Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Innovációk a vízi sportok területén

Hazánk élen jár a különböző vízi sportokban (például vízilabda, úszás, evezés), ráadásul ezekhez és sok más vízparti tevékenységhez számtalan új és érdekes találmány is kapcsolódik világszerte.

A fukuokai vizes világbajnokság alkalmából a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte az elmúlt évek legérdekesebb, vízi sportokhoz köthető találmányait itthonról és a nagyvilágból. Íme néhány izgalmas innováció a hidroplán eBike kerékpártól az okos vitorlásruháig.

A konditermek és gépek használata minden korosztályban népszerű, ám egy különleges magyar szabadalom segítségével egészen új szintre emelhetjük az edzést, méghozzá a vízben. Az Aquawallgym™ a világon egyedülálló mobil vízi kondigép, amelyet Pribélyi Péter aquafitnesz edző és vízi rehabilitációs szakember álmodott meg. A teljesen hazai gyártású eszköz bármely bel- és kültéri medencében használható: a tíznél is több kiegészítő termék, valamint a rögzítési pontok variációjával végtelen számú gyakorlat végezhető vele. Kifejezetten alkalmas izomerősítésre, a koordináció, az állóképesség és gyorsaság fejlesztésére.

Az egyéni edzésen túl, a csoportos vízi sportok területén is találhatunk izgalmas újdonságokat. A Water Skyball (WSB) egy védjegy oltalommal védett, magyar fejlesztésű, speciális szabályokkal rendelkező páros vízi sportág, amelyet a Fontanus Központ szakmai csapata hozott létre 2013-ban. A védjegy oltalom lehetővé teszi, hogy a water skyball szóösszetételt kizárólagosan alkalmazzák és így másoktól is megkülönböztessék magukat. A játék a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően néhány év alatt sportággá nőtte ki magát. A Water Skyballt derékig érő vízben játsszák a 2 fős csapatok egymás ellen egy egyedileg kifejlesztett és gyártott labdával. Cél a labda bedobása az ellenfél kapujába, azonban a kapu különböző részeibe dobott gólok más-más pontértékkel rendelkeznek. Az izgalmas sportág iránt már a görög úszóklub is érdeklődik, így a következő években a nemzetközi vizeket is meghódíthatja a WSB. A nemzetközi sikernek pedig alapfeltétele a megfelelő oltalmi portfolió, hogy a konkurencia ne tudja büntetlenül másolni az innovációjukat.

Nemzetközi vizekre „evezve” szintén találkozhatunk jó néhány innovatív, vízi sportokhoz köthető találmánnyal. Mit kapunk, ha ötvözünk egy elektromos kerékpárt, egy vízi járművet és a hidroplán hatékonyságát? A Hydrofoiler™ XE-1-et, a világ első hidroplán eBike kerékpárját – amely a vízen való kerékpározás élményét nyújtja – az új-zélandi Manta5 startup hozta létre. Az egyedülálló járműre 2022-ben a vállalat formatervezésiminta-oltalmat jegyeztetett be, ezáltal ők lehetnek az egyetlenek, akik gyárthatják ezt az eBike-ot és védve vannak a bitorlás, a másolatok és hamisítványok ellen is. A Hydrofoiler XE-1 alumínium vázra épül, szénszálas hidroprofilokkal és propellerrel van ellátva, amelyek a sebesség növelésével kiemelik a járművet a vízből. Saját fejlesztésű sebességváltót is használ, amely hibrid lánc- és tengelyhajtási rendszerhez csatlakozik: célja, hogy a jármű csendes és áramvonalas maradjon.

Egy másik innovatív vízi jármű a svájci WoKart™. A világ első szabadalmaztatott, középre szerelt külső motorral ellátott vízi járműve, amit úgy képzelhetünk el, mintha a vízen gokartoznánk. Ez az egyedi eszköz a motorozás (gokart), a csónakázás és egyedülálló innovációk révén – mint a középre szerelt motor, amely kategóriájában vezető, nagy sebességű, 90 fokos fordulókat tesz lehetővé – gyors, érzékeny, mozgékony és szórakoztató is egyben. A szabadalmaztatott WoKart Dr. Albert Nazarov által létrehozott, egyedülálló aszimmetrikus katamarán elrendezéssel rendelkezik a fokozott teljesítmény érdekében. A WoKart a vizet utakká alakítja át, és a vízen való vezetés érzését adja, még olyan területeken is, ahol a sugárhajtású vízi járművek már nem engedélyezettek.

Az egyik legnépszerűbb vízi közlekedési és sportolási forma, a vitorlázás szerelmeseinek segít egy szintén magyar innováció, a világ első okos vitorlásruhája. A 878Co márka egy fashion-tech és innovációs brand, amit a cég a tudatos márkaépítés érdekében szóvédjegyetként jegyezett be. A márka hazai tervezésű, innovatív fejlesztésű és gyártású terméke a professzionális vitorlázás problémáira kínál megoldást. A vitorlásruhákban a fenntarthatóság, a digitális megoldások, a sokéves termékfejlesztés és gyártástechnológia találkozik az anyaginnovációval. A termékek a szintén szabadalmaztatott grafén nevű anyagból készülnek, amely egy ultrakönnyű, rugalmas, teljesen vízálló és szuper erős anyag (előállításáért a Manchesteri Egyetem fizikusai 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak és 2015 óta „eljárás grafén előállítására, grafit elektródák elektrokémiai eróziójával” megnevezéssel rendelkezik hatályosított európai szabadalommal is). Az anyaginnováció mellett a digitális megoldásokból sincs hiány, hiszen a ruhák 3D-s testszkennelés segítségével teljesen egyénre szabhatók, amely jelentősen képes növelni a sportolói teljesítményt.

Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában