Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A FANUC 1 milliomodik robotja

A FANUC Corporation a közelmúltban jelentős mérföldkövet ünnepelt, az automatizálási iparban egymilliomodik ipari robotjának legyártásával.

A CNC-rendszereket, robotokat és szerszámgépeket világszerte gyártó cég, a gyárautomatizálás úttörőjeként már 1974-ben telepítette első robotját saját gyártósorán.

Ma robotok ezrei építenek új robotokat a cég gyáraiban. „A robotjaink iránti kereslet jelenleg történelmi csúcson van” – mondja Marco Ghirardello, a FANUC Europe elnök-vezérigazgatója. Míg az ipari robotokat hagyományosan főként az autóiparban és az elektronikai iparban használták, mára számos más iparágban és vállalkozásban elterjedtek, beleértve az élelmiszer- és gyógyszergyártást, sőt a kézművesipart is. A robotika új szegmensekbe való elterjedésének oka többek között a növekvő munkaerőhiány és a javuló kezelhetőség.

A FANUC több mint 200 robotmodellt kínál, amelyek különféle gyártási feladatokat látnak el, mint például: hegesztés, festés, összeszerelés és csomagolás. A kollaboratív robotok (kobotok) egyre népszerűbbek, mivel külső biztonsági kerítések nélkül dolgozhatnak együtt az alkalmazottakkal. Az iparban továbbra is a hagyományos gyártórobotok dominálnak, és használatuk – például az autóiparban – felgyorsítja az elektromobilitás irányába való elmozdulást.

„Bővülnek a robotokra vonatkozó alkalmazások, és a kereslet várhatóan a jövőben is jelentősen növekedni fog. Ügyfeleink automatizálási igényeinek kielégítése érdekében a FANUC arra fog törekedni, hogy tovább javítsa a minőséget, a teljesítményt és az ellátási képességeket”

– mondta Ghirardello, a FANUC Europe elnök-vezérigazgatója.

FANUC mérföldkövek

1977-ben a FANUC kifejlesztette és megkezdte a “FANUC ROBOT MODEL 1” koordináta robot gyártását. Azóta a “FANUC ROBOT S-MODEL 420”-ig fejlődött, amelyet számos karosszéria-összeszerelő soron használnak, kiegészült a “FANUC Robot R-2000iA” robottal, amelyet 2000-ben fejlesztettek ki. Általa jelentősen megnövekedett a megbízhatóság, a mozgási teljesítmény és a költséghatékonyság.  Ebben az időszakban az automatizálás széles körben történő bővülése ösztönözte a különböző modellsorozatok kifejlesztését, mint például a kis és közepes méretű ARC Mate sorozatot ívhegesztéshez; a kis LR Mate sorozatot, amely közvetlenül a szerszámgépekre szerelhető. gépi karbantartáshoz.

Az M-710i sorozat, az M-410i sorozat és az M-900i sorozat pedig anyagmozgatáshoz ideális. Ezenkívül a FANUC tovább bővítette a választékát és ügyfelei igényeinek megfelelően fejlesztette a modelleket, beleértve az M-2000iA sorozatot, a világ legnagyobb robotját, valamint a SCARA és Delta robotokat az összeszereléshez és a nagy sebességű komissiózáshoz. 40 évvel az első FANUC robot leszállítása óta, 2017-ben a legyártott ipari robotok összesített száma elérte az 500 000 egységet. Az elmúlt években, hogy megelőzze az automatizálás iránti növekvő keresletet, a FANUC a CR sorozatú és a CRX sorozatú kollaboratív robotokkal egészítette ki termékkínálatát.

www.fanuc.eu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában