez az esszenciája a legmodernebb négy és öt nanométeres technológiának a chipgyártás területén. Itt arról van szó, hogy a szilícium lapokon milyen sűrűséggel lehet áramköröket kialakítani. Minél finomabb struktúrákat tudunk létrehozni, annál több tranzisztort lehet elhelyezni és annál nagyobb lesz a chipek a teljesítőképessége. Az utóbbi években zajlott le az a technológiaváltás, hogy a 10-12 nanométeresről a chipgyártók átállnak a 4-5 nanométeres technológiára, és ez a TRUMPF nélkül nem lett volna lehetséges, konkrétan 8-10 év kutatás-fejlesztés területére történő befektetéssel valósult meg.

MM: Milyen irányokat lát az ipar fejlődésében?

M.T.: A lemezmegmunkálás területén, részben a szakemberhiány miatt racionalizálási folyamatok indultak el, és egyre jelentősebb az automatizálás térnyerése. A szoftveres megoldásoknak ma már a gyártásvezérlés az elsődleges területe, az online valós idejű adatmegjelenítés és a robotizáció egyértelműen teret nyer.

A lézertechnika területén, ami szintén a TRUMPF innovációja az úgynevezett zöld lézer új irányt jelent. A zöld színű fény hullámhosszán üzemelő lézer lehetővé teszi, hogy színesfémeket, például rezet nagyon jó minőségben lehet hegeszteni, ami az elektronikai ipar, illetve az akkumulátor gyártás területén komoly fejlődés, hiszen a forrasztásokat ki lehet váltani jó minőségű, stabil, tartós hegesztési varratokkal. Ez fontos az elektronikai iparnak, az autóiparnak. A síkágyas lézervágó gépek szorosan kapcsolódnak a lézertechnikához, mivel a síkágyas lézervágó gépek is lézerforrásokkal üzemelnek, ahol a teljesítmény ma a legfontosabb kérdés. Folyamatosan növekedik a fiber (egy mikrométeres hullámhosszon üzemelő) lézerforrások teljesítménye. Elindult 3-4 kilowattal, és most már lehet olvasni, hogy világújdonság a 20-30 kilowattos lézerforrás, de ezt stabilan fenntartani és uralni is tudni kell. A TRUMPF-nál jelen pillanatban 24 kilowattos a legnagyobb teljesítményű fiber lézerforrás, amit elsősorban lemezmegmunkáló síkágyas lézervágó gépekhez gyártunk.

A TRUMPF-hoz a gépek gyártásán kívül olyan jelentős fejlesztések is hozzátartoznak, amelyek nemcsak a lemezmegmunkálást, a lézerforrásokat és a lézerhegesztést foglalják magukba, de óriási innovációkat jelentenek egy-egy iparág számára. Tehát globálisan nézve, illetve a csoport összteljesítményét tekintve egyre jelentősebb a jelenlétünk.

www.trumpf.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában