Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Bővítette intelligens monitoring rendszerportfolióját a Ganz

A vállalat legyártotta első intelligens forgógépét.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. kibővítette a 2022-ben bemutatott Intelligent Solutions nevet viselő digitális monitoring rendszer portfolióját, így a transzformátorok mellett már forgógépek esetében is elérhető a technológia. A megoldás, amelyet eredetileg azért fejlesztettek ki, hogy távolról folyamatosan ellenőrizni lehessen többek között a transzformátorok termikus állapotát, terhelését, olajminőségét és hűtését, nagy sikert aratott a hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

A nehézgépgyártó vállalat erre a sikerre, az eddigi tapasztalatokra és a piaci igényekre alapozva fejlesztette ki a megoldás forgógépek állapotának figyelésére alkalmas változatát, amellyel akár a régebbi forgógépeket is képesek digitalizálni. A fejlesztés 2023 tavaszáig tartott, a vállalat mostanra pedig le is gyártotta az első intelligens forgógép-prototípust.

A Ganz a transzformátorok mellett a gyártásban, az energia-, olaj- és gáziparban, valamint a bányászatban és a víziparban elterjedt forgógépek előállításában és szervizelésében is hosszú múltra tekint vissza. A vállalat transzformátorokra kifejlesztett, Intelligent Solutions nevet viselő digitalizációs megoldása rendkívül sikeres volt, az ügyfelek körében végzett, előzetes piackutatásuk pedig azt is alátámasztotta, hogy nagy igény mutatkozik egy olyan rendszerre is, amely a forgógépek folyamatos, digitális felügyeletét is képes ellátni. A vállalat így intelligens állapotfigyelő technológiáját a transzformátorok után ezen villamos gépekre is kiterjesztette.

A gépek házára szerelt digitális egységgel többek között valós időben kaphatunk információt a forgógépek szigetelésének és csapágyainak működéséről. Ezek a tényezők a forgógépeknél kritikus szempontnak számítanak, hiszen a komponensek meghibásodása súlyos következményekkel, akár a berendezés kiesésével és károsodásával is járhat. A Ganz állapotfigyelő rendszere ezeket a hibákat képes azelőtt jelezni, mielőtt azok megtörténnének, lehetővé téve a gépek állapotfüggő karbantartását. Ez hozzájárul az ellátásbiztonság javításához, amellyel garantálható, hogy az akár 30-40 éves élettartammal rendelkező villamos gépek folyamatosan, megbízhatóan és biztonságosan működjenek. A rendszerben az egyedi igények szerint konfigurálható riasztásokkal teljesen testre szabható, hogy az egység milyen feltételek fennállása esetén küldjön értesítést az üzembentartók számára.

A fejlesztéssel a Ganz célja, hogy a nehézgépgyártó iparág digitalizációs szegmensében is kiemelkedő szereplőként pozícionálja magát, és ne csak gyártója, hanem szolgáltatója is legyen a transzformátor- és forgógép-piacnak. A vállalat legújabb, forgógépekre kifejlesztett intelligens megoldása egyedülálló technológia, amely által a Ganz világszinten is a nehézipar digitalizációs törekvéseinek élvonalában helyezkedhet el. A társaság rendkívül széleskörű gyártói tevékenységének köszönhetően az általa gyártott transzformátorok és forgógépek minden iparágban megtalálhatók. Mindez egy széleskörű szerviz-szolgáltatásportfólióval párosul, amelyben újabb szintet jelenthet az intelligens monitoring rendszerrel kapcsolatos szerviztevékenység.

Így a Ganz ügyfelei számára már nemcsak javítási és helyreállítási megoldásokat nyújthat, hanem az adatalapú, állapotfüggő karbantartásra, élettartam-növelésre és emelt biztonságra irányuló igényeket is kielégítheti az intelligens, könnyen integrálható megoldással. Továbbá a Ganz hosszú távú célja, hogy olyan szakértői flottamenedzsment-rendszert fejlesszen ki, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több egység állapotát is nyomon kövessék és teljes gépparkokat kezeljenek egységes szisztémában.

Egy 145 éves vállalat a digitalizáció útján

A Ganz 2022-ben lépett szintet, miután a német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal partnerségre lépve megalkotta az Intelligent Solutions monitoring rendszerét, amellyel elsők között hangolta össze a tradíciókkal átszőtt transzformátorpiacot a 21. századi technológiával. A vállalat transzformátorokra kifejlesztett megoldásával lehetővé tette a berendezések állapotának folyamatos figyelését. A technológia így megkönnyíti a karbantartási szükségletek pontos azonosítását és előrejelzését, ezzel egyaránt növelhető az áramellátás-biztonság és a berendezések élettartama.

A vállalat rendkívül hosszú utat tett meg az elmúlt néhány évben, hiszen a reorganizáció után mára eljutott odáig, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetően úttörő pozíciót tölt be a digitális megoldásokat nyújtó versenytársai között.

„A digitalizáció integrációja lehetővé teszi, hogy a transzformátorok és forgógépek megbízhatóbban működjenek, az adatalapú megelőző karbantartás pedig hozzájárul a költségcsökkentéshez és a hosszabb élettartamhoz. A Ganz a hagyományok és az innováció egyesítésével egy biztonságos és fenntarthatóbb jövő előtt nyitja meg az utat a nehéziparban”

– mondta Farkas Gábor, a Ganz Intelligent Solutions Brand Managere.

Az intelligens megoldások kutatás-fejlesztése és szolgáltatói portfóliónk bővítése által újabb fontos lépést tettünk meg azért, hogy a Ganz erős nemzetközi márkaként ne csak gyártója, hanem szolgáltatója is legyen a transzformátor- és forgógép-piacnak”

– tette hozzá Flösser Bence, a Ganz Forgógép üzletág mérnöki irodájának vezetője.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában