Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Új FANUC CNC rendszer, szerszámgépek és robotok az EMO Hannover 2023 kiállításon

A FANUC 1444 m2-es standjának fő attrakciója az EMO Hannover 2023 kiállításon a vállalat új, jelenleg fejlesztés alatt álló FS500i-A sorozatú CNC-rendszerének előzetes bemutatója lesz. (C54 stand, 9. csarnok, szeptember 18-23-ig)

A magas teljesítményt és könnyű kezelhetőséget kínáló új FS500i-A sorozat számos újítást tartalmaz. Ilyen például az új HMI, amely egyszerűsíti a használatot a tapasztalt és az új FANUC felhasználók számára egyaránt. Az összes funkció egyetlen felületen kezelhető, így nem kell több képernyő között váltogatni a kezelőnek. További nagy újítás, hogy a beépített PMC, strukturált szöveg formában is programozható, és a CNC bármilyen gépi kinematikát támogat.

Bár az új CNC még fejlesztés alatt áll, számos funkciója közül néhány már elérhető: A FANUC meglévő, fejlett FS30i/31i/32i-B Plus és a standard FS0i-F Plus vezérlései már tartalmaznak energiatakarékossági és karbon-semlegességi funkciókat, valamint a digitális ikertechnológiát (Digital Twin), amely az FS500i-A-ban is megtalálható lesz, és közvetlen végfelhasználói előnyöket biztosít ügyfeleink számára.

Az új CPU, az újonnan bevezetett funkciókkal kombinálva javítja az alapteljesítményt, és a ciklusidő csökkentését is elősegíti.

Automatizált gyártócella az autóipar számára

Az EMO-n egy komplett gyártó cella lesz a FANUC kiállításának központi eleme, amely két ROBODRILL α-DiB Plus szériájú megmunkálóközpontot tartalmaz, továbbá egy FANUC M-20iD/25 robotot, lineáris sínre szerelve a gépkiszolgáláshoz, egy AGV-t (automata irányított járművet) a nyers és kész alkatrészpaletták cseréjéhez, egy CMM-et (koordináta mérőgépet) az alkatrészek méréséhez, valamint érzékelő és csatlakozási technológiát tartalmaz, amely például a CMM-től a szerszámgépek számára visszajelzést biztosít. Két ROBOCUT α-CiC huzalszikra forgácsoló (EDM) gép is része lesz a rendszernek, a standon kiállított három ROBOCUT között.

Ez a gyártócella egy komplex EV (elektromos jármű) alkatrész négy-öt tengelyen történő megmunkálását szimulálja, beleértve az esztergálási műveleteket is, az új nagysebességű DDR-HSiB forgóasztalok segítségével. További bemutatott technológiák között lesz a FANUC iRVision, egy 24″-os FANUC iPC a HMI-hez és a FANUC FsbP (FIELD rendszer alapcsomag) az adatok gyűjtésére, kezelésére és vizualizálására. A látogatók egy hídról tekinthetik meg ezt a teljesen automatizált gyárat.

Másik kiemelkedő látványosság lesz az új FANUC ROBODRILL α-D28LiB5ADV Plus Y500 megmunkálóközpont, amely 28 szerszámhelyes automatikus szerszámcserélővel és megnövelt, 500 mm-es Y-tengely lökettel rendelkezik. Az Európában debütáló gép az EMO-n egy forgóasztallal is fel van szerelve, amely segít szimulálni egy nagy EV alumínium inverterház megmunkálását.

Az EMO-n a ROBODRILL α-DiB Plus sorozat további bemutatói között szerepel egy alumínium alkatrész szimultán öttengelyes megmunkálása, amelyet egy FANUC CRX-10iA/L kollaboratív robot szolgál ki.

A látogatók egy ROBODRILL α-DiB Plus sorozatú gépet is láthatnak, amely élőben végez nagy teljesítményű marást, fúrást, valamint lefejtő marást, kiemelve a gép magas teljesítményét és sokoldalúságát. Emellett egy ROBODRILL oktatási cella is jelen lesz, amely magát a gépet, a folyamat közbeni mérést, a kéttengelyes asztalt és a munkadarab megfogót foglalja magába.

A standon ezek mellett, a FANUC egy ROBOSHOT α-S50iB fröccsöntőgépet mutat be, amely 16 mm átmérőjű csigával egy okostelefon precíziós lencsetartóját készíti, amelyet egy FANUC LR Mate 200iD/7L szolgál ki. A ROBOCUT α-CiC huzalszikra forgácsoló gép szintén a cella része, amely a lencsetartó szerszámbetéteket gyártja.

A bemutatók között lesz egy ROBOCUT α-C600iC forgóasztallal, amely befecskendezőket fog gyártani a repülőgépipar számára. A FANUC CRX-10iA/L a mozgatási feladatokat fogja ellátni, a ROBOCUT LINKi pedig az energiafogyasztás felügyeletét biztosítja.

Az EMO-n tartja világpremierjét a FANUC ROBOCUT α-C800iC huzalos szikraforgácsoló gép, egy 800 mm X-tengelyes löketű gép, amely teljessé teszi a ROBOCUT α-CiC családot. A kiállításon ez a nagyméretű gép egy összetett repülőgép-turbina alkatrész huzalszikra forgácsolását szimulálja.

Robotok

A szerszámgépek területén található számos gépkiszolgáló robot mellett a FANUC egy külön területet is kialakít, ahol több, különböző méretű és kapacitású robot kerül bemutatásra. Ezek mindegyike egyaránt jó választás kezdő és tapasztalt programozók számára, akár a hagyományos Teach Pendant, akár egy tablet TP segítségével.

Számos élő példán keresztül mutatjuk be, milyen rugalmasan használhatók a FANUC robotok. Ezek a megbízható termelési segítőtársak egy szempillantás alatt eltávolítják a konténereket, átveszik a palettázást vagy az összeszerelést, nagyméretű öntvényeket szállítanak át, vagy nehéz akkumulátorokat mozgatnak. Három applikációban a FANUC iPC Box (ipari PC) is szerepet kap, amely nagy számítási teljesítményt és számos fejlett látásfunkciót kínál, amelyek fokozzák a teljesítményt és a feladatok megbízhatóságát.

Az EMO-n debütáló új FANUC robotok között megtalálható lesz a CRX-25iA kollaboratív robot 30 kg hasznos teherbírású opcióval, a FANUC M-710iD/50M hajlított karral és a CR-35iB kollaboratív robot 50 kg-os teherbírású opcióval.

FIELD rendszer: Helyszíni on-premise adatelemzés

Az EMO-n aFANUC kiemelt IoT eseménye a “FIELD rendszer” új verziójának debütálása lesz. A FIELD rendszer Basic Package egy lokálisan használható platform (internetkapcsolat nem szükséges), amely lehetővé teszi a gyártók számára, hogy adatokat gyűjtsenek, elemezzenek és hasznosítsanak a csatlakoztatott gépekből és eszközökből, kompatibilitást kínálva a FANUC akár 20 éves termékeivel, és kiterjesztve a támogatást külső gyártók termékeire is. Gyors beállítást, könnyen használható sablonokat és rendszeres frissítési lehetőséget kínál, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Kaizen stratégiákkal összhangban, folyamatos termelési fejlesztéseket valósítsanak meg.

Végül, de nem utolsósorban, az EMO látogatói többet tudhatnak meg a vállalat legújabb szerviz kínálatáról, beleértve a FANUC Assisted Reality (FAR) távoli támogatási eszköz új funkcióit. A vállalat például bemutatja a tablet-megosztást egy CRX kollaboratív roboton, a FANUC közvetlen hívási képességével. Emellett áttekintést adnak a vállalat szerviz portfóliójáról, a FANUC Academy képzéseiről és a FANUC Care-ről, egy új, teljes körű szolgáltatási csomagról, amely lényegében a kiterjesztett garanciához hasonlítható.

www.fanuc.eu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában