Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

10 perces töltés 400 km-es hatótávolság szupergyors töltéssel

10 perces töltéssel 400 km-es hatótávolságot tesz lehetővé a kínai gyártó új akkumulátora

A CATL augusztus 16-án mutatta be Shenxing névre keresztelt legújabb termékét, a világ első 4C szupergyors töltésű LFP (lítium-vas-foszfát technológiára épülő), elektromos járművekbe szerelhető akkumulátorát. A Shenxing akkumulátor 10 perces töltéssel 400 km-es távolságot, egyetlen teljes töltéssel pedig több mint 700 km megtételét képes biztosítani az elektromos autók számára. A vállalat ezzel a termékével jelentősen enyhítheti az elektromos gépjárművet használók hosszas töltési időtővel kapcsolatos aggodalmait és megnyitja az elektromos járművek szupergyors töltésének korszakát.

Az akkumulátor-technológia fejlődésével és az elektromosjármű-akkumulátorok általános teljesítményének jelentős javulásával lehetővé vált, hogy az elektromos járművek nagy távolságokat is megtegyenek, ám a hosszas töltési idő okozta aggodalmak miatt a fogyasztók eddig sok esetben mégsem az elektromos autók mellett döntöttek. Az elektrokémia területén végzett kutatásokra fókuszálva a CATL folytatja az anyag- és elektrokémiai, valamint a rendszerstruktúrával kapcsolatos fejlesztéseit, így kreatív módon egyszerre valósítja meg a szupergyors töltést, a nagy energiasűrűséget és a magas szintű biztonságot. Ennek köszönhető, hogy a Shenxing akkumulátor – túlszárnyalva a lítium-vas-foszfát (LFP) teljesítményének eddigi határait – az akkumulátoripar vezető innovációjává vált.

Az LFP akkumulátortechnológia újraértelmezi a töltési időt

Lítium-ionok kivonásának felgyorsítása. A Shenxing akkumulátorban a szuperelektronikus hálózati katódtechnológiára és a teljes mértékben nanokristályosított lítium-vas-foszfát (LFP) katódanyagra támaszkodva olyan elektronikus hálózatot hoztak létre, amely megkönnyíti a lítium-ionok kivonását és a töltési jelzésekre való gyors reagálást.

A lítium-ion közbeékelési sebességének javítása. A grafithoz kapcsolódó innovációhoz a CATL legújabb, második generációs gyors iongyűrű technológiáját használja, ezáltal a grafitfelület tulajdonságai módosulnak, ami növeli az úgy nevezett interkalációs csatornákat és csökkenti a lítium-ionok közbeékelési távolságát, lerövidítve ezzel az áramvezetéshez szükséges utat. Emellett egy olyan elektródát is kifejlesztettek, mely tökéletes egyensúlyt teremt a gyors töltés és a nagy hatótávolság között.

A lítium-ion-mozgás ellenállásának csökkentése. A CATL vadonatúj szupravezető elektrolit formulájának kifejlesztése hatékonyan csökkenti az elektrolit viszkozitását, ami jobb vezetőképességet eredményez. Ezen felül a CATL-nek köszönhetően továbbfejlesztett ultravékony SEI-fólia csökkenti a lítium-ion mozgásának ellenállását.

A lítium-ionok átviteli sebességének javítása. A szeparátor tekintetében csökkent a nagy porozitású lítium-ionok átviteli ellenállása, melynek köszönhetően lerövidült az átlagos átviteli távolság.

Az általános teljesítmény javítása a töltési sebesség, a hatótávolság és a biztonság terén

A Shenxing akkumulátor a 4C szupergyors töltés mellett a szerkezeti innováció és az intelligens algoritmusok kihasználásával nagy hatótávolságot, gyors töltési sebességet ér el, mindezt széles hőmérsékleti tartományban és a magasszintű biztonság mellett.

Több mint 700 km-es hatótávolság biztosítása. A CATL a CTP 3.0 technológiában szereplő belső keresztgerenda és a véglemezek integrációján felül olyan úttörő technológiát fejlesztett ki, amely nagyfokú integrációt és magas csoportosítási hatékonyságot eredményez. Ez lehetővé teszi a Shenxing akkumulátor számára, hogy elérje a 700 km-t meghaladó hatótávolságot, meghaladva ezzel a lítium-vas-foszfát (LFP) teljesítményének határait.

Töltés a szokásos módon alacsony hőmérsékleten. A Shenxing akkumulátor szobahőmérsékleten mindössze 10 perc alatt képes 80 százalékos töltöttségi szintet elérni. Ez annak köszönhető, hogy a CATL kihasználja a cellahőmérséklet-szabályozási technológiáját, biztosítva ezzel, hogy a cellák gyorsan felmelegedjenek az optimális üzemi hőmérséklet-tartományra. Ennek köszönhetően akár -10°C-os hőmérsékleten is mindössze 30 perc alatt 0 százalékról 80 százalékos töltés vált lehetővé, miközben az akkumulátor alacsony hőmérsékleten is kompromisszumok nélküli 0-ról 100 km/h-s gyorsulási teljesítményt nyújt.

Első a biztonság. A továbbfejlesztett elektrolit és a biztonsági bevonattal ellátott szeparátor kettős védelmet biztosít a Shenxing akkumulátor számára. A cellákon belüli hőmérsékleti mező intelligens algoritmusok segítségével történő szabályozásával a CATL olyan valós idejű hibavizsgáló rendszert épített ki, amely képes megoldani a gyors feltöltés okozta problémákat, lehetővé téve a Shenxing akkumulátor magas szintű biztonságát.

Elindul a szupergyors töltés korszaka, 2023 végén indul a tömeggyártás

Az elektromos járművekben alkalmazott akkumulátor-technológiája folyamatosan feszegeti a technológiai határait oly módon, hogy közben üzletileg is megérje a fejlesztőknek.

– mondta Dr. Wu Kai, a CATL vezető tudósa a terméket bemutató eseményen.

Az elektromos autók használóit eddig úttörőnek tartottuk, de egyre inkább hétköznapi felhasználókká válnak. Emiatt a fejlett technológiát mindenki számára elérhetővé és lehetővé kell tennünk, annak érdekében, hogy mindenki élvezhesse az innováció eredményeit.

Az extrém gyártás terén meglévő erősségeinknek köszönhetően a CATL elérte, hogy a technológia a laboratóriumból rekord idő alatt kerüljön a piacra, lehetővé téve a Shenxing akkumulátor gyors tömeggyártását. Gao Huan, a CATL kínai elektromos autó üzletágának technológiai igazgatója szerint a Shenxing tömeggyártása ez év végére elindul, ennek köszönhetően az ezzel a termékkel felszerelt elektromos járművek a jövő év első negyedévében már elérhetőek lesznek a piacon.

A Shenxing akkumulátor bevezetése újabb mérföldkövet jelent az elektromos járművek akkumulátorainak technológia fejlesztésében, aminek köszönhetően világszerte felgyorsulhat az áttérés az e-mobilitásra. A CATL számára a jövőben is kiemelkedően fontos, hogy az újszerű technológiát mindenki számára elérhetővé tegye. Ezt a filozófiáját követve a vállalat továbbra is támogatni fogja a fejlett technológiák széles körű elterjedését, hozzájárulva a globális energiaátmenethez.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában